Η τριλογία της Αθήνας – Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο: Διάλεξη στο Megaron Plus

Τη διαχρονική πολιτισμική ταυτότητα της Αττικής επιχειρεί να αναδείξει ο νέος κύκλος διαλέξεων με τίτλο «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα–Αθήνα–Λαύριο», ο οποίος παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μegaron Plus με το Σωματείο Διάζωμα.

Στην πρώτη εκδήλωση, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, θα μιλήσουν ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χρήστος Λάζος, νομικός και συγγραφέας, που θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τις εισηγήσεις «Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα» και «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά.»

Προλογίζει  ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Στην εκδήλωση λαμβάνει μέρος επίσης η Χορωδία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής, η οποία θα ερμηνεύσει υπό τη μουσική διεύθυνση της Λώρας Πετροπούλου σύντομο  πρόγραμμα με τραγούδια αγαπημένων συνθετών εμπνευσμένα από τις τρεις σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και της σύγχρονης εποχής. Στο πιάνο, ο Διονύσης Καλογερόπουλος.

«Ελευσίς – Αθήναι – Λαυρεωτική: Τριλογία και κατά την αρχαιότητα»

«Η αρχαία εποχή προσφέρεται ιδιαίτερα για την ανάδειξη της δυναμικής του αττικού τοπίου, των κατοίκων του και του πολιτισμού τους, γιατί τότε η Αττική αποτελούσε ένα αυτόνομο κράτος με μεγαλύτερη συνοχή από αυτή που έχει μέσα στις σημερινές πολιτειακές δομές.

Οι κομβικές για την ιστορία της αρχαίας Αθήνας σχέσεις της πόλης με τους ιδιαίτερα σημαντικούς τότε δήμους της Ελευσίνας και της Λαυρεωτικής στα δύο άκρα της Αττικής μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά για την ανάδειξη της διαχρονικής πολιτισμικής ταυτότητας της σύγχρονης Αθήνας και της Αττικής.» Β.Κ.Λ.

«Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα –Λαύριο. Μια νέα ματιά»

«“Η Τριλογία των Αθηνών” είναι μια ολοκληρωμένη χωρική επένδυση και ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν που έχει στόχο να ανανεώσει το πολιτιστικό–τουριστικό ενδιαφέρον για την Αθήνα και να τη μετατρέψει σε αυτόνομο προορισμό. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική, πολιτιστική διάσταση, και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της αθηναϊκής δημοκρατίας. Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί τον κεντρικό αφηγηματικό ιστό ο οποίος στηρίζει την πρόταση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ με αντικείμενο την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση.» Χ.Λ.

Βιογραφικά ομιλητών

Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης

Ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος των Ακαδημιών Παρισίων και Βιέννης. Μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο και την Επίδαυρο. Έχει δημοσιεύσει 13 βιβλία καθώς και 179 επιστημονικά άρθρα με θέμα την αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, τη διαχείριση μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προβολή της ελληνικής ιστορίας και αρχαιολογίας διεθνώς.

Χρήστος Λάζος

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 1 (Σορβόννη).

Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (1982-1986), στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (1986-1988) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες (1991-1999).

Ήταν διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (2000-2004) και προϊστάμενος γραμματείας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (2004-2007).

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, υπεύθυνος της σειράς «Αρχαία θέατρα» (2008-2016).

Έχει γράψει τα βιβλία «Μεταξύ» (Άγρα, 1988), «Τόποι και νόστος. Η ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου» (Εστία, 2018) και «Το χέρι της Κλεοπάτρας» (Γαβριηλίδης, υπό έκδοση). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά λογοτεχνικά και φιλοσοφικά κείμενα («Πλάτωνος φαρμακεία» του Ζακ Ντεριντά, Εκδ. Άγρα, 1990, «Του κανενός το ρόδο» του Πάουλ Τσέλαν, Εκδ. Άγρα, 1995). Μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σύμμεικτους τόμους.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