Μέχρι και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έχουν την ευκαιρία οι φίλοι του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να επισκεφθούν την έκθεση «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη», που φιλοξενείται από τις αρχές Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών, έχοντας επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια από τις τελευταίες ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, στις 12:00 και στις 15:00. (μέρες & ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00)
Στη συνέχεια, ένα τμήμα της έκθεσης θα ταξιδέψει στη Μόσχα ως μέρος του προγράμματος που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (VDNH) από τις 7 έως και τις 11 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα. Η συμμετοχή του ΚΜΣΤ θα περιλαμβάνει και δύο διαλέξεις με θέμα την σχέση Τέχνης και Τυπογραφίας ιστορικά και στην σύγχρονη δημιουργία που θα δώσουν η διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και η επιμελήτρια του ΚΜΣΤ Ειρήνη Παπακωνσταντίνου.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Μόσχας παρουσιάζονται αναπαραγωγές έργων καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930) από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ, μαζί με 16 πρωτότυπα βιβλία-καλλιτεχνήματα σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. (Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Θοδωρής Λάλος, Μαρία Λοιζίδου, Εύα Μαραθάκη (σε συνεργασία με την Giulia Casartelli),, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Γιώργος Τσεριώνης, Αναστασία Μηνά & Μαρία Οικονομοπούλου, Ιφιγένεια Σδούκου, Μάριος Ελευθεριάδης, Λίζη Καλλιγά, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Αρφαράς)
Η έκθεση εστιάζει στην συνέργεια ανάμεσα στην εικαστική εικόνα και τον γραπτό λόγο. Από τον διάλογο αυτό προκύπτει η παραγωγή περιορισμένου αριθμού βιβλίων ή ακόμη και ενός μοναδικού αντιτύπου. Το βιβλίο ως σύνθετο αντικείμενο τέχνης υπήρξε πολύ διαδεδομένο τον 20ο αιώνα και ονομάστηκε “livre d’artiste” – “βιβλίο-καλλιτέχνημα”. Σημαντικοί καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας συνέβαλαν στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού αυτού είδους και έθεσαν τις βάσεις για τον σύγχρονο γραφιστικό σχεδιασμό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Όλη η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Έτους Ελλάδας – Ρωσίας.
Αναλυτικά η συμμετοχή του ΚΜΣΤ στο πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας
Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου
17.00-18.00 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ – ΔΙΑΛΕΞΗ
«Οι τυπογραφικοί πειραματισμοί στη ρωσική πρωτοπορία και τα παραδείγματα από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ»
Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου
18:30-20:00 – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Γιατί η Ελλάδα ΙΙ: Το βάρος του παρελθόντος, το αρχείο του παρόντος και οι τακτικές του μέλλοντος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμών και συγγραφέων και με θέμα τη διαχείριση και τις δυνατότητες του πολιτισμού αλλά και την ιδιαιτερότητα του παραδείγματος της Ελλάδας.
Συμμετέχουν οι: Έλενα Πατάκη, Μικέλα Χαρτουλάρη, Μαρία Τσαντσάνογλου, Χρήστος Χρυσόπουλος
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου
16:00-17:00 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ – ΔΙΑΛΕΞΗ
«Το βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης και καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, Ιστορικός τέχνης- Επιμελήτρια ΚΜΣΤ