Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο του Ηλία Κουλουκουντή με τίτλο «Η συνωμοσία της Αμοργού»…
… που ανήκει στη σειρά «Ντοκουμέντα-μαρτυρίες».
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ανάμεσα στους πολλούς αντιφρονούντες που διώκονται, συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Αμοργό και ο κεντροαριστερός υπουργός στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, Γιώργος Μυλωνάς. Ο νεαρός σύζυγος της κόρης του Ελένης Ηλίας Κουλουκουντής, Έλληνας της διασποράς και γόνος της μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της διάσωσης του Μυλωνά, υπερβαίνοντας τόσο τη συντηρητική του καταγωγή όσο και τις υπέρμετρες δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος: έρχεται σε επαφή με αυτοεξόριστους πολιτικούς και αντιστασιακά δίκτυα του εξωτερικού, οργώνει την Ευρώπη ταξιδεύοντας από τη Γενεύη στην Κύπρο και από το Λονδίνο στην Ιταλία και οργανώνει, με τη βοήθεια μιας ομάδας Ιταλών εθελοντών, το ταξίδι που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Μυλωνά. Η Συνωμοσία της Αμοργού περιγράφει αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο ταξίδι, αποτυπώνοντας το ζοφερό κλίμα της εποχής, σκιαγραφώντας με ιδιαίτερη οξυδέρκεια Έλληνες πολιτικούς και αντιφρονούντες της εποχής (Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Βάσσο Λυσσαρίδη, Πάμπλο κ.ά.) και δίνοντας μιαν ολοζώντανη εικόνα της αντιστασιακής δράσης των Ελλήνων του εξωτερικού. Πράξη εναντίωσης στη δικτατορία και ταυτόχρονα ταξίδι υπαρξιακό, η περιπέτεια του Ηλία Κουλουκουντή αποτυπώνει τη, συχνά οδυνηρή, πορεία ενός νεαρού ιδεολόγου προς την ωριμότητα και την αυτογνωσία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Ηλίας Κουλουκουντής γεννήθηκε στο Λονδίνο στους κόλπους μιας εφοπλιστικής οικογένειας και σχεδόν αμέσως η μητέρα του τον έφερε στο προγονικό του νησί, τη Σύρο, όπου ψέλλισε τις πρώτες του λέξεις και όπου έμεινε ως το 1940, όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Έκτοτε, μολονότι έζησε και εργάστηκε στην Αμερική, η Ελλάδα συνέχισε να ασκεί έντονη επίδραση πάνω του. Το βιβλίο του The Feasts of memory (Τα πανηγύρια της μνήμης), το οποίο έγραψε σε νεανική ηλικία, περιγράφει τα πρώτα του ταξίδια στον προγονικό τόπο και τη σαγήνη αυτής της πρώτης επαφής. Το 1967, μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, αναγκάστηκε να διανύσει μεγάλη ψυχική και πολιτική απόσταση ώστε να απομακρυνθεί από τον κύκλο της συντηρητικής του οικογένειας και να συμμετάσχει στην αντίσταση εναντίον της χούντας. Παντρεύτηκε την Ελένη Μυλωνά, κόρη του κεντροαριστερού πολιτικού Γιώργου Μυλωνά και όταν ο πεθερός του συνελήφθη και εξορίστηκε στην Αμοργό, ο συγγραφέας και γαμπρός του οργάνωσε την απόδρασή του. Αυτό το τελευταίο, δύσκολο και πολύπλοκο ταξίδι περιγράφει η Συνωμοσία της Αμοργού. Κομμάτι της μακράς παράδοσης των συγγραφέων-ταξιδιωτών, ο Ηλίας Κουλουκουντής ζει μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας, ενώ τον τελευταίο καιρό περνάει ολοένα και μεγαλύτερα διαστήματα στο πατρογονικό του σπίτι, στη Σύρο.
«Σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις, υπέροχα τοπία και μια συναρπαστική αληθινή περιπέτεια…το αγαπημένο μου είδος διαβάσματος, ένα εξαιρετικά καλογραμμένο βιβλίο που μας διδάσκει και μας ψυχαγωγεί την ίδια στιγμή.»
Νταν Μπράουν, συγγραφέας του Κώδικα Ντα Βίντσι
«Ο Ηλίας Κουλουκουντής συλλαμβάνει με μαεστρία έναν πλούσιο και πολύπλοκο κόσμο, μια επικίνδυνη και καίρια εποχή. Βάζει τον αναγνώστη του στα άδυτα μιας οικογένειας Ελλήνων εφοπλιστών, τηε ελληνικής πολιτικής της εποχής, στη συναρπαστική περιπέτεια της απελευθέρωσης του επιφανούς πολιτικού κρατούμενου…» Αριάννα Χάφιγκτον