Η Underground Youth Orchestra υπό την Catherine Larsen Maguire στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η Catherine Larsen Maguire διευθύνει την Underground Youth Orchestra σε μία συναυλία- ορόσημο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η περιζήτητη Βρετανίδα μαέστρος Catherine Larsen Maguire θα διευθύνει στις 29 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Underground Youth Orchestra (UYO) σε μία εξόχως σημαντική για την ορχήστρα συναυλία.

Το Trio Fortuna, τρία δηλαδή από τα πρώτα μέλη της UYO, συναντώνται ως σολίστ με την ορχήστρα στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής. Ο λόγος για τη Μαρίνα Ηλιάδου (βιολί), τον Ματέο Σεστάνι (τσέλο) και τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο (πιάνο).

Οι τρεις αυτοί ταλαντούχοι σολίστ, καθώς και ο νέος συνθέτης Γιάννης Κονσολάκης, πριν 14 χρόνια, ξεκίνησαν μαζί από ένα υπόγειο στην Κηφισιά με την Underground Youth Orchestra, “ενηλικιώθηκαν” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αγάπησαν βαθιά την κλασική μουσική και σήμερα γνωρίζουν επιτυχίες σε εγχώριο, αλλά και διεθνές επίπεδο.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας το Trio Fortuna και η UYO θα ερμηνεύσουν το έργο “Zlata” για πιάνο τρίο και ορχήστρα του Γιάννη Κονσολάκη, που έχει συνθέσει ειδικά για το Trio Fortuna, και το Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν.

Στο δεύτερο μέρος η Underground Youth Orchestra θα ερμηνεύσει την αριστουργηματική 2η Συμφωνία του Μπραμς.

Πρόγραμμα:

Συντελεστές:

Βιογραφικά:

Catherine Larsen-Maguire

Η Catherine Larsen-Maguire είναι μία περιζήτητη Βρετανίδα μαέστρος. Γεννήθηκε στο Μάντσεστερ και ζει στο Βερολίνο, σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ακολούθησαν σπουδές στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου και στην Ακαδημία Karajan του Βερολίνου. Στράφηκε αποκλειστικά στη διεύθυνση ορχήστρας το 2012, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα ως φαγκοτίστρια, επί 10 χρόνια ως αρχιμουσικός στην Komische Oper του Βερολίνου.

Οι ερμηνείες της έχουν επαινεθεί από τους κριτικούς ως “φορτισμένες με αναζωογονητική ενέργεια, ευέλικτα τέμπο, σχολαστική ισορροπία και ερμηνευτική εμβέλεια” και “είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια πιο αφοσιωμένη, βαθιά εμπλεκόμενη και ακριβή διεύθυνση από αυτή της Larsen-Maguire”.

Η Catherine Larsen-Maguire έχει διευθύνει τα τελευταία χρόνια ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική του Λονδίνου, η Εθνική Ορχήστρα της Ουαλίας του BBC, η Ορχήστρα Δωματίου της Σκωτίας, η Royal Northern Sinfonia, η Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta de Extremadura, Slovenian Radio Symphony Orchestra, Orchestre de Chambre de Genève, Göttinger Symphonieorchester, Sinfonica Nacional de Colombia και Orquesta Filarmónica de Jalisco.

Η στενότητα των σχέσεων που δημιουργεί με τις ορχήστρες και το κοινό τους αντανακλάται στη συχνότητα των επαναπροσκλήσεων: το 2023-24 θα επιστρέψει στις ορχήστρες Mecklenburgische Staatskapelle, Deutsches Kammerorchester Berlin, Orquesta Sinfónica de Xalapa και Orquesta Filarmónica de la UNAM και θα κάνει ντεμπούτο με την Staatsorchester Rheinische Philharmonie, Orquesta Sinfónica de Navarra και Orchestre de Chambre Nouvelle-Aquitaine.

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με επιτυχία με ένα ευρύ φάσμα σολίστ τις τελευταίες σεζόν, όπως οι Carolin Widmann, Edgar Moreau, Adam Walker, Sean Shibe, Jean Rondeau, Lucas και Arthur Jussen, Guy Johnston και Sarah Wegener, αλλά και με ενεργούς συνθέτες και έχει παρουσιάσει σε πολλές παγκόσμιες και εθνικές πρεμιέρες έργα συνθετών, όπως οι Alexander Goehr, Cathy Milliken, Erkki-Sven Tüür, Gordon Kampe, James MacMillan και Joey Roukens. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με σύγχρονα σύνολα όπως το Ensemble Modern, το Klangforum Wien, το Ensemble Musikfabrik, το Ensemble Resonanz, το Ensemble Ascolta και το 10/10 Ensemble της Βασιλικής Φιλαρμονικής του Λίβερπουλ.

