Μπορεί να γεννήθηκε σ’ έναν τόπο όπου ο μεσαίωνας κράτησε μέχρι τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά από πολύ νωρίς ο Λουίς Μπουνιουέλ συνδέθηκε με την πνευματική και καλλιτεχνική πρωτοπορία της εποχής του· πρώτα στη Μαδρίτη, μαζί με τον Λόρκα, τον Νταλί, κι ύστερα στο Παρίσι της δεκαετίας του ’20, με την ομάδα των σουρεαλιστών.

Στο σουρεαλισμό ο Μπουνιουέλ βρήκε την αγάπη για το παράλογο, το αμφίσημο, το βαθιά κρυμμένο, το επικίνδυνο, συνδυασμένη με την αυθάδικη διάθεση για πρόκληση, σκανδαλισμό, για βεβήλωση των ιερών και γκρέμισμα των παραδεδομένων αξιών, όπως η κοινωνική ειρήνη, η εργασία, η θρησκεία, η οικογένεια.

Ο Μπουνιουέλ γράφει για τη ζωή του με παιχνιδιάρικη ειρωνεία και με μια παράδοξη νηφαλιότητα, έχοντας επίγνωση ότι αυτή υπήρξε χορταστική. Σαν ήρωας σε πικαρέσκο μυθιστόρημα, ξεστρατίζει αμέριμνος σε αλλεπάλληλες παρεκβάσεις, καθώς μιλά για τα μεγάλα πάθη και για τα όνειρά του, για τους αγαπημένους φίλους και τους πολέμιούς του, για τα έργα τα δικά του και για εκείνα που τον καθόρισαν.

Περισσότρεο για τον Λουίς Μπουνιουέλ

Ο Λουίς Μπουνιουέλ (Luis Buñuel, 1900–1983) γεννήθηκε στην Καλάνδα της Αραγώνας και μεγάλωσε στη Σαραγόσα, σε εύπορη αστική οικογένεια. Σπούδασε στη Μαδρίτη, ενώ τη δεκαετία του ’20 βρέθηκε στο Παρίσι, όπου γύρισε τις πρώτες του ταινίες και εντάχτηκε στην ομάδα των σουρεαλιστών. Μετά τον Ισπανικό Εμφύλιο έζησε εξόριστος, πρώτα στις ΗΠΑ και κατόπιν στο Μεξικό, όπου και γύρισε τις περισσότερες ταινίες του. Τη δεκαετία του ’60 ξανάρχισε να κάνει ταινίες και στην Ευρώπη, μοιράζοντας τον καιρό του μεταξύ Μεξικού, Ισπανίας και Γαλλίας.

Διορθώσεις: Δέσποινα Κανελλοπούλου & Μαριλένα Καραμολέγκου
Σύνταξη ευρετηρίου: Δέσποινα Κανελλοπούλου

Φωτογραφία εξωφύλλου: «Ο Λουίς Μπουνιουέλ στα γυρίσματα της ταινίας Η ωραία της ημέρας» (1966) © Jean-Pierre BONNOTTE / Getty Images / Ideal Image