Η Γυναίκα του Γκόργκι – Παράταση παραστάσεων

Το έργο της Έλενας Πέγκα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της ίδιας, μετά την επιτυχία που σημείωσε στη

Το έργο της Έλενας Πέγκα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της ίδιας, μετά την επιτυχία που σημείωσε στη Νέα Υόρκη

από αμερικάνικο θίασο. Η παράσταση παρατείνεται από τις 27 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου 2011 στον Κινητήρα.

Το έργο

Λος Άντζελες. Μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Ένας τόπος χωρίς ιστορία. Στο L.A. προσγειώνονται κάθε μέρα άνθρωποι απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Ονειρεύονται και φαντασιώνονται, άλλοι χάνουν τον εαυτό τους, άλλοι τον επινοούν. Δεν είναι τυχαίο πως εκεί εδρεύει το Hollywood, η βιομηχανία του σινεμά, τα στούντιο παραγωγής φανταστικών ιστοριών, που πλέον συνιστούν την παγκόσμια κουλτούρα ονείρων, φαντασιώσεων και αξιών.

Στο έργο Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΟΡΚΙ παρακολουθούμε την Bερόνικα, μία νέα γυναίκα από τα Bαλκάνια που προσγειώθηκε εκεί ως αεροσυνοδός της Balkan, εγκατέλειψε το υπόλοιπο πλήρωμα, και πλέον ζει στο Λος Aντζελες, αποκομμένη από την πατρίδα της και αυτοεξόριστη. 

Μια τυχαία συνάντηση έξω από το σούπερ-μάρκετ του Ralph, μια βραδιά σ’ένα άλλοτε μποέμ στέκι καλλιτεχνών, το Gorky’s. Ένα έργο για το πως αρχίζεις μια νέα ζωή κάπου μακριά, χωρίς πατρίδα, χωρίς οικογένεια, χωρίς ταυτότητα.

Γραμμένο με χιούμορ, με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού αλλά και φάρσας, το έργο επιχειρεί να φέρει κοντά διαφορετικούς κόσμους. Οι σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση και την πόλη, με τον πολιτισμό και την πρόοδο, η σχέση του με το παρελθόν, το μέλλον και την Iστορία, το πως σχετίζεται σήμερα ο καθένας μας με διαφορετικούς ανθρώπους, με ξένους, πώς αντιμετωπίζει τη βία, τι κάνει τις επιθυμίες του, αν ονειρεύεται και τι, με τις ιδέες της περιπέτειας, της μοναξιάς, της εξαφάνισης.

Kυρίαρχο στοιχείο της παράστασης είναι η ατμόσφαιρα μιας δυτικής μεγαλούπολης σε εξέγερση, με φωτιές, και κόσμο στους δρόμους να σπάει καταστήματα και αυτοκίνητα.

Μια νέα επανάσταση; Μπορεί να συμβεί; Μέσα από τα μάτια του Γκόρκι το φάσμα της Οκτωβριανής επανάστασης με τους όρους και τις αναλογίες του σήμερα όπου όλα έχουν καταρριφθεί και απομυθοποιηθεί.

Κείμενο/σκηνοθεσία: Έλενα Πέγκα

Παίζουν: Χρύσα Καψούλη (ΡΟΔΑ), Βιολέττα Γύρα (ΒΕΡΑ), Τάσος Πυργιέρης (ΜΠΕΝ), Δημήτρης Νικολαϊδης (ΜΑΞΙΜ), Γιάννης Παναγόπουλος (ΛΕΟ)
Κοστούμια: Βασίλης Κοτταράς
Σκηνική επιμέλεια-Αντικείμενα : Valentino Marengo
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη-θεατρολόγος : Ζωή Μαντά

Η συγγραφέας-σκηνοθέτης

Θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Σπούδασε θέατρο και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέτικατ των ΗΠΑ και σενάριο-συγγραφή θεατρικών έργων στο University of Southern California του Λος Άντζελες. 

Παρουσίασε τα πρώτα της έργα σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης ενώ στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’90. Μεταξύ άλλων έχει γράψει το ΒΑΛΣ ΕΞΙΤΑΣΙΟΝ (Αμόρε, 1998), Η ΚΑΙΤΕ ΚΟΛΒΙΤΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ (Φούρνος, 1999)  3-0-1 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (Εθνικό Θέατρο, 2000), ΟΤΑΝ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ GO-GO DANCERS (Booze, 2002), Η NELLYS ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΤΗΣ (Δημήτρια, 2003), ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΦΙΛΟΙ (Κ.Θ.Β.Ε., 2006), ΦΑΙΔΡΑ ΄Η ΑΛΚΗΣΤΗ – LOVE STORIES (Δελφοί, 2007), ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ (Plus Soda 1999 & Ροές, 2009).

Συχνά χρησιμοποιεί ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα στα έργα της, όπως ο συνθέτης Γιάννης Κωνσταντινίδης, η φωτογράφος Nelly’s, η Γερμανίδα χαράκτρια Καίτε Κόλβιτς, ή κλασικές ιστορίες επιδιώκοντας μέσα από αυτά τον προσδιορισμό του παρόντος. Τα έργα της χαρακτηρίζονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών και την επιδίωξη του διαλόγου με άλλες φόρμες τεχνών, όπως τον χορό και τα εικαστικά.

Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης επιδιώκει την παρουσίαση των έργων της σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους, όπως γκαλερί, κλαμπ και πασαρέλες.΄Εργα της έχουν μεταφραστεί στα Ολλανδικά, Σουηδικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, και έχουν παρουσιαστεί στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στη Λισαβόνα, στην Ολλανδία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα τα πεζά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΄Αγρα και τα θεατρικά της από τις Εκδόσεις Νεφέλη. 

Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τον Κωνσταντίνο Ρήγο σε πολλές παραστάσεις της ΟΚΤΑΝΑ και στο Κ.Θ.Β.Ε.

Το 2004 είχε σκηνοθετήσει στην γκαλερί Gazon Rouge (Booze) τους ΤΥΦΛΟΥΣ του Μέτερλιγκ σε μια απρόσμενη εκδοχή (σαν οπτικοακουστικό θέαμα με 6 συγχρονισμένους προτζέκτορες) που είχε εντυπωσιάσει. 

Διδάσκει γραφή θεατρικού έργου στο Τμήμα Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Ι.Τ.Ι. στην Αθήνα. 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