«Ένα από τα έργα τα οποία, ακόμη και μία πρώτου μεγέθους ιδιοφυΐα όπως ο Μότσαρτ, επιτυγχάνει μόνο μια φορά στη ζωή του.» Έτσι χαρακτηρίζει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν τον Ιδομενέα, Βασιλιά της Κρήτης, το τόλμημα του Μότσαρτ στην Σοβαρή Όπερα (Operaseria). Ο Ιδομενέας είναι ένα σημείο καμπής στη σταδιοδρομία του συνθέτη και ένα αποφασιστικό βήμα μακριά από το νεανικό έργο του. Πλησιάζει την πιο εκλεπτυσμένη έκφραση των μεταγενέστερων έργων του. Είναι ένα έργο θεατρικής ακεραιότητας που χαρακτηρίζεται από δραματική συνέχεια, πρωτόγνωρη στη μουσική του Μότσαρτ. Η δράση επί σκηνής είναι διαρκής και η αφηγηματική πλοκή πλούσια εσωτερικής μουσικής, τόσο τρυφερή, όσο η τραγική Ίλια, τόσο υστερική, όπως η αμετανόητη Ηλέκτρα και τόσο τρομακτική, όπως το θαλάσσιο τέρας του Ποσειδώνα.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, μαζί με το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κιαγιαδάκη και διακεκριμένους σολίστ του Θεάτρου Grattacielo της Νέας Υόρκης, θα ερμηνεύσουν την πρώτη σοβαρή όπερα (operaseria), του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε λιμπρέτο του Τζαμπαττίστα Βαρέσκο και σκηνοθεσία του Στέφανου Κορωναίου.

Το έργο γράφτηκε από τον Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ το 1780-1781 και έκανε πρεμιέρα στις 29 Ιανουαρίου 1781 στο Θέατρο Cuvilliés του Μονάχου.  Σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη, υπήρξε η τελευταία του είδους της καθώς στη συνέχεια στράφηκε σε πιο ελεύθερες δομές στη σύνθεση όπερας. Το λιμπρέτο αντλεί έμπνευση από τον ΠιέτροΜεταστάζιο. Όλο το ύφος και η δομή του φαίνονται γαλλικά και η σκηνή του ναυαγίου στο τέλος της πρώτης πράξης δεν διαφέρει πολύ από μια δραματική σκηνή στην όπερα Ιφιγένεια εν Ταύροις του Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ. Παρά το γαλλικό της όμως στυλ, χάρις τον Μότσαρτ, η όπερα έχει ευδιάκριτες τις ιταλικές ρίζες της.

Η ιστορία τοποθετείται μετά τον Τρωικό πόλεμο. Ο βασιλιάς Ιδομενέας, μετά από μακρόχρονη απουσία, μπορεί επιτέλους να ονειρευτεί την επιστροφή στην πατρίδα του. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του, ο γιος του Ιδαμάντης εγγυήθηκε τη συνέχεια της βασιλείας του, κρατώντας φυλακισμένους του Τρώες, συμπεριλαμβανομένης της Ίλιας, κόρης του Πριάμου. Στο ταξίδι της επιστροφής του, ο Ιδομενέας πέφτει σε τρομερή καταιγίδα, που δεν τον αφήνει να φτάσει στην Κρήτη. Για να τα καταφέρει ζητά τη βοήθεια του Ποσειδώνα και του υπόσχεται να θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα αντικρύσει μόλις δέσει το πλοίο του στη στεριά. Δυστυχώς ο πρώτος που αντικρύζει μόλις φτάνει στην πατρίδα του, είναι ο γιος του. Η Ίλια, ερωτευμένη καθώς είναι με τον Ιδαμάντη, που και αυτός την αγαπά, προσφέρει τη δική της ζωή ως θησεία στον Ποσειδώνα, σε αντάλλαγμα της δικής του.

Συντελεστές

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ)
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία: Στέφανος Κορωναίος
Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Τάσος Πρωτοψάλτου
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Σχεδιασμός και Επεξεργασία βίντεο: Νίκος Μότσιος
VideoArtProjections: MatthewDeinhart
Διεύθυνση σκηνής: Κωνσταντίνα Στράνη
Ενδύτρια: Χρύσα Κατσιούλα
Μακιγιάζ: Θ. Α.
Μουσική Προετοιμασία: Παύλος Κόρδης
Τσέμπαλο/πιάνο: Παύλος Κόρδης
Bassocontinuo, τσέλο: Ρενάτο Ρίπο
Μετάφραση / Υποτιτλισμός: Έλντα Κλαδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζαχάρης Περογαμβράκης
Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Μαρία Παναγιωτοπούλου
Χορωδιακό σύνολο Ηρακλείου
Διεύθυνση Χορωδίας: Γιάννης Κιαγιαδάκης

Ερμηνεύουν

Ιδομενέας: ThomasMassey / DonghyukChung
Ίλια: KinneretEly / ClaraIranzo
Ηλέκτρα: KristelVinter / WingKwanChung
Ιδαμάντης: KirstenScott / EvaMarco
Αρμπάτσε: Μάριος Μανιατόπουλος / ValentineBorsu
Αρχιερέας: ValentinBorsu / Νικήτας Γκρίτζαλης
ΦωνήτουΠοσειδώνα: RickAgster / Μάνος Χριστοφακάκης
Κρητικές: Αναστασία Πατσακίδου / Αμαλία Ασκορδαλάκη / Κωνσταντίνα Σηφάκη / Ζωή Λιάπη
Τρώες: Κωνσταντίνος Παλαιολόγου / Εμμανουήλ Ζουμπουλάκης / ValentineBorsu / Νικήτας Γκρίτζαλης