Μια παράσταση που προσπαθεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της Ρώσικης Επανάστασης μέσα από τα μάτια ενός απλού ανθρώπου που βρέθηκε μέσα στη δίνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου. Σήμερα, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, μια σύγχρονη παράσταση για την «πίστη», μέσα από τα μάτια του ρηξικέλευθου Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Τι έγινε πραγματικά στη Ρωσία 100 χρόνια πριν;
Οι εκπρόσωποι διαφορετικών ιδεολογιών δίνουν διαφορετικά ονόματα στα γεγονότα που συνέβησαν στη Πετρούπολη τον Οκτώβριο του 1917: Αντιδημοκρατικό Πραξικόπημα των Μπολσεβίκων, Οκτωβριανή Εξέγερση του Προλεταριάτου, Εγκληματική Ανταρσία, Ρώσικη Σοσιαλιστική Επανάσταση, Ρώσικη Αστική Επανάσταση κτλ.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ας είναι.
Εμείς, οι άνθρωποι του θεάτρου, αφήνουμε τη συζήτηση σχετικά με την πραγματική έννοια του γεγονότος στους ιστορικούς και, βέβαια, στους πολιτικούς, που δουλειά τους είναι να εφευρίσκουν τέτοιου είδους εξηγήσεις.
Όπως όλοι οι απλοί άνθρωποι, γνωρίζουμε ότι το γεγονός αυτό είχε, αναμφισβήτητα, εξαιρετικά ισχυρό αντίκτυπο στην πραγματικότητα που βιώσαν οι γονείς μας και στο πώς είναι σήμερα ο κόσμος μας.
Δημιουργώντας μια παράσταση με θέμα τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Ρώσικη Επανάσταση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση: να εξετάσουμε και να επανεξετάσουμε τα πιο όμορφα (και πιο σπάνια σήμερα) χαρακτηριστικά του ανθρώπου − τον ενθουσιασμό και την πίστη ότι μια καλύτερη κοινωνική οργάνωση του παράλογου σύγχρονου κόσμου μας είναι εφικτή. Οπλισμένοι με γλυκόπικρη ειρωνεία, που ίσως μας οδηγήσει στη σφαιρικότερη αντίληψη της κατάστασης των πραγμάτων.
Τσέζαρις Γκραουζίνις
Συντελεστές:
Mετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά- Κοστούμια: Βιτάουτας Νάρμπουτας
Μουσική: Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις
Χορογραφία-Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική Διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Παίζουν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Έφη Δρόσου, Γιάννης Καραμφίλης, Ζωή Λύρα, Ιφιγένεια Μακρή, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννης Μαστρογιάννης, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Άγγελος Νεράντζης, Χρίστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Τίμος Παπαδόπουλος, Νίκος Ράμμος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αναστάσιος Ροδοβίτης, Ρέα Σαμαροπούλου, Γιάννης Τσάτσαρης, Μαρίνα Τσελεπή, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Μίλτος Τσιάντος, Σαμψών Φύτρος.
Διαβάστε επίσης:
52α Δημήτρια: Μία πόλη – Ένα φεστιβάλ – Όλες οι ιστορίες πολιτισμού