Μια μαγική βραδιά θα απολαύσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουλίου στη Μικρή Επίδαυρο …
όπου η Λένα Πλάτωνος θα παρουσιάσει τη νέα της δουλειά πάνω σε ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τι κι αν η δημιουργός είχε δηλώσει παλαιότερα πως ο Κωνσταντίνος Καβάφης δεν μελοποιείται; Η ιδέα για τη μελοποίησή του καρφώθηκε στο μυαλό της σαν κομήτης ερχόμενος κατευθείαν από τα διαστημικά ηλεκτρονικά σύμπαντά της.
Το γεγονός ότι η πρώτη παρουσίαση του έργου γίνεται αποκλειστικά για το Ελληνικό Φεστιβάλ στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου δεν είναι διόλου απρόσμενο για την Πλάτωνος, τη συνθέτρια που ξεκίνησε στο Τρίτο Πρόγραμμα επί των ημερών του Μάνου Χατζιδάκι μελοποιώντας Ανδρέα Εμπειρίκο και γράφοντας τη δική της ιστορία λίγα χρόνια μετά με τον κύκλο Καρυωτάκη και τα 13 τραγούδια του.
Η Λένα Πλάτωνος γεννήθηκε το 1951 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρωτόπαιξε πιάνο με το αυτί σε ηλικία 3 ετών – από τότε αυτοσχεδίαζε μικρές συνθέσεις. Πατέρας της ήταν ο πιανίστας, καθηγητής στο Ελληνικό Ωδείο και συνθέτης Γιώργος Πλάτων.
Το 1963 κέρδισε το Α΄ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου, στη μνήμη της Καίτης Παπαϊωάννου.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σπούδασε με υποτροφία στο Ωδείο Αθηνών με τις Φοίβη Βάληνδα και Μαρίκα Παπαϊωάννου, πήρε δίπλωμα πιάνου με άριστα παμψηφεί και το Α΄ βραβείο το 1970, χρονιά που έγραψε τα πρώτα ανέκδοτα τραγούδια σε αγγλικούς στίχους.
Με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές της στη Βιέννη και στο Βερολίνο. Έδωσε ρεσιτάλ πιάνου, έπαιξε με ορχήστρες και το 1979 συνεργάστηκε ως συνθέτρια και πιανίστα στο Γ΄ Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι. Εκεί συνέθεσε για το παιδικό πρόγραμμα «Εδώ Λιλιπούπολη», έκανε μελοποιήσεις σε μεγάλους Έλληνες ποιητές στην εκπομπή «Πεντάλεπτα της ποίησης» και έδωσε ρεσιτάλ.
Το 1980 διακρίθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι σε συναυλία νέων συνθετών στο Δημοτικό Μέγαρο Πειραιά. Την ίδια χρονιά αρχίζει να συνθέτει με ηλεκτρονικούς ήχους, τους οποίους εισάγει σταδιακά στο έργο της μέχρι το 1983, οπότε και επικρατούν.
Η δισκογραφική της καριέρα αρχίζει το 1980 με συμμετοχή στο δίσκο «Εδώ Λιλιπούπολη», υπό τη διεύθυνση του Χατζιδάκι. Ακολουθούν τα «Σαμποτάζ», «Καρυωτάκης, 13 τραγούδια», «Το ’62» του Χατζιδάκι και οι προσωπικοί δίσκοι «Μάσκες Ηλίου», «Γκάλοπ», «Λεπιδόπτερα», «Το Σπάσιμο των Πάγων», «Μη μου τους κύκλους τάραττε», «Αναπνοές», «Η Τρίτη Πόρτα», «Ημερολόγια» (2008). Το 2006 κυκλοφόρησε το βιβλίο Τα Λόγια μου με τους στίχους της. Οι δίσκοι της έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ερμηνεύουν Σαβίνα Γιαννάτου, Γιάννης Παλαμίδας
Ενορχήστρωση Στέργιος Τσιρλιάγκος, Λένα Πλάτωνος
Ηχητικός σχεδιασμός Στέργιος Τσιρλιάγκος
Στράτος Σπηλιωτόπουλος κιθάρες, Vlastur μπάσο, Chico ντραμς, Στέργιος Τσιρλιάγκος πλήκτρα
Hχοληψία Γιάννης Παξεβάνης
Συμμετέχει η Victoria Bozhyk