Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και Περιφέρεια Αττικής: Απολογιστική συνέντευξη τύπου για δύο θεσμούς

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, την απολογιστική συνέντευξη τύπου των δύο θεσμών: «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές Προσεγγίσεις» και «Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ Fest of the Fests».

Το «Αρχαίο Δράμα Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές Προσεγγίσεις» ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, με στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη αντιμετώπιση του αρχαίου δράματος μέσα από τη συνέργεια τέχνης και επιστήμης.

Το «Διεθνές Δίκτυο Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ Fest of the Fests» φιλοδοξεί να προωθήσει την κινηματογραφική παιδεία και να προβάλει το έργο νέων κινηματογραφιστών, δημιουργώντας τη βάση για μια Διεθνή Κινηματογραφική Κοινότητα Νέων.

Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε η Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κα Ξένια Καλδάρα, η οποία αναφέρθηκε στο όραμα του Ιδρυτή: «Το Ίδρυμα παραμένει πιστό στο όραμα του Ιδρυτή του για εξωστρέφεια, σχεδιάζει & προτείνει προγράμματα με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, εξέχοντες, σε παγκόσμιο επίπεδο, φορείς, δίνοντας βάση στην δημιουργικότητα και στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Αττικής που μαζί δημιουργούμε καινοτόμα προγράμματα».

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. «Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με κάθε δυνατό μέσο τις προσπάθειες του Ιδρύματος – μια στήριξη, θα έλεγα, αυτονόητη, καθώς μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και αξίες, με την ανάδειξη της Αττικής ως μητρόπολης του πνεύματος και της τέχνης να αποτελεί βασική προτεραιότητα και των δύο πλευρών. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να γίνουμε κοινωνοί των αποτελεσμάτων αυτής της προσπάθειας, που κρατά αρκετά χρόνια και η οποία κορυφώθηκε και ολοκληρώθηκε κατά τη θητεία της διοίκησής μας. Μια προσπάθεια που βασίστηκε στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αυτού του πολύτιμου χρηματοδοτικού εργαλείου, η πλήρης αξιοποίηση του οποίου αποτελεί βασικό μας στόχο. Και είμαστε υπερήφανοι, γιατί με την αύξηση της απορροφησιμότητας από το 38 στο 93% τα τρία τελευταία χρόνια, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πολίτες δράσεις και έργα που βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής μας – και ο πολιτισμός είναι, κατά την απόψή μου, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία ευζωίας. Αξίζει μόνο να αναφέρω ενδεικτικά, ότι η Περιφέρεια διέθεσε μέσα από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 61 εκ. ευρώ για 24 έργα ενίσχυσης και ανάδειξης υποδομών πολιτισμού μητροπολιτικής εμβέλειας, καθώς και 13,7 εκ. ευρώ για 13 δράσεις σύγχρονου πολιτισμού, ενώ στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 ενισχύουμε περαιτέρω τη χρηματοδότηση για παρεμβάσεις στο τομέα του Πολιτισμού, με ανάλογες χρηματοδοτήσεις και δράσεις». Ο Περιφερειάρχης κατέληξε με ένα μήνυμα συνέχειας και ελπίδας: «Σήμερα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση μιας ωραίας διαδρομής, μιας διαδρομής που δεν τελειώνει, αλλά ωριμάζει και μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί για να μας προσφέρει ακόμα περισσότερες πνευματικές απολαύσεις. Για τη διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και για εμένα προσωπικά, ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένα απαραίτητο συστατικό του ευ ζην, μια σημαντική επένδυση για την ανάδειξη της Αττικής ως μητρόπολης του πνεύματος και της τέχνης, αλλά και ένας βασικός όρος για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων – ιδίως των παιδιών και των νέων. Γιατί δεν πρέπει να παραβλέπουμε ούτε στιγμή, ότι ο πολιτισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και – κυρίως – της Αττικής, που προσελκύει τον διεθνή επισκέπτη με υψηλό επίπεδο όλες τις εποχές του χρόνου. Ένα εργαλείο ανάπτυξης, που γίνεται η βάση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα αποτελεί την ισχυρότερη δίοδο προβολής της θετικής εικόνας μας σε όλο τον πλανήτη. Γι αυτούς τους λόγους, έχουμε την ισχυρή βούληση να συνεχίσουμε την συντονισμένη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους για τη δημιουργία νέων ή την ανακατασκευή υφιστάμενων χώρων πολιτισμού και τέχνης, καθώς και την στήριξη ποιοτικών παραστάσεων και εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας».

