Η Πορτογαλίδα συγγραφέας συζητά για τη ζωή και το έργο της με τις μεταφράστριές της Μαρία Παπαδήμα και Αθηνά Ψυλλιά, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της “Ο γυρισμός“.

Το βιβλίο

Λουάντα, 1975. Στην Αγκόλα μαίνεται για χρόνια ο πόλεμος της ανεξαρτησίας, αλλά η κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος επιταχύνει την αποχώρηση των Πορτογάλων. Εκατοντάδες χιλιάδες λευκοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν την αποικιοκρατούμενη χώρα. Μόνο έτσι θα ξεφύγουν από τα ανεξέλεγκτα αντίποινα των ανταρτών.

Ο δεκαπεντάχρονος Ρούι, ο αφηγητής του βιβλίου, δεν έχει πατήσει ποτέ το χώμα της μακρινής μητρόπολης, αλλά έχει ακούσει πολλά γι’ αυτήν. Ο ίδιος και η οικογένειά του ετοιμάζονται να επαναπατριστούν, γεγονός που του προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Η απροσδόκητη σύλληψη του πατέρα του σε έναν τυχαίο έλεγχο επισπεύδει την αναχώρηση. Χωρίς να γνωρίζουν τι του έχει συμβεί, αν είναι ζωντανός ή νεκρός, ο Ρούι με τη μητέρα και την αδερφή του φεύγουν για τη Λισαβόνα δίχως αυτόν. Η πρωτεύουσα, που στα μάτια τους είχε το χρώμα της νοσταλγίας, αποδεικνύεται καχύποπτη και εχθρική. Για περισσότερο από έναν χρόνο ζουν στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων που στεγάζει τους επαναπατρισμένους, ένα απρόβλεπτο καθαρτήριο χωρίς εξασφαλισμένη σωτηρία. Στον αλησμόνητο Γυρισμό της Ντούλσε Μαρία Καρντόζο η εφηβεία μετατρέπεται σε μια τρομαγμένη αναμονή της ενηλικίωσης, σε μια συγκινητική αναζήτηση της ελπίδας και της αγάπης.

Η συγγραφέας

Η Ντούλσε Μαρία Καρντόζο γεννήθηκε το 1964 στο Τρας-ους-Μόντες της Πορτογαλίας. Πέρασε την παιδική της ηλικία στην Αγκόλα και επαναπατρίστηκε το 1975, μετά την Επανάσταση των Γαριφάλων και το τέλος της αποικιοκρατίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, σενάρια για τον κινηματογράφο. Το έργο της εκδίδεται σε δεκαπέντε χώρες και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης σε διάφορα πανεπιστήμια.

Το μυθιστόρημα Ο γυρισμός θεωρείται το αριστούργημά της, μετατράπηκε σταδιακά σε εκδοτικό φαινόμενο στην πατρίδα της και έλαβε το Ειδικό Βραβείο Κριτικής στην Πορτογαλία το 2011. Σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας θίγει ένα αποσιωπημένο μέχρι πρότινος ζήτημα της σύγχρονης ιστορίας: την επιστροφή 500.000 Πορτογάλων από την Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη και άλλες πρώην αποικίες. Στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει παλαιότερα το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση μυθιστόρημά της Οs Meus Sentimentos (2005). Άλλα έργα της: Campo de Sangue (2001) και O Chão dos Pardais (2009).


Διαβάστε επίσης:

Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία εν Αθήναις – ΛΕΑ 2018