Με πάθος για την καθοδήγηση της επόμενης γενιάς μουσικών, η Catherine Larsen-Maguire δίνει μεγάλη έμφαση στη συνεργασία με νέους ανθρώπους, τόσο ως μαέστρος όσο και ως εκπαιδευτικός. Τον Ιούλιο του 2023, έπειτα από μια εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά συναυλιών που επαινέθηκε από τον σκωτσέζικο Τύπο, διορίστηκε για πρώτη φορά Μουσική Διευθύντρια των Εθνικών Ορχηστρών Νέων της Σκωτίας για την περίοδο 2024-2026.

Μαρίνα Ηλιάδου

Γεννημένη το 2000 ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στην ηλικία των 6. Το 2018 πήρε το δίπλωμα της στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Franc Shestani με Α’ βραβείο και υποτροφία για μεταπτυχιακό. Το 2019 εισήχθη στο Conservatorium Maastricht στην τάξη της Kyoko Yonemoto , στο οποίο και συνεχίζει τις σπουδές της.

Από το 2010 αποτελεί μέλος τής Underground Youth Orchestra ως κονσερτίνο, με την οποία έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2012 μέχρι το 2018 υπήρξε μέλος της Camerata Junior τού Συλλόγου Φίλων τής Μουσικής, υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία τού Δημήτρη Σέμση και τής Wendy Clark. Υπήρξε επίσης μέλος της Mediterranean Youth orchestra και του El Sistema Europe.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με καθηγητές τους : Boris Belkin, Olga Holdorff, Wolfgang Schroeder, Noe Inui, Κατερίνα Χατζινικολάου ,Άγγελο Λιακάκη και Τίτο Γουβέλη.

Το 2016 συμμετείχε με την Συμφωνική Ορχήστρα τού Πανεπιστημίου τού Tübingen σε συναυλία στην ίδια πόλη. Έχει συνεργαστεί επίσης με την ορχήστρα δωματίου του Julius Stern Institut του Βερολίνου, με την οποία πραγματοποίησε συναυλίες το 2018 στην Ελληνική Ραδιοφωνία και στην αίθουσα συναυλιών του Universitat der Kunste Berlin υπό την διεύθυνση τής Catherine Larsen – Maguire, καθώς και το καλοκαίρι του 2019 στο Φεστιβάλ Young Euro Classics στο Konzerthaus του Βερολίνου υπό την διεύθυνση του Christoph Eschenbach.

Ματέο Σεστάνι

Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 6 ετών. Το 2020 πήρε δίπλωμα βιολοντσέλου στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη τού Βαγγέλη Νίνα. Το 2019 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στο βιολοντσέλο στην τάξη του Δημήτρη Πάτρα, όπου συνεχίζει τις σπουδές του.

Από το 2010 αποτελεί μέλος τής Underground Youth Orchestra ως κορυφαίος, με την οποία έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2012 μέχρι το 2018 διατελούσε ως μέλος της Camerata Junior τού Συλλόγου Φίλων τής Μουσικής, υπό την καθοδήγηση και διδασκαλία τού Δημήτρη Σέμση και τής Wendy Clark. Το 2015 έλαβε μέρος στον Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό “ΦΙΛΩΝΑΣ”, όπου κέρδισε το Α’ Βραβείο και χρυσό μετάλλιο.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου με καθηγητές τους: Benedict Kloeckner, Joel Marosi, Carlos Ferrer, Martin Smith, Τιμόθεο Γαβριηλίδη – Πέτριν, Άγγελο Λιακάκη, Δημήτρη Πάτρα, Δημήτρη Γούζιο και Τίτο Γουβέλη.

Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως σολίστ έκανε τον Ιανουάριο τού 2023, στο Mannheim τής Γερμανίας με την Jugend Sinfonie Orchester Mannheim ερμηνεύοντας το Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν υπό την διεύθυνση τού Jan – Paul Reinke.

