Η Τελετή λήξης και τα βραβεία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, με την τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

Η αυλαία του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014, με την τελετή λήξης της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον. Την τελετή παρουσίασε η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης έκανε έναν απολογισμό της φετινής διοργάνωσης τονίζοντας: «Μαζί γιορτάσαμε φέτος 55 χρόνια φεστιβάλ. Μέσα σε δέκα μέρες, 150 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο προσκάλεσαν τους θεατές να ζήσουν λίγη απ’ τη μαγεία του σινεμά. Κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμά μας. Η πληρότητα στις αίθουσες ξεπέρασε το 96%. Ευχαριστούμε το κοινό απ’ την καρδιά μας. Μας επιβεβαιώνει ότι ο ανεξάρτητος κινηματογράφος μας προσφέρει μια διαφορετική όψη του κόσμου, που έχουμε ανάγκη. Αυτό το σινεμά που δεν εφησυχάζει ποτέ εκφράζουν και οι τιμώμενοι δημιουργοί που βρέθηκαν κοντά μας φέτος: Η εμβληματική ηθοποιός Χάνα Σιγκούλα, που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας. Η παρουσία σας, μας τιμά βαθύτατα. Κοντά μας βρέθηκαν επίσης, ο Σέρβος ακτιβιστής της εικόνας Ζέλιμιρ Ζίλνικ και ο Ραμίν Μπαχράνι, απ’ τις σημαντικότερες νέες φωνές του αμερικανικού κινηματογράφου. Το ενδιαφέρον μας κέντρισαν τα αφιερώματα στον τολμηρό δημιουργό Κόρνελ Μούντρουτσο και στον μάγο του σουρεαλισμού Ρόι Άντερσον. Ορόσημο της φετινής διοργάνωσης ήταν η σημαντική επέτειος των 100 χρόνων Ελληνικού Κινηματογράφου. Οι ταινίες που αγάπησε το κοινό πρωταγωνίστησαν στις οθόνες του φεστιβάλ μαζί με το νέο ελληνικό σινεμά. Ευχαριστώ όλους τους δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μας εμπιστεύτηκαν το έργο τους. Και ακόμα θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας και τους εργαζόμενους στο φεστιβάλ που δίνουν την ψυχή τους. Τέλος, είναι πολύτιμη η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MEDIA, της ΝΕΡΙΤ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Βουλής – Τηλεόρασης  και όλων των χορηγών μας που σε δύσκολους καιρούς συνεχίζουν να μας συμπαραστέκονται».

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η απονομή των τιμητικών βραβείων σε τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον χώρο του πολιτισμού: τις ηθοποιούς Βούλα Ζουμπουλάκη και Άννα Συνοδινού, καθώς και στους σκηνοθέτες Παντελή Βούλγαρη και Λάκη Παπαστάθη. Το βραβείο για την Βούλα Ζουμπουλάκη απένειμε ο Σπύρος Πέγκας, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, ο οποίος παρατήρησε, μεταξύ άλλων ότι «το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κοιτάζει στο μέλλον και παρασύρει την πόλη να κινηθεί κι αυτή μαζί του προς εκεί, παράλληλα όμως κοιτάζει και προς τα πίσω, στους ανθρώπους που το στήριξαν με το ταλέντο τους». Το βραβείο παρέλαβε ο αδελφός της τιμώμενης καλλιτέχνιδας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνηση της ηθοποιού για τη βράβευση και ευχαρίστησε το Φεστιβάλ «για την υπέροχη πρωτοβουλία», σε μια χρονική στιγμή που όπως σημείωσε, η Βούλα Ζουμπουλάκη πέρασε μία περιπέτεια υγείας, όμως  ευτυχώς πλέον αναρρώνει.

Ο κ. Πέγκας απένειμε το βραβείο και για την Άννα Συνοδινού, το οποίο παρέλαβε ο ανιψιός της, Γιάννης Συνοδινός, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για τη βράβευση και ενημέρωσε το κοινό για την καλή πορεία της υγείας της κ. Συνοδινού, μετά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε το τελευταίο οκτάμηνο. «Έδωσε μάχη για την υγεία της, η οποία ευτυχώς σαν από θαύμα βελτιώνεται», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Συνοδινός.