Στη συνέχεια ακολούθησε η Υπεύθυνη Υποέργου & Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κα Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου, η οποία έκανε μία εκτενή παρουσίαση όλων των χρόνων δραστηριότητας των δύο θεσμών: «Η έναρξη του Προγράμματος, υπό τον τίτλο «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» που εντάχτηκε στο πλαίσιο Π.Ε.Π. «ATTIKH» του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε το 2012 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Stanford από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την παράσταση «The Wanderings of Odysseus” σε σκηνοθεσία Rush Rehm. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου.

Το ίδιο σκεπτικό διατηρήθηκε και τις επόμενες χρονιές, με συνεργασίες όπως το Πανεπιστήμιο του Leeds της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο παρουσίασε μια νέα, σύγχρονη εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία George Rodosthenous.

Η εν λόγω συνεργασία υπήρξε η αφορμή για τη συγγραφή και έκδοση δύο ακαδημαϊκών εκδόσεων του εκδοτικού οίκου Bloomsbury Methuen drama σχετικά με την διασκευή και απόδοση της Αρχαίας Τραγωδίας στη σύγχρονη θεατρική σκηνή, με εκτεταμένες αναφορές στο Πρόγραμμα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στην Ελλάδα.

Το 2014, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ παρουσιάστηκε φουτουριστική σωματική αφήγηση της «Λυσιστράτης» σε σκηνοθεσία Emmanuella Amichai. Τίτλος της, “Lysistrata –X”.

Η παράσταση Lysistrata- x βραβεύτηκε από την καλλιτεχνική επιτροπή των Ευρωπαϊκών Move Awards, με το βραβείο ποιότητας ως εξαιρετική παράσταση visual theatre για το 2015. 78 χώρες είχαν υποβάλει υποψηφιότητα για το βραβείο και η παράσταση διακρίθηκε ανάμεσα στις 4 φιναλίστ.

Την επόμενη χρονιά, το 2015, σε συνεργασία με το Aalto School of Art and Design και την Ακαδημία του Ελσίνκι της Φινλανδίας, παρουσιάστηκε η παράσταση “Antigone reloaded”, μια μοντέρνα εκδοχή, επηρεασμένη από τα comics και τις ταινίες του Quentin Tarantino.

Η συνεργασία αυτή, οδήγησε στη θέσπιση Έδρας Ελληνικών Σπουδών με εστίαση στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, στην Ακαδημία του Ελσίνκι, γεγονός που υπήρξε και οδηγία της πολιτιστικής μας διπλωματίας.

Μέσα στα χρόνια, ο Θεσμός μετεξελίχθηκε και απέκτησε τη σημερινή του μορφή με την προσθήκη και ενός Διεθνούς Φόρουμ και ενός εικαστικού γεγονότος υπό τον τίτλο «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις», ο οποίος εντάχθηκε στην Πράξη «Καθιέρωση Και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού Στην Αττική» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο, το 2017, ήταν αυτή με το Fundación de la Universidad Autónoma de Madrid και την παράσταση «Displaced» σε σκηνοθεσία María Escobar & Juanfra Rodríguez σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Το 1918 σε συνεργασία με το LabexArts-H2H (ArTeC) Département Arts et Technologies de l’Image, Université Paris 8 Vincennes Saint-Denis – από τη Γαλλία, διοργανώθηκε Διεθνές Φόρουμ με θέμα «Αρχαίο Δράμα & Ψηφιακή Εποχή», με τη συμμετοχή Ακαδημαϊκών, ερευνητών και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η παρουσίαση της παράστασης με τίτλο «Προμηθέια» από τους Medea Electronique & Cie Sébastien Perrault – μια πολυμεσική διασκευή του μύθου του Προμηθέα.

