Η νέα χρονιά βρίσκει την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου έτοιμη για την υποδοχή των επισκεπτών με νέες εκθέσεις, δρώμενα, σειρά ξεναγήσεων και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, τόσο στο Κεντρικό Κτήριο και στην Εθνική Γλυπτοθήκη όσο και στα Παραρτήματα εκτός Αθήνας. Στις 22 Ιανουαρίου 2025 εγκαινιάζονται δύο πολύ σημαντικές εκθέσεις που είχαν ήδη προαναγγελθεί από την Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ στο πλαίσιο της παρουσίασης του καλλιτεχνικού προγράμματος 2024-2025: Francisco Goya, Los Caprichos και Η Σαγήνη του Αλλόκοτου.

Εθνική Πινακοθήκη  – Κεντρικό Κτήριο

Francisco Goya, Los Caprichos – Μόνιμη Συλλογή

Ογδόντα χαρακτικά, οξυγραφίες σε χαρτί και ακουατίντα, που χρονολογούνται από το 1797-98, θα παρουσιαστούν σε μια πολύ σημαντική έκθεση και θα συνοδεύονται από φωτογραφίες των προπαρασκευαστικών σχεδίων. Είναι η πρώτη χαρακτική σειρά του Goya και η μόνη που δημοσιοποιήθηκε όταν ο καλλιτέχνης ήταν εν ζωή. Η σειρά που έχει στην κατοχή της η Εθνική Πινακοθήκη είναι εκτυπωμένη το 1803 και αγοράστηκε το 1962 όταν ήταν διευθυντής ο Μ. Καλλιγάς.

Η σειρά των  χαρακτικών που φέρει τον τίτλο Los Caprichos, που ο Francisco Goya δημοσιεύει στις αρχές του 1799, αποτελεί ένα έργο-ορόσημο στην καλλιτεχνική του εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά ο επίσημος ζωγράφος της Ισπανικής Αυλής αφήνεται να εκφράσει τον επαναστατικό χαρακτήρα μιας τέχνης ώριμης και απελευθερωμένης από τις δεσμεύσεις των δημόσιων παραγγελιών.
Εμφορούμενος από τα πνευματικά και φιλοσοφικά ερείσματα του Διαφωτισμού που πρέσβευε τα ιδανικά της λογικής, της προόδου και της ελευθερίας, ο Goya αντλεί τα θέματά του από την ίδια τη ζωή της εποχής του, εστιάζοντας στις πιο προκλητικές όψεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που τον περιβάλλει, προκειμένου να ασκήσει μια ανελέητη κριτική στις σκοτεινές πλευρές της ισπανικής κοινωνίας του τέλους του 18ου αιώνα.
Διαβάστε περισσότερα για την έκθεση εδώ

Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Διάρκεια: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2025
Επιμέλεια: Κατερίνα Ταβαντζή

Η Σαγήνη του Αλλόκοτου – Ενδιάμεσος Χώρος
Ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική Τέχνη

Η επιδραστικότητα της ανατρεπτικής θέασης του κόσμου από τον Goya αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική στο χρόνο. Κάνει εμφανή την παρουσία της στην απελευθερωτική έκρηξη των σουρεαλιστικών οραμάτων και της ποιητικής γλώσσας του μοντερνισμού, ενώ συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας προσφέρει μια πολύτιμη δεξαμενή πρωτότυπων εικαστικών ερμηνειών για τη σχέση μας με τον κόσμο και τα όντα που τον συναποτελούν. Τα χαρακτικά του διακρίνονται για την αληθοφάνεια του τερατώδους, την πειστικότητα του παράλογου και την έλξη του αποτρόπαιου. Αξιοποιώντας τη θεατρικότητα της καρναβαλικής παράδοσης και της Commedia dell’ Arte, ο Goya συνθέτει ένα καινοφανές σύμπαν στο οποίο κυριαρχεί η αμφισημία και η υβριδικότητα, η διαρκής αιώρηση ανάμεσα στο οικείο και το ανοίκειο, αίσθηση που οφείλεται στην αριστοτεχνική συναρμογή δημοφιλών, καθημερινών θεμάτων με παράταιρες, απειλητικές, αποκρουστικές ή και δυσερμήνευτες μορφές οι οποίες παραδόξως μας έλκουν αντί να μας απωθούν, ίσως διότι σ’ αυτές αναγνωρίζουμε διαισθητικά κάτι βαθιά δικό μας.

