Αναφορικά µε την καινούργια αυτή δουλειά του Ηλία Αργυρόπουλου, µας µιλάει ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης:
«[…]Ενώ η φύση κυριαρχεί στους πίνακες του Αργυρόπουλου, τα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας µπορούν να βρεθούν σε ένα σπίτι που είναι χωµένο στο τοπίο, σε ένα παρκαρισµένο αυτοκίνητο ή τα µακρινά φώτα της πόλης. Αυτά τα ίχνη, χρησιµεύουν ως ένα είδος διακριτικής σηµειολογίας του χώρου. Ο Αργυρόπουλος αποφεύγει τον υπερβολικό ροµαντισµό που συχνά συνδέεται µε τη ζωγραφική του τοπίου. Αντίθετα, επιλέγει την αυθεντικότητα, απεικονίζοντας τοπία που βρίσκονται, σύµφωνα µε τα λόγια του, «ακριβώς δίπλα µας», υπογραµµίζοντας ότι η φύση και η ανθρωπότητα είναι άρρηκτα συνυφασµένες.[…] Οι πίνακές του αν και ατµοσφαιρικοί, δεν είναι απλές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του τοπίου σε µια δισδιάστατη επιφάνεια, ούτε φανταστικές προβολές ή µεταπολιτισµικά τοπία. Δεν είναι γεωµετρικά, δεν είναι σουρεαλιστικά, ούτε εµπεριέχουν περίτεχνους συµβολισµούς και αλληγορίες. Αντίθετα, είναι οπτικά στιγµιότυπα ενδοσκόπησης, γεµάτα µε την ενέργεια και το πνεύµα των τόπων που αποκαλεί σπίτι του. […] Το έργο του Ηλία Αργυρόπουλου µπορεί να θεωρηθεί µέρος ενός ευρύτερου φιλοσοφικού διαλόγου σχετικά µε την περιβαλλοντική ηθική και τη βιωσιµότητα στη σύγχρονη τέχνη. Τα τοπία του είναι πολύ περισσότερο από αισθητικές συνθέσεις: είναι οπτικοί διαλογισµοί για την εύθραυστη ισορροπία µεταξύ ανθρώπινης ζωής και φυσικού κόσµου. Καθώς οι περιβαλλοντικές κρίσεις εντείνονται, οι πίνακες του Αργυρόπουλου είναι µια έκκληση για βαθύτερη, πιο αρµονική σχέση µε τη φύση, µια σχέση που έχει τις ρίζες της στην κατανόηση, το σεβασµό και την αναγνώριση της φύσης ως ιερή. Η τέχνη του, υπό αυτή την έννοια, γίνεται ένα µέσο για την επαναξιολόγηση του ρόλου της ανθρωπότητας στον πλανήτη, προτρέποντάς µας να αντιστρέψουµε την καταστροφική πορεία και να επανασυνδεθούµε µε τον οργανικό κόσµο που µας συντηρεί.»
Ηλίας Αργυρόπουλος:
Ο Ηλίας Αργυρόπουλος γεννήθηκε στην Άμφισσα. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών στο Α΄ εργαστήριο ζωγραφικής µε καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά. Διακρίθηκε µε την υποτροφία του Ι.Κ.Υ. για την πρόοδο του στο Α,Β και Γ έτος. Το 1993 µε το πρόγραµµα Erasmus Σπούδασε στο Middlesex University στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. το 1994 (integrated master). Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
- Ατοµικές Εκθέσεις: 2024 «Oικείο περιβάλλον» Γκαλερί Αργώ, Αθήνα / 2023 «Τοπίο» Κτίριο Κωνικού, Ιτέα.
- Κυριότερες οµαδικές εκθέσεις: 2023 «1+10» Διεθνής Εικαστική Έκθεση Κτίριο Κονιάκου, Ιτέα /2018 «1+10» Διεθνής Εικαστική Έκθεση Κτίριο Κονιάκου, Ιτέα /2013 «Ζωγραφική για τον Καβάφη» Πνευµατικό κέντρο Άµφισσας /2003 «2+2» Έκθεση τεσσάρων καλλιτεχνών Γκαλερί Περί Τεχνών Καρτέρης, Αθήνα /2003 «Αµπελουργείν», Κτήµα Χατζηµιχάλη /2001 «Μήνας εικαστικών τεχνών», Τεχνόπολη, Αθήνα /1998 Έκθεση καλλιτεχνών από την Φωκίδα, Πνευµατικό κέντρο Άµφισσας /1995 Έκθεση αποφοίτων Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα /1994 Έκθεση Τελειοφοίτων του Α’ εργαστηρίου της Α.Σ.Κ.Τ. Γκαλερί Κρεωνίδης, Αθήνα /1993 Έκθεση Α’ εργαστηριού Α.Σ.Κ.Τ. Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα /1992 «Μοιρασµένη Λευκωσία» έκθεση Α’ εργαστηριού Α.Σ.Κ.Τ., Λευκωσία-Κύπρος.