Η τρίτη και τελευταία συναυλία – αφιέρωμα στον Kurtág στο Πάντειο

Ο Kurtág συνομιλεί με τους György Ligeti, Anton Webern και J.S. Bach, o Νίκος Σκαλκώτας με τον σύγχρονό του, Erwin Schulhoff, οι Hans Werner Henze και Rodney Sharman με τον Richard Wagner. Μια πειραματική σύνθεση με μεσαιωνικές καταβολές και αναφορά στους Λαβυρίνθους του Borges κλείνει τον κύκλο των τριών συναυλιών στις 15 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Ο Kurtág συνομιλεί με τους György Ligeti, Anton Webern και J.S. Bach, o Νίκος Σκαλκώτας με τον σύγχρονό του, Erwin Schulhoff, οι Hans Werner Henze και Rodney Sharman με τον Richard Wagner. Μια πειραματική σύνθεση με μεσαιωνικές καταβολές και αναφορά στους Λαβυρίνθους του Borges κλείνει τον κύκλο των τριών συναυλιών στις 15 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο ενώνουν τις δυνάμεις τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας έναν κύκλο συναυλιών, που γεφυρώνει σύγχρονη και παλαιά μουσική έκφραση: Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού vol. 2.

Με αφορμή τα 90ά γενέθλια του György Kurtág, γίνεται ένα αφιέρωμα στο έργο του, το οποίο χαρακτηρίζεται από αναφορές σε συνθέτες προηγούμενων εποχών. Με κοινή αφετηρία τα δάνεια από το παρελθόν, οι συνθέτες του κύκλου παρουσιάζουν μια ενδιαφέρουσα μείξη διαφορετικών μουσικών ειδών.

Μετά το κουαρτέτο εγχόρδων Selini, που έπαιξε στην πρώτη συναυλία του φετινού κύκλου, και τους ανερχόμενους μουσικούς της δεύτερης συναυλίας, δηλαδή τον βιολοντσελίστα Μιχάλη Χόιπελ και την πιανίστρια Ανν-Κριστίν Σωφρονίου, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στην τρίτη και τελευταία συναυλία του φετινού κύκλου, ο Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτα με ράμφος, τραβέρσο και σύλληψη) και ο Περικλής Λιακάκης (σύνθεση & live electronics), σε συνεργασία με την Irene Coticchio (απαγγελία & φωνητικός αυτοσχεδιασμός), θα επιχειρήσουν μια σύζευξη μεσαιωνικής και ηλεκτρονικής μουσικής. Το κεντρικό θέμα της συναυλίας, οι Λαβύρινθοι του Jorge Luis Borges, θα απογειώσει την απόπειρα των καλλιτεχνών να θέσουν σε διάλογο τη μουσική και τη λογοτεχνία. Τα στροφικά, επαναλαμβανόμενα σχήματα, ως μουσικό ανάλογο του λαβύρινθου του Μπόρχες, σε συνδυασμό με τις ποιητικές, μεσαιωνικές φόρμες (virelais) του Machaut, ορίζουν έναν εκστατικό, σχεδόν υπνωτικό ρυθμό, ή αλλιώς, ένα υπερβατικό νόημα, το οποίο καλείται να ερμηνεύσει ο ακροατής.

Οι καλλιτέχνες της τρίτης συναυλίας χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης, καθώς έχουν πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στο εξωτερικό. Οι ιδιαίτερες αυτοσχεδιαστικές τους απόπειρες, όπως θα παρουσιαστούν στις 15 Φεβρουαρίου, θα μας ταξιδέψουν σε έναν κόσμο παράδοξο, σχεδόν μυστικιστικό, ενώ παράλληλα θα μας αποκαλύψουν τις εκπλήξεις που προκύπτουν από το συνδυασμό παρελθόντος και παρόντος.

Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.

Ερμηνευτές

Irene Coticchio: απαγγελία & φωνητικός αυτοσχεδιασμός
Περικλής Λιακάκης: σύνθεση & live electronics
Δημήτρης Κούντουρας: φλάουτα με ράμφος, τραβέρσο & σύλληψη
Έργα: Guillaume de Machaut (περ. 1300-1377), Riyohei Hirose (1930-2008), Περικλής Λιακάκης (γενν. 1970)
Κείμενα: Jorge Luis Borges (1899-1986), Edoardo Sanguineti (1930-2010)

 

Υπεύθυνη πρότζεκτ: Λορέντα Ράμου
Υπεύθυνη καθηγήτρια Παντείου: Ανδρομάχη Γκαζή
Τεχνική υποστήριξη Παντείου: Σταύρος Καπερώνης

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