Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), που επιστρέφει για 13η συνεχόμενη χρονιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, πρόκειται να χαρίσει στους μικρούς και μεγάλους φίλους του μια μοναδική φουτουριστική εμπειρία.

Εμείς, με αυτή την ευκαιρία, μιλήσαμε με τον εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος περιγράφει την πορεία και την εξέλιξή του φεστιβάλ μέσα στον χρόνο, ξεχωρίζει μερικά από τα highlights της φετινής διοργάνωσης, ενώ μοιράζεται μαζί μας το όραμά του για το μέλλον του ADAF.


– Ποιες ήταν οι σκέψεις σας το 2005, καθώς σχεδιάζατε το 1o Athens Video Art Festival (που μετά από δέκα χρόνια μετονομάστηκε σε Αthens Digital Arts Festival); Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το φεστιβάλ που κατόπιν έγινε θεσμός;

Η αλήθεια είναι πως όταν ξεκίνησα τη συγκεκριμένη διοργάνωση δε φανταζόμουν ότι θα εξελισσόταν σε θεσμό, στο επίσημο φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης στη χώρα μας. Βασική μου επιδίωξη τότε όπως και τώρα ήταν να δώσω ένα βήμα στις πειραματικές μορφές έκφρασης, στην ελεύθερη δημιουργία με όλα τα οπτικοακουστικά μέσα, ή τουλάχιστον με όσα υπήρχαν τότε. Από τότε, βέβαια, υπάρχει μεγάλη άνθιση και ταχύτατη εξέλιξη των οπτικοακουστικών μέσων, γεγονός που προσφέρει άπειρες δυνατότητες στους καλλιτέχνες αλλά και σε εμάς.

– Πώς θα περιγράφατε την πορεία και την εξέλιξή του μέσα στον χρόνο; Ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του φεστιβάλ μέχρι σήμερα;

Για παραπάνω από δέκα χρόνια, το Athens Digital Arts Festival, εξερευνά τόσο την αισθητική και τη γλώσσα των ψηφιακών μέσων όσο και την εξέλιξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω αυτών. Με την πάροδο του χρόνου και την ευρύτερη οικειοποίηση του κόσμου με τις νέες τεχνολογίες, έχει σημειωθεί ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυναμική και τις δυνατότητες που αυτές μπορούν να προσφέρουν στην καλλιτεχνική δημιουργία. Από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις μας είναι, λοιπόν, οι δεσμοί που έχουμε δημιουργήσει μεταξύ κοινού και καλλιτεχνικής κοινότητας. Παράλληλα, η σταθερή και συνεχής πορεία μας στον χώρο έχει ως αποτέλεσμα τη πολύχρονη συνεργασία μας με τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ του χώρου, όπως το Japan Media Arts Festival, συμβάλλοντας στον διάλογο σχετικά με τη τέχνη, τη τεχνολογία αλλά και την καθημερινή ζωή.

–  Σύμφωνα με την δική σας άποψη, σε ποιο βαθμό οι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εξοικειωθεί τα τελευταία χρόνια με τις ψηφιακές τέχνες και τα νέα τεχνολογικά μέσα και τα έχουν ενσωματώσει στις πρακτικές τους;

Παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής, οι Έλληνες καλλιτέχνες διαπρέπουν τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Οι Έλληνες καλλιτέχνες δεν υστερούν σε τίποτα από εκείνους του εξωτερικού. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διοργανώσεις, όπως το Athens Digital Arts Festival, που λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας. Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν στέλνουμε συλλογές καλλιτεχνικών βίντεο και έργα Ελλήνων δημιουργών σε ξένους συνεργαζόμενους φορείς και φεστιβάλ.

