Με μία συναυλία, η διάθεση και το πρόγραμμα της οποίας δικαιολογούν απολύτως τον τίτλο της, «Η χαρά της ζωής», αρχίζει την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Πρόκειται για τη συναυλία με την οποία ο αρχιμουσικός Στέφανος Τσιαλής συστήνεται επισήμως στο κοινό με την ιδιότητα του νέου διευθυντή της Ορχήστρας, αλλά και γι αυτήν με την οποία εγκαινιάζεται, με έργα Ντβόρζακ και Σοπέν, ο Κύκλος «Σλάβικη Ψυχή», ένας από τους τρείς κύριους θεματικούς άξονες των φετινών συναυλιών της Κ.Ο.Α., αυτός δηλαδή που θα επικεντρωθεί σε έργα συνθετών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης με σλάβικες ρίζες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένα την διάσημη Όγδοη Συμφωνία καθώς και την Εισαγωγή για ορχήστρα «Καρναβάλι» του Αντονίν Ντβόρζακ και το Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν, με σολίστ τον πάντα γοητευτικό πιανίστα Θοδωρή Τζοβανάκη.

Γραμμένη το 1891 η Εισαγωγή «Καρναβάλι» αποδείχτηκε η δημοφιλέστερη μίας τριλογίας εισαγωγών για ορχήστρα («Φύση» και «Οθέλλος» είναι οι άλλες δύο) που πρωτοπαρουσιάστηκαν μαζί στην Πράγα τον Απρίλιο του 1892, υπό τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του Ντβόρζακ, αλλά εκδόθηκαν αργότερα χωριστά.   Η μουσική της συγκεκριμένης εισαγωγής περιγράφει, κατά τον ίδιο τον συνθέτη της, την άφιξη ενός οδοιπόρου σε μία πόλη όπου γιορτάζεται ξέφρενα το καρναβάλι.

Ανάλαφρη, εξωστρεφής και εύθυμη η Όγδοη Συμφωνία γνώρισε ήδη από την πρεμιέρα της (τον Φεβρουάριο του 1890, στην Πράγα) τεράστια επιτυχία, αποδεικνύοντας περίτρανα  ότι ο Ντβόρζακ ήταν ικανός να γράψει σπουδαία συμφωνική μουσική. Η σύνθεση, επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από την παραδοσιακή μουσική της Βοημίας, είχε γραφτεί ένα χρόνο πριν, σε ελάχιστο διάστημα, καθώς ο Ντβόρζακ είχε τόση έμπνευση που δεν προλάβαινε να σημειώνει στο χαρτί τις ιδέες του.

Έργο του, μόλις 20χρονου το 1830, «ποιητή του πιάνου» Σοπέν,  το Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο πέτυχε μία πρωτόγνωρη για την εποχή ανάδειξη του ηχητικού πλούτου του σολιστικού οργάνου. Γεμάτο φαντασία, νεανική πνοή και μελωδικότητα, το έργο γράφτηκε όσο ακόμα ο Σοπέν ζούσε στη γενέτειρά του την Πολωνία. Φέρει, ως εκ τούτου, σαφείς επιρροές από τις εικόνες και την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του συνθέτη.

Το πρόγραμμα της βραδιάς

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Καρναβάλι, εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 92

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΣΟΠΕΝ (1810 – 1849)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε μι ελάσσονα, έργο 11

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)
Συμφωνία αρ.8 σε σολ μείζονα, έργο 88

Σολίστ: Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.