Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Τρίπτυχο Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ

To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσκαλεί και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τρεις ομάδες Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ, σε τρεις …

To Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσκαλεί και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τρεις ομάδες Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ, σε τρεις

διαφορετικές χορογραφίες, που αποτυπώνουν τους προβληματισμούς και την πολυμορφία της σύγχρονης ισραηλινής σκηνής.

Οι χορογράφοι Αρκάντι Ζάιντες με το Quiet και οι Νιβ Σάινφελντ και Όρεν Λαόρ με το Post-Martha παρουσιάζουν για πρώτη φορά δουλειά τους στην Ελλάδα, ενώ η Γιασμίν Γκόντερ επιστρέφει με τη νέα της δυναμική χορογραφία Love Fire.

Από την Τετάρτη 17 έως την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο του Ιδρύματος οι ταλαντούχοι και βραβευμένοι χορογράφοι θα μας παρουσιάσουν τους προβληματισμούς τους για τις συγκρούσεις και τη κοινωνική κατάσταση στη χώρα, τον τρόπο που μπορεί να αποδοθεί ένα κλασικό σύγχρονο θεατρικό έργο σε μία παράσταση χορού, τις σημερινές  σχέσεις  ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τρεις νέες παραγωγές με διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, χιούμορ, τόλμη, ποιητική διάθεση, χορευτική δεινότητα, ανατροπές, εντάσεις και εκρήξεις  και πάνω από όλα ένα φρέσκο χορογραφικό λεξιλόγιο  που σίγουρα θα απολαύσουμε και θα εμπλουτίσει τις γνώσεις μας στο σύγχρονο χορό.

Αναλυτικά:

Τετάρτη  17  & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010, στις 21:00
QUIET
Arkadi Zaides

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μία νέα παραγωγή χορού από τον ταλαντούχο χορογράφο Arkadi Zaides.
Ένα πολιτικό έργο, που μιλά πολλές γλώσσες,  με δύο Εβραίους και δύο Άραβες χορευτές-ηθοποιούς, που επιζητεί την ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία, σε ένα τόπο όπου η συνεχώς αυξανόμενη  βία και δυσπιστία ανάμεσα στις κοινότητες του Ισραήλ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα και δεν αφήνουν χώρο για σκέψη, προβληματισμό, λύση.

Το έργο προσφέρει ένα χώρο όπου μπορούν να απελευθερωθούν οι δαίμονες του καθένα, μέσα από τις διαφορετικές κοινωνικές τους πραγματικότητες, τις διαφορετικές καλλιτεχνικές γλώσσες, τις διαφορετικές συναισθηματικές  καταστάσεις.

Στην παράσταση χορεύουν εκτός από τον ίδιο το χορογράφο, οι Rabia Khoury (Παλαιστίνη-Ισραήλ, περφόρμερ), Ofir Yudolevitch (Ισραήλ χορευτής και δάσκαλος Capoeira), Mohammed Mugraby (Παλαιστίνη-Ισραήλ, ράπερ, ηθοποιός και τραγουδιστής, δάσκαλος τζούντο), Klone (καλλιτέχνης γκράφιτι,  γεννημένος στην Ουκρανία το 1983, μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1994), Τοm Tlalim (ηχητικός, ζει Ολλανδία).

Με σύγχρονο χορό, καποέιρα, τζούντο σε μία δυνατή και τολμηρή χορογραφία,  κάθε ένας από τους ερμηνευτές διηγείται τη δική του ιστορία  και εισβάλει στην ιστορία του άλλου, χωρίς σταματημό, χωρίς λύση.  Οι τέσσερεις ερμηνευτές, όλοι κάτοικοι του Ισραήλ αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης,   πήραν μέρος σε μία  οκτάμηνη, επίπονη δημιουργική καλλιτεχνική  διαδικασία και μας παρουσιάζουν  ένα σκληρό τοπίο.

Ένα τοπίο επιθετικότητας, κάποτε συμπόνιας και τρυφερότητας, βίας, σύγχυσης, απελπισίας  και προσμονής, που αναζητά έναν τόπο για όλους, έναν τόπο ελπίδας, έναν τόπο QUIET.