Στη συνέχεια, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου απένειμε τα τιμητικά βραβεία στον Παντελή Βούλγαρη και τον Λάκη Παπαστάθη, υπογραμμίζοντας: «Είναι σπουδαία τιμή να βρίσκομαι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που τιμά δύο σκηνοθέτες με ξεχωριστό έργο». Αναφερόμενη στον Παντελή Βούλγαρη, η κ. Γκερέκου τον περιέγραψε ως «έναν αγαπημένο Έλληνα σκηνοθέτη με διεθνείς περγαμηνές και βραβεία, που μας κάνει περήφανους ως Έλληνες κι έναν σκηνοθέτη ο οποίος αγαπά πραγματικά τους ηθοποιούς. Είχα την ευκαιρία ως ηθοποιός να έχω μία πολύ σημαντική συνεργασία μαζί του». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Παντελής Βούλγαρης έκανε μία συγκινητική αναδρομή στο παρελθόν. «Το Φεστιβάλ κλείνει φέτος τα 55 του χρόνια κι εμείς, μία παρέα σκηνοθετών, μεταξύ των οποίων και ο Λάκης Παπαστάθης, συμπληρώσαμε πενήντα χρόνια σ’ αυτό. Ήμασταν έξι νέοι σκηνοθέτες που βρεθήκαμε εδώ το ‘65, μια μεγάλη παρέα που φτιάξαμε ό,τι μπορέσαμε σ’ αυτόν τον τόπο», είπε ο κ. Βούλγαρης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα το κοινό της Θεσσαλονίκης για την υποδοχή που επιφύλαξε όλα αυτά τα χρόνια στις ταινίες του.

Αμέσως μετά, η κ. Γκερέκου απένειμε το βραβείο στον Λάκη Παπαστάθη προσφωνώντας τον ως «έναν κινηματογραφιστή με σπουδαίο έργο στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, έναν άνθρωπο που μέσα από το ‘’Παρασκήνιο’’ ανέδειξε την καλλιτεχνική ζωή του τόπου και σημαντικούς έλληνες δημιουργούς».  Ο τιμώμενος σκηνοθέτης ευχαρίστησε το  Φεστιβάλ για τη βράβευση και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι: «το Φεστιβάλ αντανακλά τις προσπάθειες των νέων κινηματογραφιστών του ’65 να κάνουν το δικό τους σινεμά, προσανατολιζόμενοι από τη μια στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο των μεγάλων δημιουργών κι από την άλλη στην ελληνική λογοτεχνία και ιστορία. Αυτή η σύνδεση μας καθόρισε. Θυμάμαι τον Θόδωρο Αγγελόπουλο να λέει ότι καταφύγαμε στην Ιστορία για να μάθουμε ποιοι είμαστε, ποια είναι τα αίτια της δικής μας κακοδαιμονίας. Δεν ξέρω αν τα μάθαμε, σίγουρα όμως τα ψηλαφίσαμε. Η γενιά του ’65 κατάφερε να αλώσει το Φεστιβάλ στα χρόνια της δικτατορίας και να το κάνει στέκι αντιστασιακό για έναν κινηματογράφο που να αξίζει στους πολίτες μίας δημοκρατικής χώρας».

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, η παραγωγός Μαρί Πιέρ Μασιά, υπεύθυνη οργάνωσης του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads της Αγοράς του ΦΚΘ και τέως διευθύντρια του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, και ο Γρηγόρης Καραντινάκης, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ανακοίνωσαν τα κινηματογραφικά σχέδια που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στο Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στόχος της συνεργασίας είναι η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού υποστήριξης συμπαραγωγών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας. Τα σχέδια εγκρίθηκαν από εξαμελή επιτροπή – η οποία αποτελείται από τους Μαρί Πιέρ Μασιά, Ζακ Μπιντού και Ερίκ Λαζές της εταιρείας διανομής Pyramide, και εκ μέρους της Ελλάδας τους σκηνοθέτες Πάνο Χ. Κούτρα και Ίριδα Ζαχμανίδη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ε.Κ.Κ. Γιάννη Ηλιόπουλο – κατά τη διάρκεια του 55ου Φεστιβάλ. Πρόκειται για τα ακόλουθα κινηματογραφικά σχέδια: Χρόνια Πολλά του Χρήστου Γεωργίου, Ο γιος της Σοφίας της Ελίνας Ψύκου, Stage Fright του Γιώργου Ζώη, Γυρίζοντας τον κόσμο της Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, Λαμπερή Αθήνα του Αντουάν Ντανίς και Η ελληνίδα θεία μου της Σαντρίν  Ντιμάν.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων του 55ου ΦΚΘ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος ήταν ο αυστριακός σκηνοθέτης Γκετς Σπίλμαν και μέλη οι Ράσα Σαλτί (προγραμματίστρια φεστιβάλ), Γιοάνα Λαπίνσκα (καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ «New Horizons» της Πολωνίας), Μίρολιουμπ Βούτσκοβιτς (υπεύθυνος διεθνών σχέσεων και προώθησης του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας) και Θανάσης Καραθάνος  (παραγωγός).