Το 2016 συμμετείχε με την Συμφωνική Ορχήστρα τού Πανεπιστημίου τού Tübingen σε συναυλία στην ίδια πόλη. Από το 2021 συνεργάζεται τακτικά με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών. Έχει συνεργαστεί επίσης με την ορχήστρα δωματίου του Julius Stern Institut του Βερολίνου, με την οποία πραγματοποίησε συναυλίες το 2018 στην Ελληνική Ραδιοφωνία και στην αίθουσα συναυλιών του Universitat der Kunste Berlin υπό την διεύθυνση τής Catherine Larsen – Maguire, καθώς και το καλοκαίρι του 2019 στο φεστιβάλ Young Euro Classics στο Konzerthaus του Βερολίνου υπό την διεύθυνση τού Christoph Eschenbach.

Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος είναι 21 ετών. Σπουδάζει διεύθυνση ορχήστρας με υποτροφία στη Malko Academy for Young Conductors στην Κοπεγχάγη με τους Henrik Vagn Christensen και Ole Faurschou. Παράλληλα, είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στη διεύθυνση ορχήστρας, τάξη Μίλτου Λογιάδη. Έχει πραγματοποιήσει ανώτατες σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας και σολιστικού πιάνου στην École Normale de Musique de Paris, δουλεύοντας για τέσσερα χρόνια κοντά στους Dominique Rouits, Julien Masmondet, David Lively, Jean-Bernard Pommier, Bruno Rigutto και Victoria Melki. Είναι διπλωματούχος πιάνου και βιολιού του Ωδείου Αθηνών, τάξεις Ναταλίας Μιχαηλίδου και Franc Shestani. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας και χορωδίας για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Graz στην Αυστρία στο πλαίσιο ανταλλαγής φοιτητών, από τους Marc Piollet, Wolfgang Doerner και Johannes Prinz.

Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Δανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία. Επιπροσθέτως, είναι διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής και κατέχει το ειδικό δίπλωμα αρμονίας. Από παιδί παίζει σε ορχήστρες ως βιολονίστας και τραγουδάει σε χορωδίες όλων των επιπέδων. Πιο συγκεκριμένα στην Underground Youth Orchestra, τη χορωδία Animato και τη χορωδία δωματίου του Πανεπιστημίου Τεχνών του Graz. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Αίθουσα «Παρνασσός», η Salle Cortot στο Παρίσι και το Salon des Beaux Arts στο Λούβρο, το Graz Musikverein στο Γκρατς και το Konzerthaus Berlin στο Βερολίνο. Έχει διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, το Φωνητικό Σύνολο της Δανέζικης Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ τον Ιούνιο του 2024 θα κάνει το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Δανέζικης Ραδιοφωνίας.

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με τους Jorma Panula, Fabio Luisi, David Lively, Geffrey Patterson, Dmitry Matvienko, Louis Langree, Dr. Therees Hibbard, Nikolai Demidenko, Lionel Sow, Μιχάλη Οικονόμου και προσεχώς με τους Johannes Schlaefli και Martina Batic, το 2024. Τέλος, το φθινόπωρο του 2020, ηχογράφησε στο Παρίσι το πρώτο του CD ως πιανίστας, με έργα Mozart, Beethoven, Schumann και Franck.

Γιάννης Κονσολάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Από νεαρή ηλικία γράφει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο, video games, καθώς και συμφωνική μουσική. Έργα του έχουν εκτελεστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα καθώς και στο εξωτερικό, από ορχήστρες όπως την Royal Scottish National Orchestra, την Brussels Philharmonic και την El Sistema Greece. Η μουσική του έχει αναδειχθεί μέσα από οκτώ διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την υποψηφιότητα του για το βραβείο Καλύτερης Σύνθεσης Νέου Συνθέτη, από την SABAM, στα World Soundtrack Awards το 2022, καθώς και την απονομή του Βραβείου Πρωτότυπης Μουσικής, από την ΕΡΤ, στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 2023, για την μουσική του στην ταινία “Dolls of Dresden”.

Έχοντας ξεκινήσει την επαφή του με την ορχηστρική μουσική ως κλαρινετίστας στην Underground Youth Orchestra, συνέχισε να παίζει κλαρινέτο σε πολλές διαφορετικές ορχήστρες στην Σκωτία, τόσο ως Κορυφαίος Α΄ αλλά και ως σολίστ, κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Μέσα από την πορεία του αυτή ως μουσικός κατέληξε να θρέψει μια ιδιαίτερη αγάπη για την ορχηστρική μουσική, καθώς και γνώσεις για την χρήση του συνόλου, κάτι που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της μουσικής του σήμερα.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