In Progress Festival στον Κινητήρα

Το in Progress Festival, το πρώτο Αrtistic Residency Centre για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα έρχεται και φέτος στον Κινητήρα…

Πρόκειται γι…

Το in Progress Festival, το πρώτο Αrtistic Residency Centre για τις παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα έρχεται και φέτος στον Κινητήρα

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με έργα μικρού μήκους με παρουσιάσεις της δουλειάς που έγινε όλη τη χρονιά μέσα κι έξω από το στούντιο από την σύμπραξη των καλλιτεχνών και της κοινότητας. 

Ο κύριος στόχος του In Progress Festival είναι η εξέλιξη της δημιουργικής διαδικασίας και πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη γνώμη του κοινού. Θέατρο, Χορός, Βίντεο αρτ, σεμινάρια και residencies θα εναλλάσονται τους καλοκαιρινούς μήνες στον κινητήρα.

Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν, προέρχονται από τον χώρο του θεάτρου και του χορού (Μαριέλα Νέστορα, Έλενα Πέγκα, Patrick Morris (GB), Stefanie Muller (SWTZ), Βίκυ Σπανοβαγγέλη, Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Λοίζος Καμπούρης, Βιολέττα Γύρα, Μαίρη Κολώνια και πολλοί άλλοι). Οι συντελεστές  έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό στο τέλος κάθε παρουσίασης μέσα από συζήτηση, ερωτηματολόγια και άλλους ευφάνταστους τρόπους ανταλλαγής ιδεών.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο 11/6
YELP – ‘no end, then’ ένα σόλο για την Κατερίνα Μπέλλα

Σε μία γραμμική  θεώρηση του χρόνου, η ζωή του ανθρώπου είναι μία γραμμή με τη γέννηση στην αρχή και τον θάνατο του στο τέλος. Στη φύση, σε μία κυκλική θεώρηση του χρόνου το τέλος είναι δυσδιάκριτο, γιατί η γραμμή που διαγράφει ένα κύκλο πάει και συναντιέται με την αρχή. Στο χώμα που έπεσαν τα φύλλα και ένα σπουργίτι αποσυντίθεται, εκεί ήδη έχουν γεννηθεί βακτήρια, βρύα, λειχήνες και ακολουθούν οι πρώτες αποικίες μανιταριών. Το χώμα αυτό ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, βρίθει από ζωή που μόλις φαίνεται με γυμνό μάτι. Τόπος: Στη φύση. Ένα βουνό και μία λίμνη. Το βουνό ίσως είναι ηφαίστειο. Χρόνος: Εκεί που κλείνει ο κύκλος του χρόνου. Ανάμεσα στη μονοκύτταρη αμοιβάδα και στο πολύπλοκο ανθρώπινο σώμα.. Χωρίς τέλος, χωρίς όρια, χωρίς  παύση σε μια αέναη μεταμόρφωση. Sublime.

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα, Μουσική: ILIOS, Κοστούμια: Αντώνης Βολανάκης, Βίντεο: Λουΐζoς Ασλανίδης, Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιολάκη
Ερμηνεύει: Κατερίνα Μπέλλα

Δευτέρα-Τρίτη 13-14/6
ORIGIN?

Εικόνες που ανακαλύπτουν τη διαδρομή μου. Μία συνεχόμενη αναζήτηση προς το σημείο
προέλευσης. Αυτό το σημείο είναι γνώριμο, ζω με την βροχή, την ανάσα, τον ήλιο του. Ένα μεταλλασσόμενο σημείο/ένα κέντρο που μέσα του βρίσκεται μια ερώτηση ή απάντηση. Από εκεί μία δύναμη που με κατευθύνει να ψάχνω, να αναγνωρίζω, να μαθαίνω. Η αλλαγή ξεδιπλώνεται συνεχόμενα δεμένη μέσα μου, με ένα μακρύ σκοινί, κινούμαι και μία έρχεται κοντά και μία ξεμακραίνει. Η κίνησή μου ξεμουδιάζει καθώς αναγνωρίζω πως μέσα σε κάθε μούδιασμένη κίνηση καρπός ζει μα είμαι άνθρωπος ζώο καπνός. Αυτό το σημείο δε το γνωρίζω, με γνωρίζει αυτό.

