Τη Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Μαρτίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης υπό τον μαέστρο της Ιβάν Φίσερ, η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, για δύο μοναδικές συναυλίες, και μάλιστα διαδοχικές, για να παρουσιάσει σχεδόν το μισό συμφωνικό έργο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
Την πρώτη βραδιά, θα ακουστούν η Τέταρτη και Έβδομη Συμφωνία και τη δεύτερη βραδιά, η Έκτη (ή Ποιμενική) και η Ενάτη. Με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης θα συμπράξουν επίσης (23/03/10) η Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. και η Χορωδία «Μακεδονία».
Τη διδασκαλία και των δύο συνόλων έχει αναλάβει ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Τα σολιστικά μέρη, θα ερμηνεύσουν η διεθνούς φήμης Ελληνίδα υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, η βραβευμένη με Γκράμμυ Αμερικανίδα μεσόφωνος Κέλι Ο’Κόνορ, ο διακεκριμένος Φινλανδός τενόρος Γιόρμα Σίλβαστι και ο διάσημος Ισλανδός βαθύφωνος Κρίστιν Σίγκμουντσον.
Η καλλιτεχνική πορεία του Ιβάν Φίσερ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, της οποίας υπήρξε και ο ιδρυτής. Ο Ιβάν Φίσερ, είναι, μεταξύ άλλων, ιδρυτής του Θερινού Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής της Βουδαπέστης και του Μάλερφεστ, μιας σειράς εκδηλώσεων που λειτουργούν σαν ένα είδος ελεύθερου βήματος για νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ως επισκέπτης μαέστρος μετακαλείται συχνά στο εξωτερικό, προκειμένου να διευθύνει εξέχοντα ορχηστρικά σύνολα, όπως η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Κοντσέρτχεμπαου του Άμστερνταμ, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Ορχήστρα του Κλήβελαντ και πολλά άλλα. Ο Ιβάν Φίσερ είναι επίσης περιζήτητος από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ. Έχει διατελέσει μουσικός διευθυντής της Όπερας του Κεντ και της Όπερας της Λυόν, ενώ ιδιαίτερα επιτυχημένες υπήρξαν και οι εμφανίσεις του στο Φεστιβάλ του Γκλάιντεμπορν. Πολλές από τις παραγωγές που έχει διευθύνει κατά καιρούς, έχουν βιντεοσκοπηθεί και ηχογραφηθεί και έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία.
Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Βουδαπέστης δημιουργήθηκε το 1983 από τους Ιβάν Φίσερ και Ζόλταν Κότσις και συγκροτήθηκε από μουσικούς επιλεγμένους από την αφρόκρεμα των νεαρότερων ερμηνευτών της Ουγγαρίας, όπως σχολίασαν οι «Τάιμς» του Λονδίνου.
Στόχος των ιδρυτών και των μελών της ήταν να δημιουργήσουν ένα συμφωνικό συγκρότημα διεθνών προδιαγραφών. Μετά από μία εικοσαετία εντατικών δοκιμών και πολυάριθμων κοντσέρτων, φαίνεται πως η όλη προσπάθεια έχει στεφθεί πλέον με επιτυχία, καθώς η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Βουδαπέστης έχει κατορθώσει όχι μόνο να κερδίσει την οικονομική υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και την αναγνώριση του ουγγρικού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού που, το 2003, την ανακήρυξε εθνικό θεσμό υποστηριζόμενο από το κράτος.