Το Hertz Festival εγκαινιάζει ένα σύνδεσμο μεταξύ Ελλήνων και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών στο χώρο της πειραματικής μουσικής! Δημιουργοί όπως ο Fennesz και ο Έλληνας Novi_sad στις 19 Φεβρουαρίου, η Γαλλίδα Eliane Radigue και ο Thepersonwhodidthis στις 20 Φεβρουαρίου, θα πειραματιστούν σε ένα χώρο κλασικό, του οποίου η μοναδική ακουστική θα κληθεί να παίξει ένα καθοριστικό διαδραστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα.
Ο Fennesz http://www.fennesz.com/ χρησιμοποιεί κιθάρα και computer για να δημιουργήσει περιστρεφόμενο ηλεκτρονικό ήχο με τεράστια έκταση κ πολύπλοκη μουσικότητα. «Φανταστείτε την ηλεκτρική κιθάρα αποκομμένη από τα cliché και όλους τους φυσικούς περιορισμούς, να διαμορφώνει μια νέα τολμηρή μουσική γλώσσα» (City newspaper USA). Οι πλούσιες και φωτεινές του συνθέσεις είναι κάθε άλλο παρά αποστειρωμένα πειράματα στον υπολογιστή. Μοιάζουν ευαίσθητες, τηλεσκοπικές ηχογραφήσεις του τροπικού δάσους ή φυσικά ατμοσφαιρικά γεγονότα… ένας εγγενής νατουραλισμός καλύπτει κάθε του κομμάτι.
Ο Novi_Sad http://www.novi-sad.net/ αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Επηρεασμένος από τους πρωτοπόρους της ηχητικής προσβολής, ξεκίνησε να παράγει ήχους το 2005. Eνισχυμένες περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις, drone χειρισμοί, δομημένο ακουστικό περιβάλλον, ηχητικά τοπία, microtones εναντίον overtones, όλα ενώνονται σε μια υπερ-δομή εικονοκλαστικής μορφής. Η καλλιτεχνική παραγωγή του Novi_Sad εμφανίζει ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής ικανότητας, καθώς και μια ευαισθησία για τις τοπικές αποχρώσεις. Μερικά από τα έργα του επικεντρώνονται κυρίως στην ακουστική αρχιτεκτονική και στη σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικής και ήχου. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του ζωντανά σε σινεμά, βιομηχανικούς χώρους, θέατρα, εκκλησίες, μουσεία, γκαλερί και διεθνή φεστιβάλ, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Eliane Radigue, http://en.wikipedia.org/wiki/Eliane_Radigue πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, ήδη από το 1950, χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς ήχους σε tapes προκειμένου να δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ο ήχος μοιάζει να έχει συνεχή ροή και να ελίσσεται ανάμεσα στους ακροατές. Γεννημένη στο Παρίσι, σπούδασε τεχνικές ηλεκτρο – ακουστικής μουσικής στο Studio d\’ Essai στο RTF, υπό την καθοδήγηση του Pierre Henry (1957-58), με τον οποίο αργότερα συνεργάστηκε στο Studio Apsome. Το 1970 συνεργάστηκε με το New York University School of the Arts, όπου η μουσική της απέσπασε την προσοχή λόγω της ευαισθησίας και της αγνότητάς της. Μετά από τέσσερα χρόνια μελέτης, ξεκίνησε να συνθέτει ένα μεγάλο κύκλο έργων που βασίζονται στη ζωή του guru Milarepa, ο οποίος έζησε τον 11ο αι. Οι τρεις ηχογραφήσεις αυτού του έργου έχουν κυκλοφορήσει από τη Lovely Music. Η μουσική της Radigue διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου αντίστοιχα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ κι έχει παρουσιάσει δουλειά της σε μουσεία. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία, όπου συνεχίζει να συνθέτει ηλεκτρονική μουσική και να μελετά.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Thepersonwhodidthis thepersonwhodidthis.com έχει σπουδάσει μουσική ψυχολογία και ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική και τους υπολογιστές. Αντιμετωπίζει τη μουσική ως παράγοντα συναισθηματικής μετάλλαξης βασίζοντας τις συνθέσεις του στη στιγμιαία διαχείριση των προσδοκιών που προκύπτουν από την ανθρώπινη αντίληψη της ρυθμικής και μελωδικής συνέχειας. Στο Hertz θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το Woodyson, ένα πρωτότυπο μουσικό εργαλείο αφής που του επιτρέπει να επικοινωνεί σωματικά με τον υπολογιστή του και να μεταφράζει τις μουσικές του σκέψεις με άμεσο τρόπο δημιουργώντας ένα σκηνικό θέαμα πλούσιο σε κίνηση και δυναμισμό.