Με κινητήριο μοχλό τις σειρές των χαρακτικών έργων του Goya στην Εθνική Πινακοθήκη και συνεπείς στην πρόθεση να ανανεώσουμε τα εργαλεία ανάγνωσης των ιστορικών συλλογών με το πρόγραμμα δράσεων του Ενδιάμεσου Χώρου, παρουσιάζουμε παράλληλα με την έκθεση των 80 χαρακτικών της σειράς Los Caprichos, ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική τέχνη με τίτλο Η Σαγήνη του Αλλόκοτου. Στην ομαδική έκθεση περιλαμβάνονται έργα δέκα καλλιτεχνών που από διαφορετικές αφετηρίες εναγκαλίζονται και εικονίζουν το αλλόκοτο, το υβριδικό, και το γκροτέσκο.

Καλλιτέχνες: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος

Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Διάρκεια: Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2025
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

Σίλεια Δασκοπούλου, Οι αντίζηλες, 1974 © Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης/ΕΠΜΑΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ολοκληρώνεται στις 2 Φεβρουαρίου 2025 η επίκαιρη έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Η έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποτελεί ένα συνολικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 55 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών. Περιλαμβάνει 140 εικαστικά έργα, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και αφίσες, βιντεοπροβολές, performances.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο δύο performances

Μπορείτε να αγοράσετε τον κατάλογο της Δημοκρατίας από το πωλητήριο της Εθνικής Πινακοθήκης.

Επόμενες ξεναγήσεις από την διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ:
Κυριακές, 12 & 19 Ιανουαρίου, Ώρα: 12.30

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια ΕΠΜΑΣ
Διάρκεια: 11 Ιουλίου 2024 – 2 Φεβρουαρίου 2025

Άποψη από την έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Θεατρικές Perfomances

Η Οβάλ Κυρία
Παράλληλο Πρόγραμμα της έκθεσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σύλληψη – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Παυλίνα Μάρβιν

Μήπως είμαστε όλοι άλογα; Πώς και πόσο γιορτάζουμε με το σώμα και τη φωνή μας την άνοιξη της χειραφέτησης και της βαθιάς επιθυμίας; Η περιπατητική παράσταση Η Οβάλ Κυρία που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου, 1 & 2 Φεβρουαρίου στην Εθνική Πινακοθήκη, στο χώρο της έκθεσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα της βρετανο-μεξικανής σουρεαλίστριας ζωγράφου και συγγραφέως Leonora Carrington, που πρωτοεκδόθηκε το 1939 και κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1982 από τις Εκδόσεις Ύψιλον, σε μετάφραση του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη. Πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας, της Λουκρητίας, η οποία επιθυμεί να υπάρχει ως άλογο και ακριβώς αυτή η θαυμαστή αλογίσια φύση της καταστέλλεται βίαια από την πατρική εξουσία. Η δραματουργία του έργου βασίζεται στην απόπειρα συνομιλίας του με τα σπουδαία έργα αντίστασης και διαμαρτυρίας από Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία – κατά τη μετάβασή τους από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα – όπως αυτά φιλοξενούνται στην έκθεση ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Η παράσταση επιχειρεί να διερευνήσει, με τη βοήθεια εργαλείων από το πεδίο του σωματικού θεάτρου και της συνάντησης της μουσικής με το θέατρο της επινόησης, σε ποιο βαθμό η διεκδικητική θηλυκότητα μπορεί να συμβάλλει στην ανάκτηση της χαμένης φωνής και στη διαμόρφωση χειραφετητικών πρακτικών που επιδιώκουν την ορατότητα και τον εκδημοκρατισμό. Με δύο ηθοποιούς και τέσσερις μουσικούς επί σκηνής, στη δική μας εκδοχή της ιστορίας, μια θαρραλέα, άγνωστη επισκέπτρια περνά το κατώφλι της απρόσιτης οικίας και με μοναδικό όχημα την ανοικτότητά της στον παράδοξο και καταπληγωμένο κόσμο της Λουκρητίας, κερδίζει την εμπιστοσύνη της και γίνεται μάρτυρας των πρωτοφανών γεγονότων που μας μεταφέρονται μέσα από τη δική της έκθαμβη ματιά. Το σπίτι της ηρωίδας δεν είναι άλλο από τη ματαιωμένη δημοκρατία του σήμερα, έναν κόσμο που υπόσχεται πράγματα διαφορετικά από εκείνα που εκπληρώνει. Θα κατορθώσει η Οβάλ Κυρία να τρέψει τη ματαίωση της διέγερσης σε εξέγερση;