Χορογραφία- Σκηνοθεσία: Arkadi Zaides
Καλλιτεχνικός Συνεργάτης: Joanna Lesnierowska
Χορεύουν: Rabie Khoury, Mohammad Mugrabi, Ofir Yudilevitch, Arkadi Zaides
Μουσική: Tom Tlalim Σκηνικά: Klone, Φωτισμοί: Firas Roby

Συμπαραγωγή με την Arts Station Foundation/ Stary Browar Nowy Taniec, Poznan, Poland.

Με την υποστήριξη των: The Israeli Ministry of Education and Sport, The Choreographers Association, Teva Pharmaceutical Industries LTD, Israel Lottery Council For The Arts, The Rabinovitch Foundation, Polish Institute Tel Aviv, Rabeah Morkus Studio for Dance and Movement.

Ο Arkadi Zaides είναι ένας ανεξάρτητος χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος χορού. Γεννήθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1979 και μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1990. Από το 2004 ο Arkadi εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας χορογράφος. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ σε χώρες όπως: Ισραήλ, Ελβετία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία, Ινδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ισπανία, Σουηδία, Ρουμανία, Γερμανία, Κίνα, Ταϊβάν και Ιαπωνία.

Το 2008 και το 2009 ο Arkadi βραβεύθηκε με το Βραβείο «Νέος Καλλιτέχνης της Χρονιάς» στο τομέα του Χορού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ. Το 2006 υπήρξε ένας εκ των τριών φιναλίστ του τρίτου γύρου για το “Rolex mentor and protégé art initiative” στην κατηγορία του Χορού, με αποτέλεσμα να του απονεμηθεί οικονομική βοήθεια ώστε να υποστηριχθεί το καλλιτεχνικό του έργο στη διάρκεια εκείνης της χρονιάς.

Το βίντεο χορού “Solo Siento” μια συνεργασία με τη video artist Shira Miasnik κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ “VDance”, ( Τελ-Αβίβ το 2007). Το έργο του ‘adamdam’ κέρδισε το τρίτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό χορογραφίας ‘No Ballet’ στο Ludwigshafen, της Γερμανίας το 2008.

Στο έργο του Arkadi διακρίνει κανείς την πεποίθηση πως ρόλος της τέχνης είναι να προκαλεί και να εμπνέει τους θεατές, ενώ ταυτόχρονα διαδραματίζει έναν ευρύτερο οικουμενικό ρόλο για να αγγίξει και να φέρει κοντά διαφορετικές κοινότητες και διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας.

Ο Arkadi δουλεύει όλο και περισσότερο σε διαφορετικές κοινότητες, εστιάζοντας κυρίως στον αραβικό κόσμο του Ισραήλ.

Από το 2001 ο Arkadi διδάσκει την τεχνική “gaga”, την κινησιολογική γλώσσα του χορογράφου Ohad Naharin. Διδάσκει σε επαγγελματίες χορευτές όπως και σε ερασιτέχνες στο Ισραήλ αλλά και το εξωτερικό. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση, διδάσκει σε εργαστήρια, κάνει master-classes και μαθήματα τεχνικής που συνδυάζουν τις τεχνικές release, feldenkrais, yoga κ.α.

Κυριακή 21 & Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010, στις 20:30
Post-Martha
Niv Sheinfeld και Oren Laor

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Οι Niv Sheinfeld και Oren Laor, εμπνεόμενοι από το κλασικό και πάντα επίκαιρο αριστούργημα του θεάτρου του 20ου αιώνα \”Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ\” του Έντουαρντ Άλμπη δημιουργούν μία παράσταση – σημείο συνάντησης  του κόσμου του σύγχρονου χορού με εκείνον του θεάτρου.

Μία παράσταση που \”διαβάζει\”  με όρους σύγχρονης χορευτικής κίνησης τις σχέσεις αγάπης – μίσους του Γιώργου και της Μάρθας, όπως αυτές αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το νεώτερό τους ζευγάρι, αργά ένα βράδυ.

Η χορογραφία, ερμηνευμένη από ξεχωριστούς χορευτές καταφέρνει να αποδώσει  με κινηματογραφικό σχεδόν τρόπο και συναρπαστικές συνθέσεις, πραγματικότητα και ψευδαισθήσεις, χαρακτηρίζεται από  συνεχείς ανατροπές, όπως η συμπεριφορά των χαρακτήρων και κλιμακώνει την ένταση στη σκηνή, μέχρι την αναπόφευκτη έκρηξη.

