Η Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου εγκαινιάζει την εκθεσιακή δραστηριότητα της χρονιάς με μια επιβλητική έκθεση αφιερωμένη στην «Τέχνη του πορτρέτου από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου». Το γεγονός πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και συγκεντρώνει έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, από τον Τσαρούχη, τον Φασιανό και τον Μπότσογλου, σε σύζευξη με συνθέσεις σπουδαίων δημιουργών από τη νέα γενιά της ελληνικής εικαστικής σκηνής.

Ιδιοπροσωπία είναι η έκφραση ενός προσώπου, η ιδιαίτερη διάθεση του, ο τρόπος με τον οποίο το πρόσωπο ίσταται έναντι τινός, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Την ανθρωποκεντρική παράδοση της ελληνικής ζωγραφικής συνεχίζει, ίσως καλύτερα από κάθε άλλη ιδιωτική συλλογή, η «άλλη Αρκαδία» του Σωτήρη Φέλιου. Η Συλλογή, με κεντρικό θέμα της την ανθρώπινη μορφή, είναι γνωστή σε μεγάλα μουσεία της Ελλάδας μα και του εξωτερικού. Το χαρακτηριστικό της είναι όχι μόνο η ανανέωση αλλά και η εξωστρέφεια, το μοίρασμά της με το φιλότεχνο κοινό, πρόσφατα και μέσω της ψηφιακής πινακοθήκης της Google.

Από τον μεγαλύτερο στα χρόνια Αλέκο Λεβίδη (1944) ως τη νεότερη Λουίζα Μίσσιου (1981), οι μορφές που παρουσιάζονται στον Άλιμο, άλλοτε καθημερινές και άλλοτε συμβολικές, γίνονται φορείς μηνυμάτων για τον ζωγράφο και την ελληνική κοινωνία. Μέσα από την ιδιαίτερη έμφαση στα πορτρέτα, η συλλογή προσφέρει μια μοναδική οπτική στον τρόπο που η ελληνική ζωγραφική αποτυπώνει τη σχέση του ατόμου με την ταυτότητα και το κοινωνικό του περιβάλλον. O θεατής δεν αντικρίζει μόνο το βλέμμα του μοντέλου, μα κι αυτό του δημιουργού. Είναι τα πρόσωπα της δικής μας ιστορίας και η ίδια η ζωντανή ιστορία της τέχνης.

Για πρώτη φορά στον χώρο της Πινακοθήκης Αλίμου, μια ενότητα έργων από την εμβληματική «Νέκυια» του Χρόνη Μπότσογλου φέρνει τον «Νεκρομάντη», την ολόσωμη αυτοπροσωπογραφία του ζωγράφου, να περιβάλλεται μόνο από τις γυναίκες της μνημειακής σειράς. Εκτός από θεμέλιο στη δημιουργία της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, το έργο αυτό συνιστά ένα «πολυπρόσωπο φαγιούμ» που αποζητά την αθανασία, για λογαριασμό του δημιουργού, μέσα στη «χώρα των νεκρών» («νέκυς» σημαίνει νεκρός και Νέκυια τιτλοφορήθηκε η περίφημη ραψωδία λ της Οδύσσειας). Αν στα σκοτεινά νερά της Νέκυιας καθρεφτίζεται το ομηρικό έργο, στα νερά του Αλίμου καθρεφτίζεται ένα λαμπρό κοίτασμα της ζώσας εικαστικής δημιουργίας.

Η έκθεση στον Άλιμο είναι η πρώτη που ανοίγει τις πύλες της Πινακοθήκης σε συλλέκτη, μεταφέροντας από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου έργα που υπογράφουν οι: Αγγελή Ηώ, Αναστασίου Δημήτρης, Αριδάς Τάσος, Ασαργιωτάκη Καλλιόπη, Δασκαλάκης Στέφανος,  Ζερβάκη Ντιάνα, Κατσιπάνος Θεόφιλος, Καφίδα Ιωάννα, Κερεστετζής Κωνσταντίνος, Κοντογιαννοπούλου Λήδα, Κοτσολάκος Γεράσιμος, Λεβίδης Αλέκος, Μακρής Θανάσης, Μαντζαβίνος Τάσος, Μισούρας Τάσος, Μίσσιου Λουίζα, Μπιτσάκης Εμμανουήλ, Μποκόρος Χρήστος, Παπακώστας Αχιλλέας, Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος, Παπανικολάου Βασίλης, Παπανικολάου Κώστας, Παπατριανταφυλλόπουλος Κώστας, Ρόρρης Γιώργος, Σακαγιάν Εδουάρδος, Σίσκος Νίκος, Στάβερης Αντώνης, Τάταρης Δημήτρης, Τσαρούχης Γιάννης, Φασιανός Αλέκος, Φιλοπούλου Μαρία, Χαδουλού Κατερίνα, Χαντζόπουλος Δημήτρης, Χρήστου Σάντρα.

Ο κατάλογος της «Ιδιοπροσωπίας», όπου οι ζωγράφοι παρουσιάζονται με έργα και κείμενα σε α’ πρόσωπο, προσφέρεται στους επισκέπτες της έκθεσης, αλλά και διαδικτυακά στον ιστοχώρο του Δήμου Αλίμου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις από συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ιστορικούς τέχνης (σχετικές ανακοινώσεις θα δημοσιευθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς

Κεντρική εικόνα θέματος: Μαρία Φιλοπούλου Αυτοπροσωπογραφία 1986 τέμπερα σε χαρτόνι 34 x 49 εκ.