«το παρόν το ζω σαν το μέλλον που θέλω να ζήσω και το μέλλον θέλω να το ζήσω σαν το παρελθόν που θέλω να έχω ζήσει» Ο τίτλος της παραπέμπει στην έρευνα του Κορδαλή και ανάπτυξη της έννοιας της «ιδιομόρφωσης», όσον αφορά στον τρόπο που αναδύεται, εκδηλώνεται και εξελίσσεται η δημιουργικότητα στον άνθρωπο.
Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας οι δυσδιάκριτες και χωρίς σαφή όρια πρώτες ύλες στο εσωτερικό μας, συνδέονται σε έναν συγκεκριμένο τόπο, με έναν μοναδικό τρόπο, ώστε κατά την εξωτερίκευσή τους να μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσω των αισθήσεων από οποιονδήποτε άνθρωπο. Τα καινοφανή αυτά στοιχεία ως συσσωρεύσεις έργου, δημιουργίες, καλύπτουν όλο το εύρος των ανθρώπινων ενεργειών και δράσεων. Τη στιγμή που εξωτερικεύεται πλέον ένα τέτοιο υλικό, είναι και η συγκλονιστική πρώτη στιγμή που και ο ίδιος ο άνθρωπος, ο δημιουργός, αντιλαμβάνεται πλέον αυτό που υπήρχε εντός του και μέχρι τότε του διέφευγε.
«οι δημιουργίες είναι τα υπολείμματα των επιθυμιών»
Η δημιουργία δεν ταυτίζεται με το έργο δημιουργίας, δεν εξαντλείται σε αυτό όπως και το έργο δημιουργίας δεν είναι μόνο κάποιο αντικείμενο και αποτέλεσμα αλλά παραμένει πάντα μέρος μιας διαδικασίας. Η δημιουργία αποδυναμώνεται και ατροφεί όταν παρουσιάζεται ως ένα όμορφο αλλά στομωμένο μαχαίρι, μία καλαίσθητη γέφυρα παράλληλη όμως στον ποταμό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η δημιουργία δεν εξαντλείται σε κάποιο εν δυνάμει μήνυμα και νόημα αλλά αποτελεί και το δρόμο από τον οποίο διέρχεται αυτό. Αυτό που δημιουργείς, ανακαλύπτεις, εφευρίσκεις κάπου εκτός της κυρίαρχης ροής της πραγματικότητας, χρειάζεται να μην το επιστρέφεις για να το παρουσιάσεις ως θέαμα εντός της, αλλά να επιχειρείς να προκαλέσεις μία παρέκκλιση της ροής προς το σημείο εκείνο. Να προσκαλείται και να προκαλείται έτσι ο άλλος να ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο προς το ίδιο αυτό σημείο της δημιουργίας ως «φάρος», παρασέρνοντας και ενσωματώνοντας ο καθένας διαφορετικά υλικά στην προσπάθεια αυτή.
Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Κορδαλή
«ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός χώρος που δύναται ο δημιουργός και το έργο του να είναι το ίδιο ένα σώμα»
Ο Δημήτρης Κορδαλής είναι αυτοδίδακτος ως επί το πλείστον, έχει παρακολουθήσει τη σχολή εφαρμοσμένων τεχνών «Ορνεράκης» στην Αθήνα. Κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας, ενώ σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα και προσπαθεί ζωγραφίζοντας (αλλά και με οποιοδήποτε άλλο μέσο) να δημιουργεί μια τέχνη βαθιά ανθρώπινη. «Μία τέχνη που καμία μηχανή δε θα μπορεί να φτιάξει και πουθενά στη φύση δε θα μπορείς να αντικρίσεις».