Σύλληψη-Χορογραφία-Ερμηνεία: Βιτόρια Κότσαλου
Μουσική: Μάρκος Οικονομίδης-Μυρτώ Αποστολίδου

Συνεργατικό Σχήμα
Παρουσιάζει το Ανοιχτό Έργο σε Συνεχή Εξέλιξη Λόγος για Τεμάχια & Σπείρες Νο1’ ‘Logos for Cuts & Spirals No1’

Παραστατικός Οδηγός Άνοιχτος-Μεταβλητός για Παραστασεις Πολυμέσων. Ερμηνεύεται και Αποδίδεται από Καλλιτέχνες Με Διαφορετικά Μέσα Τέχνης.Το Ίδιο το Έργο είναι Μεταβλητό καθώς οι Ερμηνευτές Διατηρούν την Προσωπική Αλληλεπίδραση με τον Παραστατικό Οδηγό Ανοιχτή καθ’ όλη τη Εξέλιξη του Έργου. Η Παρασταση του Εργου είναι Ανοιχτη σε Διαφοροποιήσεις-Μεταβολές προς Όλα τα Στοιχεια και τις Παραμέτρους της, κατά την Διάρκεια της Εξέλιξης της και σε κάθε Νέα Παρουσίαση/Εκδοχή του Εργου.

Χορογραφική Συνθεση / Κατασκεύη Έργου Ιώ Αναγνωστάκη
Σωμα-Κινηση-Φωνη / Ερμηνεία Ana Sanchez-Colberg, Βιττόρια Κοτσάλου, Δάφνη Στεφάνου, Βασιλική Τσαγκάρη
Ηχος -Μουσική / Ερμηνεία Κυριάκος Σπύρου
Κινηματογραφία / Ερμηνεία Μαρία Κατσιπατάκη

Η Αρχική Έρευνα και Επεξεργασία των δυο έργων έγινε στο Kinitiras Choreography Lab με την Ana Sanchez-Colberg και η 1η Εκδοχή Παρουσιάστηκε τον Απρίλιο στο Κινητήρας Στούντιο σε Δημιουργική Συνεργασία με τα μέλη του Choreography Lab

Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή 17-18-19/6
“Το μέρος που ζω” – κιητήρας

Μέσα στην Αθήνα που αλλάζει κάθε μέρα, μέσα στη βία της καθημερινότητάς μας δημιουργείται μια παράσταση που διαμορφώνεται έως την τελευταία στιγμή και είναι το αποτέλεσμα των μαθημάτων χορού και θεάτρου για την κοινότητα, που παραδίδονται στον κινητήρα όλη τη χρονιά.
Μία σπουδή πάνω στις έννοιες του χώρου μέσα από την κίνηση και τον λόγο που ερμηνεύει μία ομάδα ανθρώπων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους με τη ματιά της ομάδας του Κινητήρα. Το μέρος που ζω μπορεί να είναι το σώμα μου, το σπίτι μου, η γειτονιά μου, η πόλη μου, η χώρα μου, τα όνειρά μου, ο σύντροφός μου, ο πλανήτης μου. Με τη μορφή συνεντεύξεων, με αποσπάσματα από την Φαλακρή τραγουδίστρια του Ιονέσκο, με προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων της γειτονιάς και με μία μουσική παλέτα από ελληνικά έως ροκ κομμάτια, “το μέρος που ζω” είναι μία παράσταση συνύπαρξης ανθρώπων στον ίδιο χώρο.

