Το πρόγραμμα περιοδικών προβολών, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ, παρακολουθεί με τη συμβολή διεθνών εικαστικών, κινηματογραφιστών, επιμελητών, στοχαστών και δημιουργών,  τις μεταβολές στην παγκόσμια και τοπική κοινωνία. Για την πρώτη προβολή, την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 15:00, η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου έχει προτείνει το βραβευμένο φιλμ, A World Not Ours (2012), του Mahdi Fleifel, που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Το φιλμ καταγράφει μια προσωπική ιστορία, το πορτραίτο τριών εξόριστων γενεών, στο στρατόπεδο προσφύγων Ein el-Helweh, στο νότιο Λίβανο. Προσωπικές ηχογραφήσεις, οικογενειακά αρχεία, και ιστορικές σκηνές συνθέτουν μια χιουμοριστική, τρυφερή και διαφωτιστική μελέτη της οικογένειας, της φιλίας και της αίσθησης του ανήκειν. Για περισσότερα από 20 χρόνια, πολλές γενεές της ίδιας οικογένειας κινηματογραφούσαν τη ζωή τους εξετάζοντας την εμπειρία της εξορίας. Το A World Not Ours είναι κάτι περισσότερο από ένα οικογενειακό πορτραίτο. Πρόκειται για «μια απόπειρα να καταγραφεί αυτό που έχει λησμονηθεί, να υπογραμμιστεί αυτό που δεν πρέπει να σβηστεί ποτέ από την συλλογική μνήμη» (Mahdi Fleifel). Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Έκτοτε έχει αποσπάσει πάνω από 30 βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων το Peace Film Prize στη Μπερλινάλε του 2013 και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής στα φεστιβάλ Yamagata, Εδιμβούργου και DOC: NYC, Νέα Υόρκη.

 

Η επιμελητική ομάδα των Κυριακάτικων Αφηγήσεων απαρτίζεται από τους Κατερίνα Νίκου, Βοηθό Επιμέλειας του Προγράμματος Δημόσιων Δράσεων της documenta 14, Θοδωρή Προδρομίδη, εικαστικό, και Χριστίνα Κάλλη, ανεξάρτητη επιμελήτρια. Στόχος της είναι να παρουσιάσει επιλεγμένες αφηγήσεις για τις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη παγκόσμια πραγματικότητα, μέσα από το έργο ανεξάρτητων δημιουργών.

Η ταινία θα προβληθεί μόνο με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με την Κατερίνα Γρέγου και τον Mahdi Fleifel.

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, στις 15:00, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Αφηγήσεων, θα παρουσιαστούν, παρουσία των συντελεστών, τα δύο τελευταία έργα του Mahdi Fleifel, Xenos (2014), 13 λεπτά, και A Man Returned (2016), 30 λεπτά, που αποτελούν τη συνέχεια του Α World Not Ours. 

Α World Not Ours, Mahdi Fleifel, 2012

Παραγωγή: Mahdi Fleifel, Patrick Campbell

Χώρες παραγωγής: Λίβανος / Αγγλία / Δανία / Σεπτέμβριος 2012 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Mahdi Fleifel και την Κατερίνα Γρέγου.

Με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Schwarz.

Βιογραφικά


O Δανός-Παλαιστίνιος σκηνοθέτης, Mahdi Fleifel, αποφοίτησε από το National Film and Television School στην Αγγλία, όπου μαθήτευσε με την καθοδήγηση των Stephen Frears, Pawel Pawlikowski και Ken Loach. Το 2010 ο Fleifel ίδρυσε μαζί με τον ιρλανδό παραγωγό Patrick Campbell την εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Nakba FilmWorks στο Λονδίνο. Η πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινία, A World Not Ours (2012), έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Έκτοτε έχει αποσπάσει πάνω από 30 βραβεύσεις, μεταξύ των οποίων το Peace Film Prize στη Μπερλινάλε του 2013 και τα βραβεία της κριτικής επιτροπής στα φεστιβάλ Yamagata, Εδιμβούργου και DOC: NYC, Νέα Υόρκη. Η ταινία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο νησί της Σάμου, το καλοκαίρι του 2016, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης A World Not Ours, στο χώρο τέχνης Art Space Pythagorion του Ιδρύματος Schwarz, υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Στο έργο Xenos (2014) ο καλλιτέχνης εμβαθύνει στα σχετικά με την πορεία των ανθρώπων του Ain el-Helweh. Η επόμενη ταινία του Fleifel, A Man Returned (2016), απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στη Μπερλινάλε του 2016. Το τελευταίο έργο του, Men in the Sun (2016), που βασίζεται στα θέματα και αναπτύσσει τους χαρακτήρες που συνάντησε, κινηματογραφώντας το A World Not Ours, διαδραματίζεται στην Αθήνα. Η παραγωγή της ταινίας έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2018.

