Μια άνοιξη πολύ θεατρική θα είναι τούτη η άνοιξη. Με μία σειρά εξαιρετικές παραστάσεις εναρμονισμένες σε μια επιλογή που βασίζεται στην φιλοσοφία μας ότι το καλό θέατρο είναι μια δεδομένη, αέναη ανάγκη για όλους μας. Πολύ περισσότερο όμως είναι ανάγκη  σε εποχές δύσκολες, εποχές «μαγαρισμένες» από την πολύπλευρη κρίση.

Καλό θέατρο λοιπόν με μια σειρά προτάσεις που σε κάθε περίπτωση μπορούν να ικανοποιήσουν μια σειρά κριτήρια καλλιτεχνικού διαμετρήματος όσο αυστηρά και αν είναι.

Και επειδή η όποια προσπάθεια πολιτιστικής προσφοράς είναι πολύ δύσκολη οικονομικά στη σημερινή συγκυρία, απευθυνόμαστε στον φορέα ή την επιχείρηση σας ώστε να συμμετάσχουν σε αυτή, στηρίζοντας την χορηγικά. Μια ενέργεια που πέρα από διαφήμιση κύρους μπορεί να λειτουργήσει και ανταποδοτικά για εσάς μια και η προώθηση του συνόλου των παραστάσεων  θα γίνει  σίγουρα με μεγάλη δυναμική σε όλη την πόλη.

Οι παραστάσεις που έχουν συμπεριληφθεί και θα κλείσουν την Θεατρική Άνοιξη είναι:

«Δεσποινίς Τζούλια» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ | 5, 6 & 7 Μαΐου, στις 21:00 | Θέατρο Αθήναιον

Στον χώρο ενός παλιού γκαράζ, εκεί όπου η αλήθεια των ανθρώπων φανερώνεται στην πραγματική της διάσταση, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, η συνάντηση των ηρώων του Στρίντμπεργκ φέρνει στο φως ερωτήματα βαθιά κρυμμένα μέσα τους.

Τι σημαίνει «βγαίνω από τα όριά μου»; Πότε συμβαίνει αυτό; Ποια στιγμή; Πού ξεκινά και πού τελειώνει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια; Και ο εξευτελισμός; Πότε επέρχεται αυτός; Και από ποιον;

Πόσο άγρια μπορούν να γίνουν τα ένστικτα ενός ανθρώπου, προκειμένου να καταφέρει να επιβιώσει; Ποιος πονάει περισσότερο στη σχέση θύματος-θύτη; Υπάρχει νικητής και ηττημένος σ’ ένα παιχνίδι εξουσίας; Για πόσο;

Ποιο το λάθος; Ποιο το σωστό; Και, κυρίως, ποιος το ορίζει; Τι ρόλο παίζει άραγε η πίστη; Ή η επίφασή της; Οι έσχατοι έσονται πρώτοι; Το αντίστροφο;

Πόσο έτοιμοι είναι τελικά οι άνθρωποι να δούνε τις ρωγμές τους στον καθρέφτη;

Ερωτήματα βασανιστικά, άμεσα συνυφασμένα με τα θέλω και τα φοβάμαι, τα πρέπει και τα μπορώ της Δεσποινίδος Τζούλιας, του Ζαν και της Κριστίν. Ερωτήματα για τα οποία μοιάζουν να ψάχνουν απαντήσεις όλο και πιο επιτακτικά όσο προχωράει η γιορτινή(;) αυτή νύχτα, κατά την οποία ο ακραίος ρεαλισμός μπλέκεται βρώμικα αλλά και μαγικά με τα τοπία του ονείρου, τα τοπία της ψυχής.

Όταν τελειώσει η «νύχτα της αθώας ευτυχίας», όπως την αποκαλεί η ίδια η Δεσποινίς Τζούλια, και βγει ο ήλιος, οι ήρωες του Στρίντμπεργκ θα έχουν βρει τις οδυνηρές απαντήσεις που ζητούσαν. Και τότε μια ησυχία θα απλωθεί στον χώρο. Κατανυκτική. Μια ησυχία ματαίωσης. Αμαρτωλή. Και ταυτόχρονα προδιαγεγραμμένη. Διαχρονική.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Χρήστος Νικολόπουλος
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικός χώρος – Επιμέλεια κοστουμιών – Μουσική επιμέλεια: Ομάδα CARTEL *
Στίχοι: Δήμητρα Παπαδήμα **
Επιμέλεια κίνησης: Αγγέλα Πατσέλη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κουτάς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέλιος Τυριακίδης, Στεφανία Βλάχου
Φωτογραφίες promo/αφίσας: Γιώργος Καπλανίδης
Φωτογραφίες προβών: Αντιγόνη Μακ Λέλλαν
Σχεδιασμός αφίσας: Πήτερ Οικονόμου
Trailer: Στέλλα Καρακατσάνη
Διεύθυνση παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Κάρλος, Λάμπρος Παπούλιας

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελεονώρα Αντωνιάδου (Δεσποινίς Τζούλια), Βασίλης Μπισμπίκης (Ζαν), Δήμητρα Παπαδήμα (Κριστίν).

** Από το βιβλίο «Επάγγελμα Παραισθησιολόγος», Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα.


 «Αθηνα Χατζηεσμέρ, ετών 17», της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου | 8, 9 & 10 Μαΐου, στις 21:00 | Θέατρο Αθήναιον

Παιδί προσφύγων από την Ιωνία, η Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου γεννήθηκε το 1927 και έζησε στον Ταύρο. Έφηβη ακόμα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε μαζί με χιλιάδες άλλους νέους για μια ελεύθερη από τους φασίστες κατακτητές Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία. Στις 2 Οκτωβρίου 1944, στα 17 της χρόνια, και αφού βασανίστηκε αρνούμενη να καταδώσει τους συναγωνιστές της, εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, λίγες μέρες πριν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων  από την Αθήνα.

Στην παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17», μέσα από τη μνήμη,  τις αισθήσεις και τους ήχους της μουσικής, παρακολουθούμε τις άχρονες στιγμές που συνθέτουν το ψυχικό και πνευματικό τοπίο της Αθηνάς τη στιγμή της εκτέλεσής της. Ένα βασανισμένο σώμα, ένα αγωνιζόμενο πνεύμα που εκφράζει την αγάπη για τη ζωή και αντλεί δύναμη από το όραμα της Ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου 2015-2016, η «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» ξεπέρασε τις 80 παραστάσεις τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Συντελεστές:

Κείμενο:  Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Σκηνοθετική επιμέλεια – Φωτισμοί: Σάββας Στρούμπος
Πρωτότυπη Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος
Επιμέλεια Κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Φωτογραφίες: Αντωνία Κάντα
Τρέιλερ: Σήφης Στάμου

Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος