Ιανουάριος & Φεβρουάριος 2024 στην Εθνική Πινακοθήκη

Εκθέσεις, Θεματικές Ξεναγήσεις, Εκπαιδευτικά Προγράμματα και μια Παρουσίαση Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν στην Εθνική Πινακοθήκη το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2024.

Μπαίνοντας ενεργά στο 2024, η ΕΠΜΑΣ θα φιλοξενήσει και θα διοργανώσει εκθέσεις και εκδηλώσεις που αφορούν όλους μας. Οι σημαντικές εκθέσεις της προηγούμενης χρονιάς συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία κάνοντας την Πινακοθήκη σημείο αναφοράς, όχι μόνο των Αθηναίων, αλλά και όλων όσων επισκέπτονται την πρωτεύουσα.

Ο κόσμος αγκάλιασε ζεστά όλες τις εκθέσεις μας το 2023: πάνω από 120.000 άτομα επισκέφθηκαν την μόνιμη μας έκθεση αλλά και πάνω από 55.000 την περιοδική έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ / URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970».

Συνεχίζονται και τους επόμενους μήνες: η έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ/URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» και η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη».

H έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ/URBANOGRAPHY. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Κεντρικό Κτήριο). Πρόκειται για μια ομαδική, θεματική έκθεση για το αστικό βίωμα μέσα από το βλέμμα εικαστικών δημιουργών και κινηματογραφιστών. Παρουσιάζοντας 78 δημιουργούς, 202 εικαστικά έργα και 22 ταινίες, η «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ» επιχειρεί να χαρτογραφήσει το συνολικό εύρος της έννοιας «αστικό βίωμα» σκιαγραφώντας το κοινωνικό υποκείμενο εντός της πόλης, με όλη τη γοητεία που μπορεί να του ασκεί αλλά και με όλους τους περιορισμούς ή και τους αποκλεισμούς που τη συνοδεύουν, «με την εκθεσιακή αφήγηση να μετακινείται διαρκώς από τη μεγάλη στη μικρή κλίμακα, από την πανοραμική λήψη στο κοντινό πλάνο», όπως εξηγεί η διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα.

Τέτσης Παναγιώτης (Ύδρα 1925-Αθήνα 2016), Οικοδομή 1964, Λιθογραφία σε χαρτί, Διαστάσεις έργου: 44 x 50 εκ.

Ξενάγηση με παράλληλη διερμηνεία στη Νοηματική

Στο πλαίσιο αυτό και συνεχίζοντας το πρόγραμμα ξεναγήσεων στην έκθεση «ΑΣΤΥΓΡΑΦΙΑ /URBANOGRAPHY από την διευθύντρια Συραγώ Τσιάρα αλλά και για πρώτη φορά, η ξενάγηση την Κυριακή 28 Ιανουάριου θα είναι προσβάσιμη σε Κωφούς και βαρήκοους, καθώς θα αποδοθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη είναι μια εμπειρία που αφορά όλους μας. Η ΕΠΜΑΣ έχοντας ως σημείο αναφοράς το πολιτιστικό αλλά και το κοινωνικό αποτύπωμα του οργανισμού, αλλά και την επικοινωνία με την κοινότητα, έχει όλους τους χώρους της προσβάσιμους σε αμαξίδια και άτομα με κινητικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό και το καινούργιο πρόγραμμα ταυτόχρονης διερμηνείας στη νοηματική που εγκαινιάζουμε με την ξενάγηση στην έκθεση της Αστυγραφίας.

Η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη» εγκαινιάστηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουνίου 2024. Αποτελεί την πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο «Ενδιάμεσος Χώρος». Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του «μέσα» με το «έξω» και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου.

Ρένα Παπασπύρου, Εικόνες στην ύλη, πλασικοποιημένο αυτοκόλλητο, σχέδια με μαρκαδόρο, 2023, 60 χ 180 εκ. | Συλλογή της καλλιτέχνιδας.

Θεματικές Ξεναγήσεις

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συνεχίζει και το 2024 τον κύκλο των δωρεάν ξεναγήσεών της τα Σάββατα .

Ο πρώτος κύκλος θεματικών ξεναγήσεων θα έχει σαν κεντρικό άξονα: «Το πορτραίτο – η αποτύπωση του προσώπου – Η ιστορία της Ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα πρόσωπα αυτών που την έζησαν».

Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει τη μορφή ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στο έργο του Πλίνιου (π.77 μ.Χ). Μαζί θα δούμε τις διαφορετικές ανάγκες καλλιτεχνών και προσώπων της ιστορίας να κρατήσουν ζωντανή τη μορφή τους μέσα στους αιώνες. Θα ξεκινήσουμε από τις ασκητικές και τρεμάμενες μορφές των Αγίων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, θα περάσουμε στα πρόσωπα των Ηρώων της Επανάστασης του ’21, τις μορφές των πρώτων και των ύστερων αστών της απελευθερωμένης Ελλάδας ζωγραφισμένες από τα χέρια των καλλιτεχνών της Σχολής του Μονάχου. Θα δούμε ακόμη τα πρόσωπα καθημερινών ανθρώπων μέσα σε σκηνές της καθημερινότητάς τους, βαδίζοντας χρονολογικά προς το τέλος του 19ου αιώνα. Φυσικά, η ιστορία θα συνεχίσει με έργα του 20ού αιώνα, βλέποντας πορτραίτα που δε γίνονται πλέον κατά παραγγελία από τους αστούς της εποχής, αλλά εκφράζουν την προσωπική ματιά του καλλιτέχνη για τον εαυτό του και τον κόσμο όπως τον βιώνει ο ίδιος, μέσα από σχήματα, χρώματα και αναφορές στην ελληνική παράδοση. Τέλος, θα δούμε πρόσωπα και πορτραίτα ανθρώπων δουλεμένα με καινούρια υλικά και τεχνικές που προσπαθούν να αποδώσουν την λαχτάρα για κάτι καινούριο, το οποίο έρχεται να ανατρέψει την παράδοση της ζωγραφικής. Αυτά τα πρόσωπα θα μας φτάσουν μέχρι το 2020, εκφράζοντας μέσα από το βλέμμα τους τα βάσανα και τις ελπίδες του ανθρώπου του σήμερα.

Πληροφορίες

Π. 9027 – Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541 – 1614) , Άγιος Πέτρος, π. 1600-1607, Λάδι σε μουσαμά, 68,5 x 53 εκ.

Ξενάγηση στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Την Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2024, στις 6 μ.μ., η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας.

Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζονται, επίσης μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά ξένων καλλιτεχνών της συλλογής της Πινακοθήκης.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Φεβρουαρίου

Το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών, «ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΑΥΤΙΑ … Συνάντηση Τέχνης και Ύλης», με αφορμή την περιοδική έκθεση της Ρένας Παπασπύρου «Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης. Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη», απαντά σε ερωτήματα όπως: Είναι η ύλη “επιφανειακή” και “εφήμερη”; Είναι “άψυχη ” και “παθητική”; Ποια η σχέση μας με την ύλη; Μήπως δεν είμαστε και οι ίδιοι από ύλη; Υπάρχουν, άραγε, ειδικές κατηγορίες “του υλικού” και “του άυλου” ή, μήπως, διαφορετικά “υλικά”, που διαρκώς κινούνται, μεταλλάσσονται, δημιουργώντας χώρους υποκειμενικών διασυνδέσεων;

Πληροφορίες

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: MΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΑΚΙ, Συμφωνία χρωμάτων. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 3-5 ετών όπου τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τις σχέσεις των χρωμάτων παρατηρώντας τα έργα τέχνης του Μουσείου, αλλά και τα υλικά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Πληροφορίες

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ για oικογένειες με παιδιά 6 -12 ετών, «Έρως και Ψυχή του Λούκιου Απουλήιου, Μια μυθολογική ιστορία».

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση και ολοκληρώνεται με εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης.

Πληροφορίες

Αριστερά: Ιωάννης Κόσσος, Έρωτας, 1858 | Δεξιά: Ιωάννης Κόσσος, Ψυχή, 1858

Παρουσίαση Βιβλίου στο Ναύπλιο:

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (Παράρτημα Ναυπλίου), ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και οι Εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν στο Ναύπλιο το βιβλίο των Παναγιώτη Κιμουρτζή και Άννας Μανδυλαρά Φιλέορτο Βασίλειο, Δημόσιες εορτές και εθνικές επέτειοι κατά την Οθωνική περίοδο.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου στο Ναύπλιο, επί της οδού Σιδηράς Μεραρχίας 23.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η κυρία Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, Ιστορικός Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, η κυρία Αγγελική Ντεβέ, Φιλόλογος – Ιστορικός και ο κύριος Νικόλαος Μπουμπάρης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αντίθεση, 1980

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