Τα περίφημα Μπαλέτα του Τόκυο παρουσιάζουν το αγαπημένο παραμύθι «Η Ωραία Κοιμωμένη», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμπληρώνοντας το λαμπρότερο γιορταστικό γκαλά χορού που διοργανώθηκε ποτέ στην Αθήνα.
Βασισμένο στο ευρέως γνωστό παραμύθι του Perrault, το μπαλέτο «Η Ωραία Κοιμωμένη», δημιουργήθηκε το 1890, και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κλασικού χορού, ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά κυρίως ως η πιο επιτυχημένη δημιουργία που συνέθεσε ποτέ ο Tchaikovsky.
Είναι μοναδικό για την μεγάλη γκάμα μουσικής και τον μεγάλο αριθμό των χαρακτήρων, καθώς και τα πλούσια σκηνικά, τα κοστούμια και τη φαντασμαγορική χορογραφία. Η παραμυθένια πλοκή του έργου ενσωματώνει μια συγκινητική ιστορία γεμάτη περιπέτεια και κινδύνους που τελικά έχει αίσιο τέλος χάρη στη μεγάλη δύναμη της αγάπης. Η πρεμιέρα έγινε αρχικά στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης σε χορογραφία Μάριους Πετιπά στις 15 Ιανουαρίου του 1890 ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα του στα Μπολσόι της Μόσχας.
Η ιστορία ξεκινάει από την γέννηση της πριγκίπισσας Aurora, εξελίσσεται με τον περίφημο μακρύ ύπνο της – διάρκειας 100 ετών – και ολοκληρώνεται με τον ευτυχισμένο γάμο της με τον πρίγκιπα, μέσα σε ένα ονειρεμένο σκηνικό πλούτο που καθηλώνει τον θεατή και μια μαγευτική, σαγηνευτική χορογραφία, ερμηνευμένη ιδανικά από το κορυφαίο Tokyo Ballet.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Χορογραφία: Marius Petipa
Αναθεωρημένη χορογραφία: Munetaka Iida
Μουσική : Pyotr I. Tchaikovsky
Χορεύουν: Mizuka Ueno, Dan Tsukamoto, Tokyo Ballet
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
THE TOKYO BALLET
Φημίζονται για το υψηλότατο επίπεδό τους, τις συνεργασίες κορυφής με φημισμένους χορογράφους και σολίστες και το ευρύτατο ρεπερτόριό τους, τόσο με ανατολικά όσο και δυτικά έργα όλων των εποχών, έργα κλασικού μπαλέτου, νεοκλασικά, αλλά και αριστουργήματα της σύγχρονης διεθνής χορευτικής σκηνής.
Από την ίδρυσή τους μέχρι και σήμερα, έχουν παρουσιάσει το σύνολο των διαχρονικών κλασικών χορογραφιών, ενώ μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Μωρίς Μπεζάρ, o Τζών Νοϊμάγερ και ο Γίρι Κύλιαν, τους αφιέρωσαν αποκλειστικές δημιουργίες τους.
Φέρνοντας πλέον την αξιοζήλευτη φήμη της παγκόσμιας κλάσης τους και την καταξίωση των «καλύτερων μπαλέτων της Άπω Ανατολής», έδωσαν σε 30 διεθνείς περιοδείες τους σε 150 πόλεις 40 χωρών, περισσότερες από 700 παραστάσεις, παίζοντας στα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά θέατρα του κόσμου, όπως τα Μπολσόι, Μαρίνσκι, Μετροπόλιταν Όπερα, Θέατρο Κολόν, Σκάλα του Μιλάνου, Όπερες Βιέννης και Βερολίνου.
Έχουν τιμηθεί με κορυφαία βραβεία (Tchaikovsky Memorial το 1996 από το τότε Σοβιετικό Υπουργείο Πολιτισμού, Εθνικό Βραβείο το 2002 στην Κίνα, Asahi Performing Arts το 2007) αλλά οι σπουδαιότεροι έπαινοι που έχουν αποσπάσει, παραμένουν ίσως τα άκρως κολακευτικά λόγια των καλλιτεχνικών διευθυντών των Μπολσόι και του Μαρίνσκι: «ταπεινά θα πρέπει να μάθουμε από το Μπαλέτο του Τόκυο!»
Naoki TAKAGISHI
(Πρώτος χορευτής/Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Tokyo Ballet)
Ο Ναόκι Τακαγκίσι είναι πρώτος χορευτής από το 1986 αλλά πλέον και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων του Τόκυο. Στην μεγάλη καριέρα του έχει ερμηνεύσει τους μεγαλύτερους ρόλους των γνωστών κλασικών έργων αλλά και του νεοκλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Συνεργάστηκε με σπουδαίους χορογράφους όπως οι Μωρίς Μπεζάρ, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Τζον Κράνκο, Τζον Νοϊμάγερ, Τζορτζ Μπαλανσίν, Γίρι Κύλιαν, Φρέντερικ Άστον, συμπρωταγωνιστώντας με κορυφαίες μπαλαρίνες σαν την Συλβί Γκιλιέμ, την Λοράν Χίλαρι και την Αλεσάντρα Φέρι. To 2010 είχε τον πρώτο ρόλο στο γκαλά για την επέτειο των 700 διεθνών παραστάσεων του Tokyo Ballet που έγινε στη Σκάλα του Μιλάνου.
