Η Σοφία Λαμπροπούλου και ο Βασίλης Κετεντζόγλου συναντούν τον Θοδωρή Κοτονιά στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Η Σοφία Λαμπροπούλου και ο Βασίλης Κετεντζόγλου συναντούν τον Θοδωρή Κοτονιά τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, για μία συναυλία αλληλεγγύης.

Η Σοφία Λαμπροπούλου και ο Βασίλης Κετεντζόγλου συναντούν τον Θοδωρή Κοτονιά τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, για μία συναυλία αλληλεγγύης.

Τη Δευτέρα 20 Απριλίου οι θεατές που θα έρθουν στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, αντί εισόδου θα φέρουν τρόφιμα (ρύζι, όσπρια, αλεύρι, γάλα μακράς διάρκειας, ζάχαρη, τσάι, καφέ) τα οποία θα διανεμηθούν στις 400 οικογένειες που στηρίζει το δίκτυο αλληλεγγύης της 6ης διαμερισματικής κοινότητας «Το Μυρμήγκι».

Η συναυλία

Ο Βασίλης Κετεντζόγλου και η Σοφία Λαμπροπούλου διευρύνουν το μουσικό τους διάλογο και καλούν τον Θοδωρή Κοτονιά, στη σκηνή του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων . Οι δυο καλλιτέχνες εμπιστεύονται τη ρότα από τις προσωπικές τους συνθέσεις και δημιουργούν ένα ιδανικό καλωσόρισμα για τα μελωδικά τραγούδια του ερμηνευτή από τα «Μακρινά Ξαδέρφια». Ένα μουσικό ταξίδι που πότε οδηγεί στην Καππαδοκία και τη Σμύρνη, πότε φέρνει δίπλα – δίπλα την κιθάρα και το κανονάκι με την ποντιακή λύρα και την αφρικανική κόρα, ενώ συνεχώς υπονοείται η διαχρονική αναζήτηση της ποίησης.


Για τη Σοφία Λαμπροπούλου

Η Σοφία Λαμπροπούλου ξεκίνησε κανονάκι το 1997 και πήρε δίπλωμα βυζαντινής μουσικής με δάσκαλο τον Σπύρο Παυλάκη. Έκανε πιάνο με τη Νέλλη Σεμιτέκολο και την Ελένη Ζαχαράκη, κλασικά κρουστά με τον Κ. Βορίση και Κ. Θοδωράκο και παραδοσιακά κρουστά με τον Β. Καρίπη. Από τον Σεπτέμβρη του 2003 μέχρι το Νοέμβριο του 2005 έζησε στην Κωνσταντινούπολη όπου πήρε μαθήματα τεχνικής και ανατολικής θεωρίας-ρεπερτορίου (maqam) από πολύ σημαντικούς δεξιοτέχνες στο κανονάκι όπως οι AhmetMeter, Hakan Gungor καθώς και οι Omer Erdogdular, Necati Celik στη θεωρία. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις παραδοσιακής, έντεχνης και εναλλακτικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις και σειρά από δρώμενα στην Ελλάδα και το εξωτερικό με καλλιτέχνες όπως οι Δ. Σαμίου, Χ. Αηδονίδη, Νίκο και Γιασεμή Σαραγούδα, Γλυκερία, Ο. Καραμανλή, Γ. Τρανταλίδη, Κ Καστανά, Claire Bloom, Marta Sebestyen, Robyn Schulcowsky, Rob Lane, Kalman Balogh, Dominique Vellard, Noureddine Tahiri, Ross Daly, Ballake Sissoko, Mamak Khadem, Efren Lopez, Niyazi Sayin, Omer Erdogdular, Derya Turkan, Naziha Azzouz, Ahmet Erdogdular κ.α. Από το 2005 δίδασκε στο Εθνικό Ωδείο (Κεντρικό) και στο Ωδείο Αθηνών ενώ από τον Οκτώβριο του 2012 είναι καθηγήτρια στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας».

Για τον Βασίλη Κετεντζόγλου

Ο Βασίλης Κετεντζόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ρόδο. Οι μουσικές του σπουδές περιλαμβάνουν τα εξής πτυχία: Master of Music (MMus) από το Royal College of Music με ειδίκευση στη σύνθεση μουσικής για οθόνη (κινηματογράφο, τηλεόραση), Bachelor of Music (BMus) από το Royal Holloway University of London, όπως και τα πτυχία Φούγκας, Αντίστιξης, Ειδικού Αρμονίας και Κλασικής Κιθάρας από το Ελληνικό Ωδείο. Έχει επίσης παρακολουθήσει το Berklee Summer School at UmbriaJazz Clinics in Perugia (Ιταλία) και μαθήματα φλαμένκο κιθάρας στην Αλμερία και τη Σεβίλλη (Ισπανία). Έχει συνεργαστεί με τις ιδιότητες του κιθαρίστα, ενορχηστρωτή, συνθέτη και μαέστρου με πολλούς έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Γ. Νταλάρας, Ν.Ξυδάκης, Ε. Αρβανιτάκη, Μ. Λιδάκης, Σ. Παπάζογλου, Χ. Τσιαμούλης κ.α., ενώ έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως: Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, Ossipov State Russian Folk Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, City Music Cleveland Orchestra και Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου.

Για τον Θοδωρή Κοτονιά

Στιχουργός και ερμηνευτής, ο Θοδωρής Κοτονιάς είναι πιο γνωστός ως η «ψυχή» από τα «Μακρινά Ξαδέρφια». Το σχήμα διατηρεί αναφορές που ξεκινούν από τη δημοτική μουσική, αγγίζουν την ψυχεδελική ροκ του ’70 και μέσα από τον ηλεκτρισμό συνομιλούν με το «έντεχνο» και τη σύγχρονη μουσική δημιουργία στην Ελλάδα.

Τα «Μακρινά Ξαδέρφια» πρωτοσυστήθηκαν το 2003 με την «Αποδοχή κληρονομιάς», στα τέλη του 2004 κυκλοφόρησε η επόμενη δουλειά του συγκροτήματος, «Περιμένοντας το Θείο», ενώ το 2008 ήρθε το «Καλό Ταξίδι». Το 2014 και έπειτα από μερικές αλλαγές στη σύνθεσή τους, επανήλθαν με τα «Κλειδιά». Το μουσικό σχήμα έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες, όπως οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γλυκερία, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Ορφέας Περίδης, Μελίνα Κανά, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Γιώργος Μαγκλάρας, Haig Yazdjian, Αντώνης Απέργης, Λιζέτα Καλημέρη, Αρετή Κετιμέ, κ.α. Με τη συμμετοχή τους στο μουσικό ντοκιμαντέρ, «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ» του Αντώνη Μποσκοϊτη, συνέπραξαν επί σκηνής με τους: Μαρίζα Κωχ, Διονύση Σαββόπουλο, Δημήτρη Πουλικάκο, Θανάση Γκαϊφύλλια, κ.α. Καθόλη την πορεία του σχήματος, ο Θοδωρής Κοτονιάς υπήρξε ο βασικός στιχουργός και ερμηνευτής, ενώ σημαντικές υπήρξαν και οι συμμετοχές του σε δισκογραφία ή συναυλίες άλλων καλλιτεχνών.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