Η θρυλική Καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα: Συναυλία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει τη συναυλία “Η θρυλική Καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα”.

Μια σειρά μουσικοθεατρικών αναλογίων, σε επιμέλεια της Μάγδας Μαυρογιάννη.

Από μικρή η Λασκαρίνα αγνάντευε το πέλαγος και σκεφτόταν: «Μακάρι να ήμουν άντρας. Να μπορούσα κι εγώ να οργώνω τα πέλαγα, ν΄ αγωνιστώ για την κατατρεγμένη μου πατρίδα». Και πάλεψε γενναία στη ζωή της. Έγινε η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το ιστορικό αναλόγιο περιλαμβάνει τραγούδια σε στίχους Ελλήνων και φιλελλήνων.

Μάγδα Μαυρογιάννη ιδέα, κείμενο, σκηνική επιμέλεια
Χριστίνα Γιαννακοπούλου σοπράνο
Δημήτρης Γιάκας πιάνο

Πρόγραμμα:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Η Ελληνίς (ποίηση Γ.Κ.Ρώμα)
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΑΜΠΕΛΕΤ: Η Αρβανίτισσα (ποίηση Αλεξάνδρου Πάλλη)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ: Το τραγούδι της Κυρά – Φροσύνης (ποίηση Σωτήρη Σκίπη)
ΙΩΣΗΦ ΜΠΕΝΑΚΗΣ: Αιγαίο (ποίηση Νίκου Κρανιδιώτη)
LOUIS JADIN: La veuve du Grec Botzaris à l’autel de Marie
FÉLIX ÉTIENNE: Le réveil des Grecs
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΖΑΣΟΓΛΟΥ: Μητέρα, μεγαλόψυχη στον πόνο και στην δόξα… (ποίηση Διονυσίου Σολωμού)
FERDINANDO PAËR: Une veuve Grecque au berceau de son fils
GEORGES KUHN: L’écho de Navarin
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΖΑΣΟΓΛΟΥ: Ο Απρίλης με τον έρωτα… (ποίηση Διονυσίου Σολωμού)
GIOACCHINO ROSSINI: Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ – Giusto ciel!….
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΖΕΡΙΤΗΣ: Ένας αϊτός περήφανος… (από τα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ – Συλλογή Νικολάου Πολίτη)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΟΥΡΤΣΗΣ: Ελλάδα (ποίηση Κωστή Παλαμά)

Βιογραφικά:

Η Μάγδα Μαυρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale και Conservatoire d’Art Dramatique, στο Παρίσι. Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη. Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles qu’on a pas eu». Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillot με τον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, στον Α. Βιτέz, τον Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών. Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Δημιούργησε τη Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της Sakura, Black story, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες. Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και τα δένει με κλασσική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι: Λυρική Σκηνή – Μουσείο Μπενάκη – Ίδρυμα Θεοχαράκη – Παρνασσός – Salle Cortot – Cite de la musique. Άλμα Μάλερ – Σονάτα του Κρόιτσερ – Μέσα από το βλέμμα της Nelly’s – Κάρμεν μ’ ένα ρόδο στα μαλλιά – Κλάρα Σούμαν – Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα – I love opera – Διάσημα ντουέτα – Γεωργία Σάνδη – Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ – Σύσσι φύλλα ημερολογίου – Αθάνατη Αγαπημένη – Κοζιμα Βάγκνερ – Από τον Μότσαρτ στον Μάλερ, κ.ά.

Η Χριστίνα Γιαννακοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μονωδία στο Ωδείο «ATHENAEUM» απ’ όπου αποφοίτησε από την τάξη του κ. Κ. Πασχάλη με Άριστα παμψηφεί και Α’ Βραβείο. Είναι απόφοιτος του «Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το Θέατρο και την Όπερα» του κ. Σπ. Ευαγγελάτου. Επίσης είναι Πτυχιούχος της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1994 κέρδισε την υποτροφία YAMAHA, και την επόμενη χρονιά, το 1995 κέρδισε την Ά Διάκριση στο LIED-ORATORIUM λαμβάνοντας μέρος στο διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού «ΜΑRIA CALLAS – GRAND PRIX». Την ίδια χρονιά έως το 1998 και με υποτροφία του Συλλόγου “Φίλων της Μουσικής Καλαμάτας” σπούδασε LIED-ORATORIUM στην Ακαδημία Μουσικής και Εφaρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης κοντά στους Κurt Equiluz και Margarita Lilova παίρνοντας δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού τραγουδιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους Λίποβτσεκ, Βενούτι, Ρέινολντς, Ντιμιτρόβα, καθώς και με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Χέλμουτ Ρίλλινγκ, ως υπότροφος της Διεθνούς Ακαδημίας Μπαχ. Έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ,το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την ΚΟΑ, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και με την Όπερα Δωματίου Αθηνών. Το 2000 έκανε την εμφάνισή της στην Εθνική Λυρική Σκηνή.. Πολλές και οι εμφανίσεις της στο εξωτερικό όπως Κολομβία , Βενεζουέλα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, ερμηνεύοντας έργα των Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wolf, Berg, Britten κ.ά. Διδάσκει μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, στο ωδείο “ATHENAEUM” και στο ωδείο Kodaly. Από το 2011 έως το 2014 δίδαξε στο στούντιο Όπερας στης Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Δημήτρης Γιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο Πιάνο, τη Μουσική Δωματίου και τη Μουσική Προετοιμασία Όπερας και στη συνέχεια άρχισε να μελετά Συνοδεία Τραγουδιού πλάι στον Dalton Baldwin. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού καθώς και στην Όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του Μουσικού Διευθυντή της, Kent Nagano. Παράλληλα εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

* Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