Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου ιδρύθηκε το 1933 και σήμερα απαρτίζεται από 98 μουσικούς, καταγόμενους από περισσότερες από 20 χώρες. Με πλήθος βραβείων στην πορεία της (Grammy Award, Grand Prix Charles Cros, Preis der deutschen Schallplattenkritik, BBC Music Choice, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique κ.ά), η ορχήστρα έχει δώσει συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Αναπτύσσει επίσης δυναμική δράση με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους και με παραστάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία. Υπό τη διεύθυνση του Γκουστάβο Χιμένο, που διανύει την τέταρτη θητεία του, έχει δώσει έμφαση στην ευρύτητα του ρεπερτορίου της.

Γιούτζα Γουάνγκ

Η σπουδαία κινέζα πιανίστρια Γιούτζα Γουάνγκ ανακηρύχτηκε Artist in Residence στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-2019. Το άστρο της Γουάνγκ ανέτειλε το 2007, όταν κλήθηκε να αντικαταστήσει τη Μάρτα Άργκεριχ (με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης), και στη συνέχεια κατέκτησε το κοινό με τη δεξιοτεχνία και την καθηλωτική ερμηνεία της.  Η Yuga Wang έχει συνεργαστεί με μερικές από τις σημαντικότερες ορχήστρες στον κόσμο, όπως οι Φιλαρμονικές του Βερολίνου και του Μονάχου, του Λος Άντζελες και της Βιέννης, συμπράττοντας με κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως οι Yuri Temirkanov, Esa-Pekka Salonen, Gustavo Dudamel, Gautier Capucon, Λεωνίδας Καβάκος, Romnan Simovic κ.α., ενώ ηχογραφεί με την Deutsche Grammophon. Για τη σαιζόν 2018-19, η Yuja Wang υπήρξε artist in residence στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου.

Η Wang φημίζεται για την εκρηκτική σκηνική παρουσία και όχι μόνο για τις εξεζητημένες ενδυματολογικές της επιλογές, με φορέματα που ράβονται ειδικά γι αυτήν: «Τι είναι πιο προσβλητικό; Το φόρεμα ή η στενομυαλιά των κριτικών;» έγραφε η Washington Post το 2011, «Ξεχάστε το φόρεμα, η πιανίστρια Yuja Wang παίζει “πολύχρωμη” μουσική στο Hollywood Bowl», έγραφε η Los Angeles Daily News το 2016. Υπάρχουν όμως πολλοί περισσότεροι λόγοι που η Wang έχει αναδειχθεί σε μία από τις γνωστότερες και καλύτερες πιανίστριες της γενιάς της, αφού συνδυάζει τη συναρπαστική ερμηνεία και την εξαιρετική δεξιοτεχνία της με μία απροσδόκητη για τον κόσμο της κλασικής μουσικής παρουσία. Η Wang αποτελεί πρότυπο για τη γυναικεία ανεξαρτησία και έμπνευση για μία ολόκληρη γενιά νέων μουσικών, που προκαλούν την κατεστημένη εικόνα του κλασικού καλλιτέχνη, με αντισυμβατική εμφάνιση και έντονη παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα.

Το πρόγραμμα της μοναδικής αυτής σύμπραξης, που θα είναι και η πρώτη μεγάλη συναυλία κλασικής μουσικής στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει στο α΄ μέρος τα έργα Τρικυμία, Συμφωνική φαντασία – εισαγωγή, έργο 18 σε φα ελάσσονα του Τσαϊκόφσκι και Γαλάζια ραψωδία του Τζωρτζ Γκέρσουιν, ενώ στο β΄ μέρος το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε φα μείζονα, έργο 102 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και το Πουλί της φωτιάς – Σουίτα του Στραβίνσκι.

Πρόγραμμα

Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Η τρικυμία: Φαντασία – Εισαγωγή για ορχήστρα σε φα ελάσσονα, έργο 18  (1873)

Andante con moto — Allegro moderato

George Gershwin (1898-1937)

Γαλάζια ραψωδία

Διάλειμμα

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975)

Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε φα μείζονα, έργο 102 

Allegro
Andante
Allegro

Ίγκορ Στραβίνσκι (1882-1971)

Το πουλί της φωτιάς, σουίτα (1919)

Philharmonie Luxemburg

Διαβάστε επίσης:

Yuja Wang: Η μουσική μού προσφέρει τη θέληση να ανακαλύψω αυτό που πραγματικά είμαι