Πρόκειται για φορεσιές, οι οποίες καλύπτουν την φαντασιακή τάση του ανθρώπου που θέλει να αναβιώσει το παρελθόν, όσο πιο ζωντανά γίνεται. Μερικές από τις φορεσιές που παρουσιάζονται μας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε τι είναι η Κορέλα από τη συντροφιά του καρναβαλιού της Σκύρου, η Μπούλα και ο Γιαννίτσαρος από τη Νάουσα Ημαθίας, οι Κορδελλάτοι από τη Νάξο ενώ θα θαυμάσουμε τις λεπτομέρειες κατασκευής και τους χρωματικούς συνδυασμών στις μάσκες από τα καρναβάλια του Σοχού της Μακεδονίας.
Οι συγκεκριμένες φορεσιές αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, το οποίο συνοδεύει έθιμα από το παρελθόν, κατά την διάρκεια των αποκριάτικων εορτών, που συνεχίζουν σε ολόκληρη την Ελλάδα ως προεαρινές τελετουργίες με πράξεις μίμησης (άροση, σπορά, κ.α.) και πολλά άλλα μαγικά στοιχεία (μεταμφίεση και κωδωνοφορία), των οποίων η προέλευση και σκοπιμότητα χάνονται στα βάθη των αιώνων της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω στη γη.
Η έκθεση θα συνοδευτεί από πληροφοριακό υλικό με κείμενα και φωτογραφίες, αποτελώντας το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο Μουσείο για την περίοδο της Αποκριάς.
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου
10.30-11.30 Μπούλες και Γιαννίτσαροι
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7 έως 12 ετών
12.00-13.00 «Λαϊκό θέατρο και δρώμενα της Αποκριάς». Ομιλία από την Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου
12.00 Φασαρία, πονηριές, κρόταλα και μουτζουλιές
Παράσταση παραδοσιακών παραμυθιών με κρόταλα, τύμπανα και κιθάρες σε ένα αποκριάτικο γλέντι με την ομάδα αφήγησης Χείλια Λέμε παραμύθια για παιδιά 5 έως 10 ετών
Διαβάστε επίσης:
Αποκριά στην Αθήνα: 16 μέρες με 70 δωρεάν εκδηλώσεις!