Χώρος: Έκθεση Δημοκρατία
Ημερομηνία: 31 Ιανουαρίου, 1 & 2 Φεβρουαρίου, Ώρα: 20:00

Reading in/Reading out
Παράλληλο Πρόγραμμα της έκθεσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη διαβάζει το Σύνταγμα της Ελλάδας

Το έργο Reading in/Reading out είναι μία performance την οποία η καλλιτέχνης παρουσίασε στις 30 Μαρτίου 2019 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (παραγωγή MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών Θεσσαλονίκης) και  ξαναπαρουσιάζεται φέτος στο αμφιθέατρο της ΕΠΜΑΣ λόγω της σημασίας του έργου και της συνάφειάς του με τη θεματική της έκθεσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας αποτελεί τον νομικό άξονα πάνω στον οποίο βασίζεται το πολίτευμα της χώρας μας από το 1974. Η εν λόγω επιτέλεση αποτελεί ως εκ τούτου μία από τις εκφάνσεις της ενασχόλησης της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής με τη θεματική της Δημοκρατίας και συνδέεται ιστορικά με την περιοδική έκθεση της ΕΠΜΑΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή περφόρμανς η οποία θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες και στην οποία ο κόπος, η επιμονή και η αντοχή του σώματος της καλλιτέχνιδας που, κατά κάποιον τρόπο, μετατρέπεται σε μουσικό όργανο για να πετύχει τον δύσκολο στόχο της ανάγνωσης του σημαντικού αυτού κειμένου, παραπέμπουν στην απαραίτητη κατάθεση ψυχής και σώματος που απαιτεί η επίτευξη υψηλών στόχων – όπως η κατάκτηση της Δημοκρατίας.

Η Βιργινία Μαστρογιαννάκη παρουσίασε την πρώτη της έκθεση το 2002. Εκπονεί από το 2014 ένα εννοιολογικό επιτελεστικό έργο το οποίο, ενεργοποιώντας το σώμα, θέτει θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα όπως ο χρόνος, ερευνά την ανθρώπινη φύση – τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε συγκεκριμένες συνθήκες – και μελετά την ελληνική πραγματικότητα υπό το πρίσμα της παράδοσης, της ιστορίας και των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων. Τα έργα της βασίζονται σε εκτενή έρευνα και συνήθως αποτελούν το αποτέλεσμα σημαντικής σωματικής και φωνητικής προετοιμασίας.