Mizouka UENO
(Πρώτη χορεύτρια του Tokyo Ballet)
Η Μιζούκα Ουένο σπούδασε χορό στην ακαδημία «Princess Grace» του Μονακό. Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό μπαλέτου και με το βραβείο της καλύτερης Νέας χορεύτριας. Πριν γίνει πρώτη χορεύτρια το 2004 στα Μπαλέτα του Τόκυο, ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Asami Maki Ballet και στο Duke Ellington Ballet. Έχει χορέψει σχεδόν όλους τους πρώτους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου σε χορογραφίες Ρολάν Πετίτ, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Βάσλαβ Νιζίνσκυ, Τζορτζ Μπαλανσίν, Μωρίς Μπεζάρ, Φρέντερικ Άστον, Ναταλία Μακάροβα, συμπρωταγωνιστώντας με σολίστες όπως ο Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, ο Χοσέ Μαρτίνεζ, o Λεονίντ Σαραφανόβ
Kazuo KIMURA
(Πρώτος χορευτής του Tokyo Ballet)
O Καζούο Κιμούρα εντάχθηκε στο Tokyo Ballet to 1984 και σε ηλικία μόλις 19 ετών πήρε τον πρώτο ρόλο από τον χορογράφο Τζον Νοϊμάγερ για την παράσταση «SEVEN HAIKU OF THE MOON». Μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά κλασικά έργα, σε χορογραφίες των Πιερ Λακότ, Τζορτζ Μπαλανσίν, Μωρίς Μπεζάρ, Γίρι Κύλιαν, Αλπέρτο Αλόσνο, Ναταλία Μακάροβα, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Φρέντερικ Άστον, ενώ έχει χορέψει και για το χοροθέατρο KABUKI.
DanTSUKAMOTO
(Πρώτος χορευτής του Tokyo Ballet)
Ο Νταν Τσουκαμότο εντάχθηκε στα Μπαλέτα του Τόκυο το 2008, ενώ το 2010, πήρε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Σαν πρώτος χορευτής έχει ερμηνεύσει πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε χορογραφίες των Πιερ Λακότ, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Ναταλία Μακάροβα, Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, Φρέντερικ Άστον, Σερζ Λιφάρ, Μισέλ Φοκίν, Τζορτζ Μπαλανσίν, Μωρίς Μπεζάρ, Τζον Νοϊμάγερ, Πάτρικ ντε Μπάνα.
Haruka NARA
(Σόλο καλλιτέχνιδα του Tokyo Ballet)
Η Χαρούκα Νάρα σπούδασε χορό στη σχολή του Tokyo Ballet, όπου πλέον είναι σολίστας. Μέχρι σήμερα έχει χορέψει τους πρώτους ρόλους στο σύνολο του κλασικού ρεπερτορίου, σε χορογραφίες των Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Πιέρ Λακότ, Σερζ Λιφάρ, Τζορτζ Μπαλανσίν, Φρέντερικ Άστον, Αλπέρτο Αλόσνο, Ναταλία Μακάροβα, Πάτρικ ντε Μπάνα, Μωρίς Μπεζάρ.
ShioriSANO
(Ανώτατη καθηγήτρια χορού)
Η Σιόρι Σανό είναι διευθύντρια της σχολής του Tokyo Ballet από το 2005, ενώ από το 2011 της απονεμήθηκε και ο τιμητικός τίτλος της Ανώτατης Καθηγήτριας της σχολής. Υπήρξε πρώτη χορεύτρια των Μπαλέτων του Τόκυο, με πρωταγωνιστικούς ρόλους και σημαντικές συνεργασίες σε πολλά κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα.
Davide CABASSI
(Πιανίστας)
Ο Ντέϊβιντ Καμπάσι έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη συμφωνική ορχήστρα της RAI πριν συμπληρώσει τα 14 χρόνια του, ενώ πήρε το δίπλωμα πιάνου από το διάσημο Ωδείο Giuseppe Verdi. Από τότε ξεκίνησε διεθνή καριέρα σολίστα, συνεργαζόμενος με τις μεγαλύτερες συμφωνικές της Ευρώπης και της Αμερικής όπως Munchner Philharmoniker, Orchestra Filarmonica della Scala, Neuve Philharmonie Westfalen, Magdeburg Philhamoniker, Fort Worth Symphony και πολλές άλλες. Έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και έχει εμφανιστεί στις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου όπως το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, το Rachmaninoff Hall της Μόσχας, το Gasteig του Μονάχου και το Salle Gaveau του Παρισιού. Τα δύο τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τη Σβετλάνα Ζαχάροβα και τη Συλβί Γκιλιέμ.