Η γάτα του Πορτοβέκιο – Μαρία Στράνη-Ποτς

Οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Στράνη-Ποτς, Η γάτα του Πορτοβέκιο, ένα μυθιστόρημα με νοσταλγικό άρωμα από τη νησιώτικη Ελλάδα τη

Οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Στράνη-Ποτς, Η γάτα του Πορτοβέκιο, ένα μυθιστόρημα με νοσταλγικό άρωμα από τη νησιώτικη Ελλάδα της δεκαετίας του 50 …

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πορτοβέκιο: ένα πολύβουο, γραφικό ψαροχώρι της Κέρκυρας. Κάθε κάτοικος έχει μια ιστορία ν’ αφηγηθεί και συχνά οι ζωές τους διασταυρώνονται.

Η Ζωή θρηνεί τον νεκρό της σύζυγο και η μικρή Λουίζα της μαμά της. Ο παπά-Αντώνης συνωμοτεί και ραδιουργεί. Νεαροί εραστές συναντώνται στα κρυφά. Η Χαρά είναι μια σκληραγωγημένη ανεξάρτητη γυναίκα κι ο άντρας της, ο Σπύρος, είναι ο ομορφότερος άντρας του χωριού.

Ανάμεσά τους κινείται και η Μαμή, η γάτα του Πορτοβέκιο, όμορφη και πονηρή, προκαλώντας συναισθήματα αγάπης και απέχθειας στους κατοίκους του χωριού. Ψάχνει για τροφή καθώς η μυρωδιά από τις κουζίνες των σπιτιών αναδύεται στον αέρα. Οι αναγνώστες μοιράζονται με τους ήρωες του βιβλίου την προετοιμασία των φαγητών. Οι κάτοικοι του Πορτοβέκιο απολαμβάνουν ψητό ψάρι, μαγειρίτσα και φρέσκα, καλοκαιρινά λαχανικά με σάλτσα ντομάτας. Δοκιμάζουν χταπόδι ξιδάτο, ψητό σκαθάρι και χοντρό λευκαδίτικο σαλάμι, το λευκό λίπος του οποίου προβάλλει μέσα απ’ το πορφυρό κρέας κάνοντάς το να μοιάζει με εκτυφλωτικό, διάστικτο μάρμαρο. Οι μεγαλύτερες κοινωνικές εκδηλώσεις τους – ο εορτασμός των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οι ονομαστικές γιορτές, τα γενέθλια, οι γάμοι – γίνονται αφορμή για πρωτότυπες γαστρονομικές απολαύσεις.

Η Μαρία Στράνη-Ποτς γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1946. Αποφοίτησε από τη Σχολή Σλαβικών και Ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από το 1969 ταξίδεψε πολύ με το σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν στο Βρετανικό Συμβούλιο. Έζησε στην Αιθιοπία, στην Κένυα, στην Αγγλία, στην Ελλάδα, στην Τσεχοσλοβακία, στη Σουηδία και στην Αυστραλία, όπου πέρασε εφτά χρόνια με έδρα το Σίδνεϊ. Η Μαρία Στράνη-Ποτς ζει σήμερα μεταξύ Κέρκυρας και Λονδίνου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