– Ας επανέλθουμε όμως στην ετήσια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού που είναι και πάλι εδώ, από 18 έως 21 Μαΐου! Πώς ανταποκρίθηκε η καλλιτεχνική κοινότητα στο φετινό κάλεσμα;

Με το που δημοσιεύσαμε το Ανοιχτό Κάλεσμα καλλιτεχνών για τη φετινή διοργάνωση, η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη! Το ADAF 2017 συγκέντρωσε 1830 καλλιτεχνικές προτάσεις  από 1055 καλλιτεχνικές (67 χώρες) με σκοπό να διερευνήσει το απροσδιόριστο αυτό μέλλον, ανταλλάσσοντας απόψεις υπό το θέμα #PostFuture. Έτσι, από τις 18 ως τις 21 Μαΐου, πάνω από 100 καλλιτέχνες από 22 χώρες θα καταθέσουν τη δική τους οπτική σχετικά με το μετα-μέλλον.

– Πείτε μας λίγα λόγια για το #PostFuture, το κεντρικό θέμα της 13ης διοργάνωσης, που διερευνά το μέλλον της ψηφιακής κουλτούρας, και για την φουτουριστική πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Με τη θεματική #PostFuture, το ADAF 2017 καλεί μικρούς και μεγάλους να φανταστούν το μέλλον!  Τα τελευταία χρόνια, η εικονική πραγματικότητα τείνει να αναμειγνύεται με την καθημερινότητα και να επηρεάζει κάθε πτυχή της. Το #PostFuture αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο όλοι εμείς -καλλιτέχνες και κοινό- πιστεύουμε ότι θα διαμορφωθεί το μέλλον.

Το ADAF 2017 θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ». Στο πλαίσιο της γενικότερης συνεισφοράς του Φεστιβάλ στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα, το ADAF ξαναζωντανεύει αυτό το κτήριο στο κέντρο της πόλης και προσκαλεί το κοινό στο μετα-μέλλον! Μέσα από από ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα με video art, animation, διαδραστικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, web art, digital image, εργαστήρια, συναυλίες, το Φεστιβάλ πρόκειται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία τέχνης και τεχνολογίας.

– Πώς διαμορφώθηκε ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός και ποιες είναι οι βασικές σας στοχεύσεις για την φετινή έκδοση του ADAF;

Το κάλεσμα καλλιτεχνών στηρίχτηκε στη θεματική της φετινής διοργάνωσης, #PostFuture που , όπως είπα και πριν, αναφέρεται στο πώς φανταζόμαστε ότι θα είναι οι ζωές μας σε λίγα χρόνια όπου η τεχνολογία θα επηρεάζει κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Σκοπός του ADAF2017 είναι να εξερευνήσει το #PostFuture μέσα από τέσσερις βασικούς άξονες οι οποίοι εκφράζουν τις αλλαγές στις αντίστοιχες κοινωνικές παραμέτρους: #PostDigital, #PostEconomies, #PostHumanities και #PostNature. Έτσι, το πρόγραμμα στήθηκε σύμφωνα με την αντιστοιχία των προτάσεων με το θέμα. Για παράδειγμα, δεχτήκαμε πολύ αξιόλογες προτάσεις που δυστυχώς δε μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε καθώς δεν είχαν κάποια σύνδεση με τη θεματική. Παράλληλα, προσκαλέσαμε καλλιτέχνες των οποίο τα έργα θεωρούμε πυλώνες της θεματικής, όπως συνέβη με τον Theo-Mass Lexileictous.

– Ρίχνοντας μία ματιά στο πολυεπίπεδο πρόγραμμα του φεστιβάλ, θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποια από τα έργα και τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα;

Μερικά από τα highlights της φετινής διοργάνωσης αφορούν στις περφόρμανς, τις οποίες θα πρότεινα να μη χάσει κανείς! Συγκεκριμένα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε στο κοινό την περφόρμανς THÆTA, μέρος της τριλογίας StratoFyzika’s Shadows Trilogy καθώς και την πρεμιέρα Vector Field του Fraction, μια νέα οπτικοακουστική περφόρμανς κατά την οποία ο καλλιτέχνης εξερευνά και χειρίζεται σε πραγματικό χρόνο τη διανυσματική ροή του ήχου ως μια ωδή στην τέχνη του μετασχηματισμού.