Η καλλιτέχνης γράφει σχετικά με το έργο:

“Στις 30 Μαρτίου του 2019, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η επιτελεστική ανάγνωση του Ελληνικού Συντάγματος. Διαβάστηκε ακέραιο το σώμα κειμένου, με τρόπο που θα λέγαμε «απνευστί». Το Ελληνικό Σύνταγμα είναι το θεμελιώδες κείμενο επάνω στο οποίο βασίζεται η διαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας της χώρας, αναφορικά με τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις του πολίτη, αλλά και στην οργάνωση και τους βασικούς λειτουργικούς κανόνες του κράτους και των θεσμών. Κείμενο κατεξοχήν πολιτικό, απαλλαγμένο από κομματικά πρόσημα, αποτελεί το βασικό άξονα επάνω στον οποίο αρθρώνεται από το 1974 και τούδε, το πολίτευμα της χώρας. Το κείμενο του Συντάγματος της Ελλάδας, είναι γραμμένο για να αναγιγνώσκεται εσωτερικά, ως μελέτη. Η φωνητική του ανάγνωση απαιτεί σχολαστική πλαστικότητα και επιμελημένα σημεία στίξης, που να βοηθούν τον ακροατή στη παρακολούθηση και κατανόησή του. Η εκφορά του λόγου είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία της αναπνοής και συντονίζεται μαζί της ακούσια. Η επιτελεστική ανάγνωση reading in/reading out πραγματοποιείται διατηρώντας το λόγο αδιάκοπα, τόσο στην εκπνοή, όσο και στην εισπνοή του σώματος. Το reading in/reading out με την “απνευστί”, συνεχή του ανάγνωση μοιάζει να μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε πνευστό όργανο.”

Μετά το τέλος της επιτέλεσης θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση.

Επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση
Χώρος: Αμφιθέατρο “Ίδρυμα Ωνάση”
Ημερομηνία: Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025, Ώρα: 13.00
Είσοδος ελεύθερη

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης/ΙΣΕΤ

«Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1967-1981»

Παρατείνεται μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου 2025 η έκθεση Η Δημοκρατία στον δρόμο. Έκθεση αφίσας 1976-1981 που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης/ΙΣΕΤ, παράρτημα της ΕΠΜΑΣ, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της θεματικής έκθεσης ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πενήντα χρόνια από την πτώση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου και την εγκαθίδρυση της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, η ανάδειξη των αφισών ως ένα καλλιτεχνικό και συγχρόνως πολιτικό δημιούργημα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα.

Από τη χούντα έως και τα πρώτα χρόνια της εμπέδωσης της Δημοκρατίας, η αφίσα αποτύπωσε ιδεολογίες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, πολιτιστικά γεγονότα, πρωτοβουλίες και κινήματα, υπηρέτησε τη δημοκρατική έκφραση της ελληνικής κοινωνίας. Οι επιλεγμένες αφίσες από τα ΑΣΚΙ, το ΙΣΕΤ και άλλους φορείς και συλλογές, αφηγούνται ιστορίες από μια συναρπαστική περίοδο.

Είσοδος δωρεάν με τηλεφωνική κράτηση θέσης στο 210-3616165 (ΙΣΕΤ) & 210-3223062 (ΑΣΚΙ)
Διάρκεια έκθεσης: 29 Οκτωβρίου 2024 – 31 Ιανουαρίου 2025

