Υποβολή προτάσεων Α΄ Φάσης Διαγωνισμού: 15 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου 2021
Hack The Map: Μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους Καθηγητές τους παίρνουν μέρος στον πιο hi–tech πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό. «Χακάρουν» τη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή και διεκδικούν χρηματικά έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο τους.
Δείτε εδώ το βίντεο παρουσίασης:
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Θέλετε να «χακάρετε» τον πιο γνωστό χάρτη της ελληνικής επανάστασης; Το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό δημιουργίας ψηφιακών έργων «Hack the Map: Η Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή», σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς / Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Νέες τεχνολογίες, γρίφοι και σύμβολα σε έναν multimedia διαγωνισμό που εμπνέεται από έναν διάσημο, σπάνιο χάρτη και προσκαλεί ομάδες μαθητών γυμνασίων και λυκείων να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά έργα.
Θα αποδεχτείτε την πρόκληση;
Είστε έτοιμοι να διαγωνιστείτε σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες;
–Μια εφαρμογή AR (επαυξημένης πραγματικότητας) εξάγοντας σε τρισδιάστατη μορφή με κινούμενα
στοιχεία ένα ή περισσότερα σύμβολα που αναπαρίστανται στη Χάρτα.
–Μια εφαρμογή VR (π.χ. εικονική περιήγηση) δημιουργώντας τρισδιάστατα μία τουλάχιστον σκηνή που αποτυπώνεται σε ένα ή περισσότερα φύλλα της Χάρτας.
–Μια ψηφιακή αφήγηση (βίντεο έως 5 λεπτά) με αφορμή μια ιστορία που παρουσιάζεται στη Χάρτα ή ένα ιστορικό θέμα που σχετίζεται με τη Χάρτα.
–Ένα τρισδιάστατο ψηφιακό παιχνίδι (3D Video Game) γνώσεων για τη Χάρτα.
Κατεβάστε την προκήρυξη με τους όρους και τις προϋποθέσεις του μαθητικού διαγωνισμού
https://www.onassis.org/cms/
Κατεβάστε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
https://www.onassis.org/cms/
Εκπαιδευτική πλατφόρμα με υποστηρικτικό υλικό για τον διαγωνισμό
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού και με σκοπό την ενθάρρυνση συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία, δημιουργήθηκε για την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα υποστηρικτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή, ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο. Μέσα από τη δημιουργική επαφή με τη Χάρτα του Ρήγα, μαθητές, μαθήτριες και οι καθηγητές τους θα εξοικειωθούν με τους συμβολισμούς, την ιστορία, τη γεωγραφία και τις νέες τεχνολογίες και θα κληθούν να υλοποιήσουν ψηφιακά έργα δίνοντας ζωή σε ένα από τα σπουδαιότερα τεκμήρια της προεπαναστατικής χαρτογραφίας. Μπείτε σήμερα στην εκπαιδευτική πλατφόρμα CLASSROOM του Ιδρύματος Ωνάση στο https://classroom.onassis.org/ και ξεκινήστε την προετοιμασία.
Πληροφορίες
Απευθύνεται σε: Σε καθηγητές/ήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε ομάδες μαθητών/τριών που φοιτούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά κ.λπ.).
Δηλώσεις συμμετοχής: Φτιάξτε την ομάδα σας και στείλτε την ψηφιακή σας πρόταση έως την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021 στο https://classroom.onassis.org/
Χρονοδιάγραμμα Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού:
15.01–19.02.2021: Α’ φάση διαγωνισμού υποβολής αιτήσεων/ψηφιακών προτάσεων σχολικών ομάδων
05.03.2021: Ανακοίνωση κατ’ ελάχιστον 12 επικρατέστερων έργων
05.03.2021–12.05.2021: Β’ φάση διαγωνισμού υποβολής ψηφιακών έργων
31.05.2021: Ανακοίνωση βράβευσης 4 καλύτερων ψηφιακών έργων
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Κεντρική φωτογραφία θέματος: Γιάννης Σούλης