Με ένα σύντομο πρόλογο – \”Προ Μάρθα\” – που ερμηνεύεται από τους δημιουργούς του έργου Sheinfeld και Laor παρουσιάζονται τα καλλιτεχνικά διλήμματα που προκύπτουν  όταν συναντιούνται ο χορός με το θέατρο.

Χορογραφία, Σκηνοθεσία και Σύλληψη:  Niv Sheinfeld και Oren Laor
Χορεύουν: Ilanit Tadmor, Irad Mazliah, Sivan Gutholtz, Gil Kerer
Μουσική Σύνθεση: Didi Erez
Κοστούμια: Mirit Weinstock
Φωτισμοί: Nettta Κoren
Ο Niv Sheinfeld (1972) έχει αποκτήσει τη φήμη ενός από τους πιο σημαντικούς χορογράφους της Ισραηλινής χορευτικής σκηνής. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 5 χρόνια ως χορευτή με την ομάδα Liat Dror & Nir Ben-Gal Dance Company και 13 χρόνια ως ανεξάρτητου χορογράφου.

Ο Sheinfeld έχει δημιουργήσει έργα για τις ομάδες Kibbutz Dance Company, Bat Sheva Ensemble αλλά και άλλες, ενώ έχει βραβευθεί με 2 σημαντικές διακρίσεις για τη δουλειά του: το Βραβείο Χορογραφίας από το Υπουργείο Τεχνών του Ισραήλ το 2007, και το έγκριτο \”Rosenblum award\” για τις παραστατικές τέχνες το 2009. Ο Sheinfeld επίσης διδάσκει Χορό και Δημιουργία στη Σχολή Εικαστικού Θεάτρου στην Ιερουσαλήμ, στο κέντρο Suzzane Dellal στο Τελ-Αβίβ και αλλού.

Ο Oren Laor (1971) έχει σπουδάσει υποκριτική και δράμα στο Πανεπιστήμιο του Τελ-Αβίβ από το 1993 έως το 1997. Σε αυτή τη διάρκεια συνεργάστηκε με διακεκριμένους σκηνοθέτες θεάτρου όπως οι Yvgeny Arye, Edna Shavit, Nola Chilton και Yossi Israeli. Η θεατρική παιδεία του Laor τον οδήγησε να εστιάσει στην ανεξάρτητη δημιουργία, ενώ από το 2004 εργάζεται με τον Niv Sheinfeld στον τομέα της χορευτικής δημιουργίας, διατυπώνοντας ένα γόνιμο διάλογο με το θεατρικό μέσο. Από το 2009 ο Laor είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής στο Θέατρο Tmuna, του Τελ-Αβίβ, στο Ισραήλ. Επιπλέον, διδάσκει χοροθέατρο σε εργαστήρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες χορευτές, συνδυάζοντας τεχνικές των Jersey Grotowski, Pina Bausch και Viola Spolin.

Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 20:30
Love Fire
Yasmeen Godder

Η Yasmeen Godder, μία από τις πιο δυναμικές παρουσίες του σύγχρονου ισραηλινού χορού,  επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα (η πρώτη: 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2006, έργο \”Two Playful Pink\”). Η χορογράφος με το έντονο προσωπικό στυλ θα παρουσιάσει την τελευταία της δουλειά Love Fire που χαρακτηρίζεται όπως πάντα από ποιητική διάθεση, τόλμη, ταλέντο και ρομαντισμό,  χιούμορ και ένα φρέσκο χορογραφικό λεξιλόγιο.

Χρησιμοποιώντας γνωστά κλασικά κομμάτια βαλς και κρατώντας συγχρόνως μία απόσταση καλλιτεχνικής και αισθητικής  ασφαλείας δημιουργεί μία σύνθετη και χιουμοριστική διαδρομή, όπου αναμετράται με το \”ρομαντισμό\” και εξερευνά με τόλμη και  τη βοήθεια των εκπληκτικών ερμηνευτών της την ταυτότητα του άνδρα και της γυναίκας, και του ρόλου τους σε μία σχέση, κλείνοντας το μάτι σε στερεότυπα,  φαντασιώσεις αλλά και τη ρομαντική εικονοποιία.

Η παράσταση πλαισιώνεται με την ζωντανή επί σκηνής εγκατάσταση από τον visual καλλιτέχνη Yochai Matos.