Το 2019 συνεργαστήκαμε με το Forum Internationale Wissenschaft του Πανεπιστημίου της Βόννης της Γερμανίας για τη διοργάνωση Διεθνούς Φόρουμ με θέμα το Αρχαίο Δράμα και τις Πολιτικές Επιστήμες με τίτλο «Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή Αθήνα_2019», με τη συμμετοχή Ακαδημαϊκών, ερευνητών και καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκε η παράσταση με τίτλο «Ικέτιδες» σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, ενώ δημιουργήθηκε ειδικά για τους σκοπούς του Προγράμματος η εικαστική Έκθεση Oresteia reversed η οποία ταξίδεψε ανά την Ελλάδα και γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Στους κύβους παρακολουθούμε ενδεικτικά έργα των εικαστικών γεγονότων τα οποία φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο του Θεσμού και προκάλεσαν εντύπωση ως νέες καλλιτεχνικές προτάσεις. Μετά από μια παύση λόγω των ειδικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία, επανήλθαμε το 2021 με έναν συνδυασμό υβριδικών σεμιναρίων και Forum σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του οποίου εντάσσεται το ARCNET και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, με θέμα το Αρχαίο Δράμα και τη Λαϊκή παράδοση. Ταυτόχρονα, στη σκηνή του Θεάτρου παρουσιάστηκε η παράσταση “Hercules” από τα Prague City Theatres σε σκηνοθεσία Tomas Louzny, τον Μάιο του 2021 ενώ φιλοξενήσαμε και την εικαστική Έκθεση «Ηλέκτρες του Κόσμου», η οποία ήδη έχει αρχίσει να περιοδεύει ανά την επικράτεια.

Το 2018 στην Πράξη εντάχθηκε και ένας νέος θεσμός, αυτός του Διεθνούς Δικτύου Νεανικών Κινηματογραφικών Φεστιβάλ Fest of Fests, με στόχο την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας δυναμικής κοινότητας νέων κινηματογραφιστών και «έξυπνων» θεατών.

Στο πλαίσιο του θεσμού, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η πλατφόρμα screen wiser η οποία έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κόμβο ενημέρωσης με συνεχή και συγχρονισμένη ροή πληροφοριών σε ό,τι αφορά στα θέματα της κινηματογραφικής παιδείας και νεανικής δημιουργικότητας.

Εκτός των άλλων, η πλατφόρμα προσφέρει:

-προβολή και υποστήριξη εθνικών πρωτοβουλιών και διεθνών συνεργασιών στη νεανική κινηματογραφική δημιουργία,
-δημιουργία Κοινοτήτων Χρηστών με κοινά ενδιαφέροντα.

ii. Ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Παιδικό Κινηματογράφο ECFA. Πρόκειται για το πλέον ανερχόμενο και δυναμικό δίκτυο για τον παιδικό κινηματογράφο στην Ευρώπη, ο οποίος αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα, μέσω lobbying, για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών και της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κινηματογραφική παιδεία, την παραγωγή και διανομή παιδικών ταινιών και την ανάπτυξη νεανικού κοινού (παράγοντες ενίσχυσης της ανάπτυξης των δημιουργικών βιομηχανιών, σύμφωνα με διακηρυγμένους στόχους της Ε.Ε.). Η 1η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests το 2018 οδήγησε στην ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην ECFA με τρία νέα μέλη. Μέχρι το 2022 έχουν πραγματοποιηθεί 3 διεθνείς συναντήσεις και εργαστήρια με θέματα που άπτονται στους προβληματισμούς και τις προκλήσεις της νέας εποχής σε ό,τι αφορά στη δημιουργικότητα, στα μέσα έκφρασης και στα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στους νέους κινηματογραφιστές».

Στη συνέχεια της παρουσίασης των Θεσμών στα ΜΜΕ, ακολούθησαν συνδέσεις με σημαντικούς διεθνείς ακαδημαϊκούς και καθηγητές, όπως ο Γιώργος Ροδοσθένους και τοποθετήσεις δημιουργών – καλλιτεχνών, όπως ο Peter Stein, ο Milo Rau & ο Tomas Louzny, οι οποίοι υπήρξαν συνεργάτες, όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο της Δράσης για το Αρχαίο Δράμα. Τοποθετήσεις υπήρξαν επίσης από διεθνείς επαγγελματίες του χώρου της νεανικής κινηματογραφίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Fest of Fests.

Η συνέντευξη τύπου έκλεισε με την «υπόσχεση» συνεργασίας σε νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες και τη φράση του Μιχάλη Κακογιάννη: «Τέχνη για όλους».

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