Το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, απέσπασε η ταινία Ατέρμονη θλίψη του μεξικανού σκηνοθέτη Χόρχε Πέρες Σολάνο. «Πρόκειται για μια ταινία που με αφηγηματική ακρίβεια συνδυάζει την πραγματικότητα και την ποίηση, γυρισμένη σε μία φτωχή απομακρυσμένη επαρχία του Μεξικού», σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής. Το βραβείο απένειμε η υφυπουργός Πολιτισμού Αντζελα Γκερέκου στον Χόρχε Πέρες Σολάνο, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή, τους θεατές και το Φεστιβάλ.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απέσπασε η ταινία Δίπλα της του Άσαφ Κορμάν (Ισραήλ). Την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και το παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη η Κωνσταντίνα Σταυριανού από την ελληνική εταιρία Graal, συμπαραγωγό του φιλμ. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος βρέθηκε στην 55η διοργάνωση πριν από μερικές ημέρες, δεν ήταν παρών στην τελετή, ωστόσο απέστειλε μήνυμα στο οποίο ευχαρίστησε το Φεστιβάλ για τη βράβευση, σημειώνοντας ότι ελπίζει να το επισκεφτεί ξανά με την επόμενη ταινία του.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε από την τιμώμενη του 55ου Φεστιβάλ  Χάνα Συγκούλα στην ταινία Μάθημα των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία, Ελλάδα). Οι σκηνοθέτες βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο καθώς είχαν αποχωρήσει, απέστειλαν ευχαριστήριο μήνυμα στο Φεστιβάλ, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων, για ένα φιλμ που έγινε «χωρίς χρήματα και χάρη σε φίλους από τις δύο χώρες». Το βραβείο παρέλαβαν η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαργκίτα Γκόσεβα, καθώς και οι Ρένα Βουγιούκαλου και Κωνσταντίνα Σταυριανού από την ελληνική εταιρία Graal, συμπαραγωγό του φιλμ.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για την ταινία Η φυλή (Ουκρανία). Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γκετς Σπίλμαν και το παρέλαβε η Βιρζινί Ντεβεσά, η γαλλίδα εκπρόσωπος της εταιρίας διανομής του φιλμ.

Το βραβείο Σεναρίου, το οποίο απένειμε επίσης ο Γκετς Σπίλμαν, απέσπασαν οι Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ για το σενάριο της ταινίας Μάθημα (Βουλγαρία – Ελλάδα). Το βραβείο παρέλαβε η πρωταγωνίστρια του φιλμ Μαργκίτα Γκόσεβα, η οποία μετέφερε τις ευχαριστίες των σκηνοθετών – σεναριογράφων.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Σπίλμαν οι απονομές για το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Μπρουκ Μπλουμ για την ερμηνεία της στην ταινία Εκτός ελέγχου της Άνια Μάρκαρτ (ΗΠΑ) και Αντρικής Ερμηνείας στον Σβέριρ Γκούντνασον  για την ερμηνεία του στην ταινία Το πάρκο με τις μύγες του Γιενς Όστμπεργκ (Σουηδία). Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Σβέριρ Γκούντνασον είπε μεταξύ άλλων: «Η αυτοεκτίμηση των ηθοποιών χάνεται εύκολα κι αυτό το βραβείο είναι για μένα κάτι για να πιαστώ».  

Το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία Πλευρικοί άνεμοι του Μάρτι Χέλντε  (Εσθονία).  

Την ανακοίνωση και απονομή των βραβείων Κοινού Fischer του 55ου ΦΚΘ πραγματοποίησαν ο Γιώργος Μακρυγιαννάκης, marketing manager της Fischer και η Ειρήνη Σπανού, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Όπως είπε ο κ. Μακρυγιαννάκης, η συνεργασία αυτή συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια. «Είμαστε εδώ από αγάπη για έναν θεσμό της Θεσσαλονίκης που αναδεικνύει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης», σημείωσε ο ίδιος, μεταξύ άλλων. Το βραβείο Κοινού Fischer του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης του 55ου ΦΚΘ απονεμήθηκε στην ταινία Dark Illusion του Μάνου Καρυστινού. Ο συντελεστής του φιλμ Σταμάτης Παπαδόπουλος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του σκηνοθέτη, εκφράζοντας τη χαρά του για την απρόσμενη βράβευση και ευχαριστώντας τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για τη συμβολή της στην παραγωγή.

Το βραβείο Κοινού Fischer του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια απονεμήθηκε στην ταινία Τρία παράθυρα και ένας απαγχονισμός του Ισά Τσόσια (UNMI Κόσοβο, Γερμανία) και το παρέλαβε ο ηθοποιός Ντόνατ Τσόσια.

