Ημέρες Ποίησης στη Σίκινο

Ο Σύνδεσμος Σικινητών διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος τον κύκλο εκδηλώσεων «Ημέρες Ποίησης στη Σίκινο».

Ο Σύνδεσμος Σικινητών επιλέγει να αφιερώσει τρεις ημέρες στην ποίηση και να τις ντύσει με μουσική, αναγνώσεις, συζητήσεις και παιδικά παιχνίδια για την ποίηση, ώστε να μυηθούν και τα παιδιά σε αυτόν το μαγικό κόσμο. Το τριήμερο 22-24 Αυγούστου 2024 όλη η Σίκινος θα ζει «Ημέρες Ποίησης» και ο Σύνδεσμος Σικινητών θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η φετινή πρωτοβουλία να εξελιχθεί σε θεσμό.

Η Σίκινος, κατά κοινή ομολογία, είναι ένα «ποιητικό» νησί. Τα φοβερά ηλιοβασιλέματα από το Οινοποιείο, το Μοναστήρι ή τα ψηλά του Κάστρου, η θέα προς το πέλαγος, τα γραφικά στενά των παλιών οικισμών, οι ατελείωτες πεζούλες, οι λίγες μα καθαρές παραλίες, η χρωματιστή ανατολή, όλα γύρω δίνουν μια ποιητική διάθεση. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την παρακαταθήκη του Οδυσσέα Ελύτη με το εκκλησάκι της Παντοχαράς το οποίο άφησε επιθυμία στη διαθήκη του να χτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο, τότε στη Σίκινο έχουν πολλούς καλούς λόγους να ασχοληθούν με την ποίηση.

Στο πρόγραμμα των «Ημερών Ποίησης» περιλαμβάνονται τιμητική εκδήλωση στην Παυλίνα Παμπούδη, συναυλία με την Αλίκη Καγιαλόγλου, αναγνώσεις ποιημάτων, συζήτηση για τη σχέση της ποίησης με το διαδίκτυο, εκδήλωση για τα παιδιά, προβολή ντοκιμαντέρ για τον Ε. Χ. Γονατά, παρουσίαση επανέκδοσης ποιητικού βιβλίου για τη Σίκινο του Κώστα Σαΐτα, λειτουργία υπαίθριου βιβλιοπωλείου, καθώς και λειτουργία και αναγνώσεις στο εκκλησάκι της Παντοχαράς.

Οι «Ημέρες Ποίησης» διοργανώνονται με την αιγίδα του Δήμου Σικίνου και με την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Τη συμβουλευτική υποστήριξη για τη διοργάνωση είχε η εταιρεία Mosaic//Πολιτισμός και Δημιουργικότητα. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ και το Κοινωνικό Δίκτυο για τα Βιβλία Bookia.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Πέμπτη, 22 Αυγούστου

Παρασκευή, 23 Αυγούστου

Σάββατο, 24 Αυγούστου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ελευθερία Θάνογλου

Κατάγεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και διαμένει στην Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Οι πέντε εποχές του κόκκινου» (Πικραμένος, 2017, υποψήφια για το βραβείο «Μαρία Πολυδούρη»), «Αναπαράσταση» (Πικραμένος 2019), «Ο θάνατος των πτηνών» (ΑΩ 2021) και «Οι τίμιοι ψεύτες» (ΑΩ, 2023). Συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων και σε συλλογικές ανθολογίες ποίησης από τις οποίες μεταφράστηκαν ποιήματά της στην αγγλική, την ιταλική, ισπανική, αλβανική και γερμανική γλώσσα. Ποιήματα και πεζά έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει δύο θεατρικούς μονολόγους για τη μουσική παράσταση «Μόνο γιατί μ’ αγάπησες» για τη Μαρία Πολυδούρη, καθώς και μελοποιημένη ποίηση για την παράσταση «13 Θάλασσες», και οι δύο σε μουσική του Γιώργου Δίπλα. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ).

Αλίκη Καγιαλόγλου

Γεννήθηκε στην Aθήνα. Μελέτησε αρχικά τραγούδι ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών με τη Μαρίκα Καλσοπούλου. Συνεργάστηκε με δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι και ηχογράφησε τραγούδια τους σε ποίηση Ν. Γκάτσου, Μ. Αναγνωστάκη, Αγγ. Ελευθερίου, Οδ. Ελύτη, κ.ά. Από το 1982 δίνει ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεξικό, Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία κλπ.), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Το 2002 ιδρύει την εταιρεία παραγωγής «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», με την οποία εκδίδει CDs και οργανώνει παραστάσεις, όπως «Αρχαία τραγωδία-Αττική κωμωδία» (στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών), «Οι Μύθοι μιας Αλίκης» κ.ά.

Συνεργάστηκε επίσης με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ως παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής «Άκου ένα τραγούδι, άκου μια ιστορία», με ιστορίες της Αλίκης και τραγούδια του κόσμου Ασχολείται επίσης με το θέατρο δρόμου, τη φωτογραφία και την δημιουργία μικρών βιντεοσκοπημένων ιστοριών.

Νικολέττα Κατσιδήμα – Λάγιου

Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος. Από τις εκδόσεις Το Δόντι κυκλοφορούν η συλλογή διηγημάτων «Τα περιστέρια» (2013) και οι ποιητικές συλλογές «Ελεγείον έρωτος» (2014), «Βιογραφικό σημείωμα» (2016) και «Ίσαλος γραμμή» (2024).

Ζωή Κοσκινίδου

Είναι δημοσιογράφος και δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού «Κόκκινη Αλεπού». Αρθρογραφεί από το 2000 σε εφημερίδες και περιοδικά και από το 2016 γράφει αποκλειστικά για παιδικά βιβλία στο kokkinialepou.gr, ενώ επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και μιλάει για τη σημασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στα παιδιά και τους εφήβους.