Φιλοξενία έργων από τη Μόνιμη Συλλογή σε εκθέσεις εκτός Ελλάδας

Liberte! Amy Scheffer & French Romanticism

Το έργο του Delacroix Επεισόδιο του Ελληνικού Αγώνα κατέχει κεντρική θέση στην πρώτη αναδρομική Έκθεση για τον Γαλλικό Ρομαντισμό που διοργανώνεται από τα τέλη Οκτωβρίου στο Dordrechts Museum με τίτλο Liberte! Amy Scheffer & French Romanticism (Ελευθερία! Amy Scheffer & Γαλλικός Ρομαντισμός). Η έκθεση μας ταξιδεύει στο Παρίσι του 19ου αι., μια εποχή πολιτικών αναταραχών και πολιτιστικής άνθησης κατά την οποία Γάλλοι καλλιτέχνες όπως ο Eugène Delacroix και ο Théodore Gericault χρησιμοποιούσαν τα πινέλα τους ως όπλα ή βρίσκονταν οι ίδιοι στα οδοφράγματα. Το ίδιο συνέβαινε και στον Amy Scheffer, έναν από τους πιο διάσημους ζωγράφους στο Παρίσι, ο οποίος γεννήθηκε στο Ντόρντρεχτ. Μαζί με ζωγράφους όπως ο Delacroix, ο Ingres και ο Gericault, ξεκίνησε μια επανάσταση στη ζωγραφική. Θέματα που είναι ξανά επίκαιρα σήμερα, όπως η δύναμη του πολίτη και η ισχύς του ακτιβισμού, εκφράστηκαν μέσα από τεράστιους πίνακες την περίοδο του Γαλλικού Ρομαντισμού. Για πρώτη φορά στην Ολλανδία συγκεντρώνονται τόσα πολλά έργα του Γαλλικού Ρομαντισμού τα οποία αφηγούνται τα γεγονότα της συναρπαστικής αυτής περιόδου στη γαλλική ιστορία.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα για οικογένειες

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, συνεχίζονται για το μήνα Ιανουάριο τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα: Δημοκρατία, μίλα μου για εσένα, Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη

Δημοκρατία, μίλα μου για εσένα
Ημερομηνίες: Kυριακές, 19 και 26 Ιανουαρίου, 11:00
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ – Περιοδική Συλλογή
Σχεδίαση: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr
Ηλικίες: 7- 12  ετών, απαραίτητη η συνοδεία παιδιών

Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
Ημερομηνία: Σάββατο 11 Ιανουαρίου, Ώρα: 12:00
Χώρος:  Κεντρικό Κτήριο – Μόνιμη Συλλογή
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr
Ηλικίες: 4-8 ετών, απαραίτητη η συνοδεία παιδιών

Ξεναγήσεις για το κοινό

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, επαναλαμβάνεται για το μήνα Ιανουάριο η ακόλουθη ξενάγηση:

Η απεικόνιση του Θείου μέσα από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης

Ημερομηνία: Σάββατα, 11 & 18 Ιανουαρίου, Ώρα: 12:00
Χώρος: Κεντρικό Κτήριο – Μόνιμη Συλλογή
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr

Εθνική Γλυπτοθήκη

Ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση

Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζεται η έκθεση της μόνιμης συλλογής Νεοελληνικής  Γλυπτικής, που αποτυπώνει την αρχή και τη εξέλιξή της από τον 19ο έως τις αρχές του 21ου αιώνα. Η Εθνική Γλυπτοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό και τα σχολεία καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 9.00 έως τις 16.00 ενώ δύο φορές την εβδομάδα, υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης για σχολεία.

Το κοινό μπορεί, επίσης, να γνωρίσει τη μόνιμη έκθεση, μέσα από ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται δύο φορές το μήνα.

Ημερομηνία ξενάγησης Ιανουαρίου: Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, ώρα 18:00
Σχεδίαση & διεξαγωγή: Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Οικογένειες

Νέα Χρονιά, Νέα Ξεκινήματα στην Εθνική Γλυπτοθήκη
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες περιλαμβάνει αφήγηση ιστοριών και ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, ώρα 12:00 | Ηλικίες: 6-12 ετών (απαραίτητη η συνοδεία παιδιών)
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr , ekarzi@nationalgallery.gr

Παράρτημα ΕΠΜΑΣ – Ναύπλιο

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Παράρτημα Ναυπλίου υποδέχεται τους επισκέπτες και τον Ιανουάριο με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά σχολικής ηλικίας, με αφορμή τις περιοδικές εκθέσεις «Οι Αγωνιστές του ‘21» του Γιάννη Ψυχοπαίδη, «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία-1821» και «Μύθοι και Σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη».

Κεντρική εικόνα θέματος: Francisco Goya y Lucientes, Κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν, 1799 (λεπτομέρεια έργου)