H σύγχρονη σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μετά την επιτυχία της «Ιλιάδας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με δύο επιτυχημένες παραστάσεις από το σύγχρονο δραματολόγιο.

Μετά την επιτυχία της «Ιλιάδας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει με δύο επιτυχημένες παραστάσεις από το σύγχρονο δραματολόγιο.

Πρόκειται για τις παραστάσεις Η ρομαντική μου ιστορία του D.C. Jackson σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Ο  Έλλην Βρυκόλαξ  από την θεατρική ομάδα bouλouki.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου,η κωμωδία του D.C. Jackson Η ρομαντική μου ιστορία, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, παρουσιάζεται και στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μόνο για 4 παραστάσεις Δευτέρα και Τρίτη 9-10 & 16-17 Δεκεμβρίου.

Λίγα λόγια για το έργο:

«Πού συναντάει κανείς ανθρώπους; Πού γνωρίζονται οι άνθρωποι; Σε παμπ; Στο γυμναστήριο; Στο σουπερμάρκετ; Θα σας πω εγώ πού.

Αν δεν έχεις βρει τον άνθρωπό σου πριν να πάρεις το πτυχίο σου, θα παντρευτείς κάποιο βούρλο απ’ τη δουλειά σου. Δεν κάνω πλάκα. Είναι απλό. Ξέρετε πώς αναπαράγονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας; Τα βάζουν στο ίδιο κλουβί.»

H Ρομαντική μου ιστορία του νεότατου σκωτσέζου συγγραφέα D. C. Jackson είναι ένα έργο που με εργαλείο το χιούμορ μιλάει για τη δυσκολία της επικοινωνίας, την αυταπάτη, την αγάπη, την πάλη των δύο φύλων και τους συμβιβασμούς. Ένα έργο για τη δυσκολία των ανθρώπων να δημιουργήσουν σχέσεις, μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της πόλης και της δουλειάς. Για τη μοναξιά των 35άρηδων.

Το έργο παίχτηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου 2010 και έκτοτε έχει παιχτεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική και την Αυστραλία, παντού με μεγάλη επιτυχία. Στην αρχή την ιστορία την παρακολουθούμε από τη σκοπιά του άντρα, που υποτίθεται ότι προσπαθεί να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από μια σχέση που δημιούργησε με μια συνάδελφο μόλις έπιασε δουλειά στο γραφείο. Όμως την ιστορία την ακούμε και από την πλευρά της γυναίκας  και τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Οι τρεις ηθοποιοί ερμηνεύουν και τους 21 ρόλους του έργου.

Συντελεστές της παράστασης
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου
Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ

Υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα;

Στην ίδια ενότητα η “Σύγχρονη σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά” εντάσσεται και το έργο Ο Έλλην Βρυκόλαξ, από τον Κωνσταντίνο Ντέλλα και την ομάδα Βouλούki. Πρόκειται για μια ιδιότυπη παράσταση που οι θεατές (60 σε κάθε παράσταση) η οποία εξελίσσεται σε όλους τους χώρους του ΔΘΠ.

«- Πές μου τί στέκεσαι Θανάση, ὀρθός,
βουβὸς σὰ λείψανο, στὰ μάτια μπρός;
Γιατί Θανάση μου, βγαίνεις τὸ βράδυ;
Ὕπνος γιὰ σένανε δὲν εἶν᾿ στὸν Ἅδη;» […]

(Αρ. Βαλαωρίτης)

Υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα;

Μέσα από ένα ταξίδι έρευνας στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, η παράσταση, Ο  Έλλην Βρυκόλαξ . επιχειρεί, να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, όπως τα συναντά κανείς στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.

Τρεις ηθοποιοί με κύριο όργανό τους την μουσικότητα του λόγου αλλά και το σώμα τους δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά.

Ποιος είναι λοιπόν ο…. Βρυκόλακας του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τι είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τι κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο… νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης;

Η παράσταση «Ο Έλλην Βρυκόλαξ» μας αποκαλύπτει μία σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, όπου οι βρυκόλακες ή αλλιώς και βορβόλακες, στοιχειώνουν τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, ενώ αυτό που φοβούνται περισσότερο και από τον ήλιο είναι… το νερό της θάλασσας.

Κι ακόμη μας ξεναγεί στα άδυτα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά καθώς η παράσταση από σκηνή σε σκηνή μεταφέρει τους θεατές από τον ένα χώρο του θεάτρου στον άλλο.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Διασκευή Κειμένων: Κωνσταντίνος Ντέλλας
Παίζουν: Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Έλενα Γεωργίου
Πρωτότυπη μουσική – Επεξεργασία Ήχου: Παναγιώτης Γεωργοκώστας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ντιάνα Νοτάρογλου
Διεύθυνση παραγωγής: full house promotion/Χριστίνα Πολυχρονιάδου

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