Διονύσης Μαρίνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας για τη δημιουργία του δανειστικού τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και επί τρία χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων (μεταφρασμένη λογοτεχνία). Έχει γράψει τα μυθιστορήματα «Χαμένα κορμιά» (Τετράγωνο, 2011), «Ουρανός κάτω» (Πάπυρος, 2014), «Μπλε ήλιος» (Μεταίχμιο, 2021) και «Σαν Νορμάλ» (Μεταίχμιο, 2024), τις συλλογές διηγημάτων «Τελευταία πόλη» (Γαβριηλίδης, 2012) και «Όπως κι αν έρθει αυτό το βράδυ» (Μελάνι, 2017) και τις ποιητικές συλλογές «Αναμνέζα» (Γαβριηλίδης, 2014) και «Ποτέ πια εμείς» (Μελάνι, 2019), ενώ έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα και ανθολογίες.

Χαριτίνη Ξύδη

Γεννήθηκε στον Βόλο και κατοικεί στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει ιστορία και αρχαιολογία. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με το μυθιστόρημα «C-Minor-Ένα Αιρετικό Ρομάντζο» (Ιωλκός, 2005). Τον Δεκέμβριο του 2007 διακρίθηκαν με έπαινο από την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης, στο Η’ Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης, τρία ποιήματά της, τα οποία εμπεριέχονται στη συλλογή «Τα όνειρα καπνίζουν» (Γαβριηλίδης, 2008). Τον ίδιο χρόνο, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για τη νουβέλα «Η Ίρμα των δαιμονίων» (ανέκδοτο). Τον Ιανουάριο του 2008 διακρίθηκε με Α’ έπαινο από την Ένωση Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης, στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης.

Έχουν κυκλοφορήσει επίσης οι ποιητικές συλλογές της «Το ράμφος» (κώδικας, 2007), «Οι τρομπέτες του Οκτώβρη» (Κώδικας, 2007), «Η ερωμένη απωλεσθέντων θαυμάτων» (Κώδικας, 2007), «Τακούνια καίγονται στο φούρνο» (Άνεμος, 2011), «Ενοικιαζόμενα» (Γαβριηλίδης, 2015), «Λαϊκά και μπλουζ» (Μετρονόμος, 2018), «Λιτλ Μπόι» (Μετρονόμος, 2019) και «Τα τρένα της οδού Ντολορόσα» (Οδός Πανός, 2022) και τα πεζογραφήματα «Πορνογραφία» (Μετρονόμος, 2021) και «Σινέ Ρόζα. Το σινεμά τριαντάφυλλο» (Οδός Πανός, 2023). Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ο Δρόμος», στα Λογοτεχνικά Περιοδικά: «η λέξη», «Σοδειά», «Τριφυλλιακή Εστία», στα ηλεκτρονικά Περιοδικά: «Λογοτεχνικό Μπιστρό», “e-poema”, «24 γράμματα» και σε επιλεγμένους ιστότοπους.

Παυλίνα Παμπούδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948, όπου ζει και εργάζεται. Η καταγωγή της είναι από το Ηράκλειο Κρήτης και τη Χαλκίδα. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (τμήμα Ιστορικό Αρχαιολογικό), παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών), στο κολέγιο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου και Μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει 16 ποιητικές συλλογές, 6 βιβλία πεζογραφίας, περισσότερα από 40 βιβλία «δήθεν» για παιδιά και έχει κάνει περισσότερες από 20 μεταφράσεις (Λιούις Κάρολ, Α.Α. Μάιλν, Τσαρλς Ντίκενς, Τ.Σ. Έλιοτ, Ρόμπερτ Στίβενσον, Α. Τσέχωφ, Πιοτρ Γιερσώφ, Μαρκ Τουαίην, Χαλίλ Γκιμπράν, Ρ. Ντόυλ κ.ά.) Επίσης, έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έχει γράψει αρκετά σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καθώς και πολλά τραγούδια.

Εργάστηκε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρείες και ως editor σε εκδοτικό οίκο. Σήμερα έχει την αρχισυνταξία του ηλεκτρονικού περιοδικού λόγου και τέχνης «Περί ου» (www.periou.gr). Είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών. Ο πιο πρόσφατες ποιητικές συλλογές της είναι οι: «Σημειώσεις για το άγραφο» (Πατάκης, 2020) και «Νυχτολόγιο» (Ροές, 2021) και η πιο πρόσφατη έκδοση πεζών είναι οι «Παράξενες κι ακόμα πιο παράξενες ιστορίες» (Καλειδοσκόπιο, 2020).

Έφη Χαλκέα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από τη Σίκινο. Τη δεκαετία του ’80 τελείωσε τις σπουδές της πάνω στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και τη διακόσμηση στη σχολή ΑΚΤΟ. Εργάστηκε σε αυτόν τον τομέα και σήμερα είναι συγγραφέας μυθιστορημάτων και παραμυθιών. Παράλληλα αρθρογραφεί σε ελληνικές ιστοσελίδες και συμμετέχει ως συντάκτρια ποιημάτων σε λογοτεχνικό περιοδικό. Ήδη γράφει το δεύτερο βιβλίο της, ενώ είναι έτοιμο προς έκδοση το πρώτο της παραμύθι. Αγαπάει το θέατρο και ως ερασιτέχνης ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια με το Β’ θεατρικό εργαστήρι του δήμου Βριλησσίων ενώ φέτος συμμετείχε στη σειρά «Η Μάγισσα» στον Αντ1.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