Το βραβείο Κοινού Fischer του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες απέσπασε η ταινία The Little Death του Τζος Λώσον (Αυστραλία).

Το βραβείο Κοινού Fischer του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία Μάθημα αποκατάστασης του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι (Ρωσία, Γερμανία).

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος Μάθημα αποκατάστασης του Ιβάν Ι. Τβερντόβσκι. Την απονομή έκανε ο σκηνοθέτης Βασίλης Δούβλης, εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τον πρόεδρο Χοσέ Αντόνιο Τεόντορο (Καναδάς) και τους Μιγκέ Τουράν (Τουρκία) και Νίνο Φένεκ Μικελίδη (Ελλάδα) απένειμε δύο βραβεία και μια ειδική μνεία. Πιο συγκεκριμένα, για το Διαγωνιστικό Τμήμα το βραβείο απέσπασε η ταινία Καληνύχτα μαμά των Σεβερέν Φιαλά και Βερόνικα Φραντς  (Αυστρία), «για  τη φορμαλιστική της κομψότητα και τις εικόνες που σε στοιχειώνουν, την παιχνιδιάρικη και προκλητική προσέγγιση στο κινηματογραφικό αυτό είδος και την εντυπωσιακή έρευνα στην ανάδειξη ταυτότητας, τη συν-εξάρτηση και τις οδυνηρές τραυματικές επιδράσεις στο δεσμό μητέρας-γιου. Το βραβείο παρέλαβε η επίτιμη πρόξενος της Αυστρίας Έβελιν Παπαδοπούλου.

Για Ελληνική Ταινία, η επιτροπή FIPRESCI απένειμε το βραβείο στο φιλμ Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ, «για τους εμπνευσμένους, ανέκφραστους παραλογισμούς της, τον λεπτολόγο έλεγχο κάθε πλευράς του σχεδιασμού της, το παράξενο όραμα της ελληνικής νυχτερινής ζωής, και επειδή μας πρόσφερε ένα από τους πιο εμπνευσμένους βρικόλακες», όπως ανέφερε το σκεπτικό της βράβευσης. Το βραβείο παρέλαβε ο σκηνοθέτης, ευχαριστώντας θερμά για τη διάκριση. Τέλος, «για την υψηλού επιπέδου  εφευρετική συγχώνευση ιστορίας και λογοτεχνίας, την τολμηρή προσέγγισή της στη φόρμα και τις πολλές, μυστηριώδεις, ακριβείς και όμορφες εικόνες της», η επιτροπή FIPRESCI απένειμε ειδική μνεία στην ταινία Πολκ των Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηρου Νικολούζου (Ελλάδα), οι οποίοι με τη σειρά τους ευχαρίστησαν την κριτική επιτροπή από τη σκηνή του Ολύμπιον.  Αμέσως μετά η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη, (Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρος). Το βραβείο απένειμε ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκεπτικό της βράβευσης κάνοντας λόγο για «το αφηγηματικό σφρίγος με το οποίο η ταινία προτείνει τους ηθικούς κώδικες οι οποίοι θα μας βγάλουν από το τούνελ της κρίσης». Το βραβείο παρέλαβε η κα Ειρήνη Σουγανίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Feelgood Entertainment, συμπαραγωγός και διανομέας της ταινίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκπροσωπώντας μια εταιρεία που τα τελευταία 5 χρόνια στηρίζει το ελληνικό σινεμά εύχεται οι ελληνικές ταινίες που διακρίνονται με βραβεία να καταφέρουν να κερδίσουν ακόμη περισσότερο και το κοινό στις αίθουσες.  

Κλείνοντας τη βραδιά, η υφυπουργός Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης, σημειώνοντας: «Εύχομαι μια δημιουργική συνέχεια στο Φεστιβάλ, ένα θεσμό που εκπροσωπεί ουσιαστικά τη χώρα μας αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά. Οι κριτικοί και το κοινό απόλαυσαν δημιουργίες που άγγιξαν, προβλημάτισαν, ταξίδεψαν, συγκίνησαν. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχω πάθει ένα διχασμό προσωπικότητας: από τη μία ως άνθρωπος που αγαπώ με πάθος τον κινηματογράφο κι από την άλλη ως εκπρόσωπος μιας θέσης μέσα από την οποία οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε να φροντίσουμε αυτόν τον παραγωγικό, δημιουργικό, δυναμικό χώρο. Εύχομαι να φανούμε αντάξιοι αυτής της δύναμης».

Μετά την απονομή των βραβείων του 55ου ΦΚΘ, ακολούθησε η προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του, του Σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα. Ο σκηνοθέτης απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου εξέφραζε τις ευχαριστίες του για την τιμή που του έγινε εκ μέρους του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Φωτό: Βασίλης Βερβερίδης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