Πλουσιότερη κατά ένα ακόμα μνημειακό γλυπτό του Χρήστου Καπράλου -ενός από τους πλέον σημαντικούς γλύπτες και εικαστικούς δημιουργούς της χώρας μας στον 20ό αιώνα- είναι από σήμερα η Βουλή των Ελλήνων, καθώς μετά το εμβληματικό άγαλμα της Μάνας που κοσμεί τον περίβολο του Μεγάρου της Βουλής και Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου που περιβάλλει την οροφή του Περιστυλίου, προστίθεται η γλυπτή ζωφόρος με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» που φιλοτεχνήθηκε το 1954. Το έργο εκτίθεται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, ενώ στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες της Βουλής και κυρίως τη Βιβλιοθήκη της, σηματοδοτώντας με την εκεί παρουσία του την ιστορική χρήση του κτιρίου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, υποδεχόμενος το έργο, ανέφερε πως «ουσιαστικά πρόκειται για μια τριλογία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού, που κοσμεί τη Βουλή, καθώς και τα τρία αυτά θέματα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, περιγράφουν την ιστορική και πολιτική διαδρομή του έθνους μας και της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα και την καθημερινή δημιουργία μέσα από την εργασία και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας, οποιαδήποτε εστία δημιουργίας -και είναι πολλές- μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι σωστό, ιδίως με αυτόν τον εμβληματικό τρόπο, να λειτουργεί ως παράδειγμα για την κοινωνία και για τη χώρα μας».
Ο κ. Βούτσης συνέδεσε τον εμπλουτισμό της Βουλής με σπουδαία καλλιτεχνικά έργα με την προσπάθεια που καταβάλλει, ως ο κορυφαίος αντιπροσωπευτικός θεσμός, για την ανάπτυξη μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας στον τομέα του πολιτισμού, των τεχνών, της ιστορίας, καθώς και της διεύρυνσης της επικοινωνίας της με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τη νεολαία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ελπίδα πως εντός των επόμενων δύο ετών θα ολοκληρωθεί και η αναστήλωση της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται πίσω από την Παλαιά Βουλή, συνθέτοντας έτσι ένα «συγκρότημα στολίδι» στο κέντρο της Αθήνας, με ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα.
Παραδίδοντας το έργο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος κ. Χρήστος Χαρπαντίδης -το εργοστάσιο της οποίας κοσμούσε το έργο για περισσότερο από μισό αιώνα- ευχαρίστησε τη Βουλή για την αποδοχή της δωρεάς στη μνήμη των ιδρυτών της εταιρείας. «Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο μέρος από τη Βουλή για να τοποθετηθεί το έργο, κυρίως λόγω της τριλογίας των έργων του Χρήστου Καπράλου, που έτσι ολοκληρώνεται» ανέφερε ο κ. Χαρπαντίδης σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα γλυπτό με πολλούς συμβολισμούς με πρωτεύοντα αυτόν της συλλογικής προσπάθειας. «Το έργο μιλάει και για τις δυνατότητες της χώρας μας όταν δουλεύουμε όλοι μαζί. Όταν καταβάλλουμε συλλογική προσπάθεια για έναν κοινό σκοπό», τόνισε.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, κ. Γιώργος Βαρεμένος και κ. Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης–Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κυρία Μαρία Λαγογιάννη- Γεωργακαράκου, καθώς και στελέχη της δωρήτριας εταιρείας.