“Ο συμβολισμός του πύργου της Βαβέλ, ως τιμωρίας της ανθρώπινης αλαζονείας από τον Θεό, θρυλείται ότι κατέστρεψε στα Βιβλικά χρόνια μία συνολική προσπάθεια για έναν και μόνο σκοπό, για την εκτέλεση ενός έργου που θα ενώσει κάθε λαό σε τούτο τον κόσμο. Η Εικαστική Γλώσσα ακυρώνει την θεϊκή οργή. Η Τέχνη ενώνει τους ανθρώπους με έναν κοινό σκοπό, την έκφραση του ψυχισμού. Γιατί η διαφορετικότητα να καταστέλλει το επίτευγμα μιας παγκόσμιας γλώσσας, ενώ μία γλώσσα με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους και γραφές, μπορεί να γράψει την ιστορία του Ανθρώπινου Πολιτισμού;”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της επιμέλειας.
Στην έκθεση συμβάλλουν έργα τους ζωγραφικής και γλυπτικής οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γιώργος Βράνος, Άννα Γκιώτη, Στέργιος Γουδίνης, Χριστίνα Ζυγούρη, Ηλίας Κασσελάς, Φώτης Κλογέρης, Αγγελική Κουρμουλάκη, Κώστας Μεννής, Δημήτρης Νοταράς, Νίκος Πανταζής, Μανώλης Πέντες, Φωτεινή Πολυχρόνου, Γιάννης Sugahtank Ρουμπάνης, Κώστας Σνίππερινγκ, Έβης Χρήστου.
“Η Τέχνη στην Βαβέλ” είναι η 3η έκθεση με ειδικό θέμα που παρουσιάζει η συλλογικότητά μας, από την ίδρυση της. Πρόκειται για μια νοερή συνέχεια του project “Ου-Τόπος / Πάντων Χρημάτων Μέτρον Άνθρωπος”(3η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, Θεσσαλονίκη 2018), η οποία διερευνούσε την ανάγκη να εξάγουμε από την εμπειρία των παλαιότερων γενεών και την αναγνώριση της Τέχνης ως τμήματος των κοινωνιών, καθώς και ως ανεξάντλητης πηγής δημιουργικότητας και ανανέωσης, και της έκθεσης “Άνθρωπος, Σύμβολο και Μύθος” (MyArtBox, Τεχνοχώρος, Αθήνα 2019), στην οποία επιχειρήσαμε να δείξουμε ότι κάθε έργο τέχνης είναι σύμβολο, καθώς αναδεικνύει κατ’ επιλογήν ένα συγκεκριμένο εννοιολογικό περιεχόμενο εντός ενός δεδομένου εννοιολογικού πλαισίου το οποίο επεξεργάζεται με μια αναγνωρίσιμη ή και καινοφανή μορφή μεταφέροντας μηνύματα και εκκινώντας προβληματισμούς κυρίως κατά τη διαδικασία αποσυμβολισμού που επιχειρεί ο θεατής”, δήλωσε ο Ιδρυτής της ARC -Art Revisited Collective Εικαστικός Επιμελητής κ. Πάρης Καπράλος.
Σχετικά με την ARC -Art Revisited Collective
Η ARC -Art Revisited Collective είναι μία συλλογικότητα Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν την τέχνη, αλλά και να δημιουργήσουν ένα όχημα στήριξης του οράματος τους και της συνεργασίας τους ικανό να στηρίξει δράσεις, προβάλλοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για την σύγχρονη τέχνη σήμερα. Την ομάδα ίδρυσε, συντονίζει και διαχειρίζεται ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σχετικά με την Chalkos Gallery
Η Chalkos Gallery δημιουργήθηκε από τον Κώστα Παρχαρίδη το 2015 για να στεγάσει δημιουργίες νέων εικαστικών της πόλης και όχι μόνο. Πήρε το όνομα της από την Παναγία Χαλκέων, που από το 1028 μ.Χ. κοσμεί και χαρακτηρίζει την περιοχή. Πολύ γρήγορα η Chalkos Gallery έγινε πόλος έλξης όχι μόνο για τους φίλους των εικαστικών, αλλά φιλοξένησε πλήθος εκδηλώσεων (παρουσιάσεις δίσκων, βιβλίων, περιοδικών κ.α.), ενώ τα χειμωνιάτικα απογεύματα με καφέ και στη συνέχεια κρασί, παρέες δημιουργών και φιλότεχνων συζητούν επί παντός επιστητού. Η Chalkos Gallery και ο Κώστας Παρχαρίδης σε αυτά τα χρόνια λειτουργίας ανέπτυξαν και μια πολυεπίπεδη πολιτιστική δραστηριότητα και σε χώρους εκτός της γκαλερί κάνοντας παραγωγές θεατρικών παραστάσεων αλλά και στηρίζοντας χορηγικά άλλες σημαντικές διοργανώσεις στην πόλη.
Την έκθεση επιμελείται η Καληάνθη Βογδοπούλου.
Κεντρική φωτογραφία: Γιώργος Βράνος