Φέτος, στο πλαίσιο της ένταξης μας στο πρόγραμμα «ΕΣΠΑ – Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τη δραστηριότητά μας και να εξελίξουμε τις δράσεις μας.  Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες καλλιτεχνών και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Japan Media Arts Festival (Ιαπωνία), MashUp Film Festival (Γαλλία), ArtFutura (Ισπανία), Imagine Science Films Festival (Η.Π.Α), Videonale E.V. (Γερμανία), Mapping Festival (Ελβετία), VideoFormes Digital Arts (Γαλλία). Το ADAF 2017 συνεργάζεται και με το Microwave International New Media Arts Festival, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Κίνας.

Μια ακόμα πολύ δυνατή συνεργασία είναι με τον ΓΕΡΜΑΝΟ (Powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ). Το Φεστιβάλ επεκτείνει τους οριζοντες του, εισάγοντας νέες τεχνολογίες στον χώρο της ψηφιακής τέχνης. Το ADAF και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, όπως τον διαγωνισμό VR Creations Contest, δημιουργώντας την πρώτη ψηφιακή VR gallery με έργα που θα φτιάξει το κοινό.

– Στα πλαίσια του φεστιβάλ, επιστρέφει εμπλουτισμένο και το ADAF Kids, η καινούργια κατηγορία που εγκαινιάστηκε πέρυσι. Ποια είναι τα εκπαιδευτικά – και όχι μόνο – πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στα παιδιά;

Πεποίθηση μας είναι ότι τα παιδιά που είναι αρκετά εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες. Έτσι, συνδυάζοντας την εκπαίδευση και το παιχνίδι, προσφέρουμε την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να εξερευνήσουν το μαγικό κόσμο της ψηφιακής κουλτούρας, μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, τεχνολογικά πειράματα, προβολές animation και διαδραστικές εγκαταστάσεις. Με την καθοδήγηση έμπειρων εισηγητών τα παιδιά θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας, καλλιεργώντας παράλληλα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους. Μέσα από τα εργαστήρια τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους όσον αφορά τις τεχνολογίες, θα έρθουν πιο κοντά με την ψηφιακή κουλτούρα και θα ανακαλύψουν παίζοντας τις άπειρες δυνατότητες  των νέων μέσων. Είναι μια διασκεδαστική εμπειρία τόσο για τους μικρούς μας φίλους όσο και για τους γονείς τους, ένα μαγικό ταξίδι στη τέχνη και τη τεχνολογία.

– Είστε ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κοινού στην πρώτη χρονιά του ADAF Kids; Δώστε μας μία συνοπτική εικόνα από τις επιμέρους δράσεις και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που απευθύνονται φέτος στους μικρούς φίλους του φεστιβάλ αλλά και στους γονείς τους.

Το ADAF Kids πραγματοποιείται επίσημα για δεύτερη χρονιά και η ανταπόκριση του κόσμου είναι αρκετά μεγάλη. Γονείς αλλά και παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ενότητα αυτή, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή. Στο φετινό ADAF Kids τα παιδιά θα μάθουν τη λειτουργία και τη δημιουργία μικρών κατασκευών από απλά αντικείμενα όπως, πως δουλεύει ένα 3d εκτυπωτής, την δημιουργία μπαταρίας από λεμόνι και πειράματα όπως κατασκευή μικρο-ρομπότ από μια οδοντόβουρτσα. Όλα αυτά καθώς και οι προβολές animation είναι η αποκλειστική διασκέδαση των μικρών φίλων του φεστιβάλ.

–  Κλείνοντας, ποιες είναι οι φιλοδοξίες και το όραμά σας για το μέλλον του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας,;

Το Athens Digital Arts Festival επιδιώκει να βρίσκεται δίπλα στις εξελίξεις αλλά και να αναπτύσσει όλο και περισσότερο τις συνεργασίες του. Όραμά μας είναι να εμπλουτίζουμε συνεχώς το περιεχόμενο του Φεστιβάλ όντας πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον. Γι’ αυτό προσπαθούμε να επεκτείνουμε τις δράσεις μας, προωθώντας όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας.

Φωτογραφία θέματος © Jimi Drosinos


Διαβάστε επίσης: Athens Digital Arts Festival 2017 | 18 έως 21 Μαΐου 2017 | Ιστορικό κέντρο της Αθήνας