H Κατερίνα Γρέγου είναι ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια (με έδρα τις Βρυξέλλες από το 2006). Η επιμελητική της πρακτική διερευνά τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής, με ιδιαίτερη εστίαση σε θέματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καπιταλισμού, κρίσης και της αλλαγής στα παγκόσμια κυκλώματα παραγωγής. Το έργο της συχνά περιστρέφεται γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με την κινούμενη εικόνα. Πρόσφατα ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής της Μπερλινάλε του Βερολίνου.

Η Γρέγου έχει επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις μεγάλης κλίμακας και Μπιενάλε. Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες είναι: Uncertain States: Artistic Strategies in in States of Emergency, Akademie der Kunst, Berlin (2016), το Βελγικό Περίπτερο στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, Personne et les autres, την 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, με τίτλο Between the Pessimism of the Intellect and the Optimism of the Will, It’s Money Jim, But Not As We Know it, MAM Contemporary, Βιέννη (όλα το 2015)• No Country for Young Men: Contemporary Greek Art in Times of Crisis, BOZAR, Βρυξέλλες 2014 (που επελέγη από το γερμανικό περιοδικό τέχνης Monopol ως μια από τις καλύτερες εκθέσεις της χρονιάς), Performative Resistance, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Torun, Πολωνία (2014), The Politics of Play για τη Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Göteborg στη Σουηδία, και Liquid Assets: In the Aftermath of the Transformation of Capital για το Steirischer Herbst, Γκρατς, Αυστρία (και τα δύο το 2013), Newtopia: The State of Human Rights, σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα στο Mechelen και τις Βρυξέλλες (2012), και την ευρωπαϊκή μπιενάλε σύγχρονης τέχνης Manifesta 9: In the Deep of the Modern, Genk, Βέλγιο (2012). Το 2011 επιμελήθηκε το Speech Matters, την πολυσυζητημένη έκθεση για την ελευθερία του λόγου, για το Περίπτερο της Δανίας στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας, και συνεπιμελήθηκε το 4ο Fotofestival Mannheim Ludwigshafen Heidelberg με τίτλο The Eye is a Lonely Hunter στη Γερμανία. Το 2009 είχε την επιμέλεια του Countour, της 4ης Μπιενάλε Κινούμενης Εικόνας στο Mechelen του Βελγίου, με τίτλο Hidden in Remembrance is the Silent Memory of our Future.

Προηγουμένως, η Κατερίνα Γρέγου υπήρξε ιδρυτική διευθύντρια και επιμελήτρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, καλλιτεχνική διευθύντρια του Argos Centre for Art & Media στις Βρυξέλλες και καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Brussels, Βρυξέλλες.

Κείμενά της σχετικά με την τέχνη και τους καλλιτέχνες δημοσιεύονται τακτικά σε βιβλία, καταλόγους εκθέσεων και περιοδικά, και είναι λέκτορας σε ακαδημίες τεχνών όπως το Ανώτατο Ινστιτούτο Τεχνών HISK της Γάνδης και στην Ακαδημία Jan Van Eyck του Μάαστριχτ. Φέτος μετείχε στη κριτική επιτροπή για το φινλανδικό και το ιρλανδικό περίπτερο στη Μπιενάλε της Βενετίας του 2017. Πρόσφατα, επίσης, ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια στη σειρά διαλέξεων TEDx.

Μελλοντικές εκθέσεις: Α World Not Ours, Kunsthalle Mulhouse, Γαλλία (2017) και After the Nation?, Tallinn Art Hall, Εσθονία (2018).