Χορογραφία:Yasmeen Godder
Δραματουργός: Itzik Giuli
Δημιουργικοί ερμηνευτές: Yasmeen Godder, Eran Shanny
Χορεύουν: Shulamit Enosh, Matan Zamir
Μουσική: Στράους, Σοστακόβιτς, Σένμπεργκ, Τσαικόφσκυ, Χατζατουριάν
Προσκεκλημένος ερμηνευτής και Επί σκηνής Φθορίζουσα Εγκατάσταση/  Live Fluorescent Installation: Yochai Matos

Μουσική:
Johann Strauss – The Blue Danube;
Jean Sibelius – La valse triste;
Dimitri Shostakovitch- Valse n°2 ;
Arnold Schoenberg- Valse de Chopin from Pierrot Lunaire, Op. 21;
Frederic  Chopin-Opus 70 in G-flat major;
Pyotr Tchaikovsky- Valse Sentimentale;
Aram Khachaturian- Waltz from Masquerade Suite.

Κοστούμια και Σκηνικά: Inbal Lieblich, Eran Shanny, Yasmeen Godder
Σχεδιασμός φωτισμών και Τεχνική Διεύθυνση: Uri Rubinstein
Σχεδιασμός ήχου: Eyal Shindler
Ηχητικός: Oren Cohen

Συμπαραγωγή με:  Curtain Up Festival 2009, Tel Aviv, Israel, Théâtre de la Place, Liege, Belgium, Hebbel am Ufer, Berlin, Germany
Το πρώτο μέρος του έργου ήταν παραγγελία των:  Les Subsistances, Laboratoire de création artistique, Lyon, France and Kunstfest Weimar GmbH, Weimar, Germany.

Η Yasmeen Godder γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, ενώ μετακόμισε στην Νέα Υόρκη με την οικογένειά της το 1984. Αποφοίτησε από το High School of the Performing Arts της Νέας Υόρκης και to Tisch School of the Arts στο Πανεπιστήμιο NYU. Από το 1999, ζει μόνιμα στην πόλη Jaffa του Ισραήλ.

Έργα της έχουν συχνά παρουσιαστεί στο Suzanne Dellal Dance Center στο Τελ-Αβίβ, αλλά και διεθνώς, σε χώρους και διοργανώσεις όπως: Lincoln Center Festival in New York, Tokyo International Festival, Hebbel Am Ufer in Berlin, the Place Theater in London, Montpellier Dance Festival in France, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και σε πολλά άλλα.

Η Yasmeen έχει διακριθεί με σειρά βραβείων, περιλαμβανομένου ενός Bessie Award το 2001 στην Νέα Υόρκη, για την παρουσίαση του έργου \”I feel funny today\”. Της έχουν ανατεθεί έργα από το DTW, όπως το The Kitchen και Dancing in the Streets στην Νέα Υόρκη, το Lab Theater στην Ιερουσαλήμ, το Curtain Up Festival στο Τελ-Αβίβ, και το  Montpellier Dance Festival, στη Γαλλία, αλλά και το Hebbel Am Ufer στο Βερολίνο. Έχει βραβευθεί δύο φορές με το \”Choreographers Award\” από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2001 και το 2003, ενώ η ομάδα της βραβεύθηκε με το βραβείο του Υπουργείου \”Small Ensemble\” στον τομέα του χορού το 2003 και το 2009. Επιπλέον, διακρίθηκε με το Hasia Levy Agron Choreography Prize από το Ίδρυμα Rabinovich, με το Rosenblum Prize for \”Excellent Artist\” από το Δήμο του Τελ-Αβίβ, ενώ έχει δεχτεί υποτροφίες από το Lottery Council for the Arts του Ισραήλ, το Ίδρυμα Teva, όπως επίσης ειδική υποτροφία από το Ballet Master Albert Gauvbiers Fund στη Δανία.

Το 2007, ιδρύθηκε το Yasmeen Godder Studio στην πόλη Jaffa, ένα σπίτι για όλες τις δραστηριότητες αλλά και το έργο της, το οποίο εκτός από δημιουργία και πρόβες περιλαμβάνει ανοικτά μαθήματα, ετήσια εργαστήρια και συνεργασίες με τους \”Search Engine\”, το σχολείο για το θέατρο και τη δημιουργία, και διοικείται από τον συνεργάτη της Itzik Giuli.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