Ιδέα-Σκηνοθεσία-Κίνηση-Σκηνικός Χώρος: Αντιγόνη Γύρα-Βίκυ Αδάμου
Φωτισμοί: Παύλος Μαυρίδης
Μουσική Επιμέλεια: Η ομάδα

Πέμπτη-Δευτέρα 21/6-25/6
Peeping-Weeping-Sleeping-Seeking – σεμινάριο χορού με τον Marcus Cruse
12.00-3.00

Ο Αυτοσχεδιασμός είναι το βασικό μέσο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο.Τα τέσσερα βασικά εργαλεία στα οποία θα δοθούν έμφαση είναι:
Peeping: Χρησιμοποιώντας τα μάτια μας ως το βασικό εργαλείο, εξερευνούμε την ακανόνιστη ποιότητα της κίνησης και δημιουργούμε το δικό μας υλικό
Weeping: Επαναφέρουμε την πρωτόγονη κίνηση των σωμάτων μας δημιουργώντας πιο εξελιγμένο κινητικό υλικό που εκδηλώνει τα συναισθήματά μας και μας οδηγεί σε νέες ανακαλύψεις
Sleeping: Πόσο σημαντικό είναι για το σώμα να ταυτοποιήσει τις ενσωματωμένες του πληροφορίες και να τις επεξεργαστεί. Η μνήμη των μυών που ενυπάρχει εξωτερικεύει αντιδράσεις, συγχύσεις, ανάγκες και περιορισμούς της σωματικότητάς μας
Seeking: Μια θεωρητική προσέγγιση σε σχέση  με το πως μπορείς να επιδιώξεις μία απάντηση για τα θέματα με τα οποία ασχολείσαι και πώς αυτό μπορεί να συνυπάρξει με την προσωπική εξέλιξη.

Ο Marcus Cruse είναι από τη Σουηδία και είναι απόφοιτος του SEAD (Salzburgs, Experimental, Academy of Dance) 2006-2009. Έχει συνεργαστέι με σημαντικές ομάδες μεταξύ των οποιών ο Αντώνης Φονιαδάκης, οι Rootless Root, το ΚΘΒΕ κα. Το 2010 δημιούργησε τη δική του ομάδα “ΒαrkingSharks Production” 2010 .Mε την ομάδα του παρουσίασε το έργο IraqiBodies, \”Unidentified\” και το \”the Sleepers\” στο Göteborg, στη Vara, στο Λίβανο, και στο BIPOD-festival του  Beirut.

Πέμπτη-Παρασκευή 25-26/6
SKIN – Βίκυ Σπανοβαγγέλη

Το SKIN είναι ένα χορευτικό σόλο που δημιουργήθηκε σε συνεργασία της χορογράφου με μια χορεύτρια, έναν αρχιτέκτονα κι ένα συνθέτη. Αντλώντας έμπνευση από την Καρυάτιδα που λείπει στο Βρετανικό Μουσείο, η χορογράφος εξερευνά την τρυφερή σχέση ανάμεσα στο σώμα και το χώρο, το υλικό και το άυλο, την παρουσία και την απουσία. Η Καρυάτιδα πλέει σιωπηλά μέσα σε ακινησία και κίνηση, καθώς είναι αφημένη μόνη της σ\’ ένα άλλο μέρος, μακριά από την πατρίδα της. Η φωνή της δεν ακούγεται, αλλά το σώμα της αντηχεί τις υφές της σάρκας και της πέτρας. Ζωντανή πια στον χορό της, η Καρυάτιδα είναι μία μεταφορά μεταμόρφωσης, με το δέρμα της να πέφτει καθώς κινείται ανάμεσα στο ζωντανό και το χαμένο σώμα. Η αφηρημένη αυτή σύνθεση ψηλαφεί βαθιά μέσα σ\’ ένα κόσμο χαμένων θραυσμάτων της ιστορίας του παρελθόντος και του παρόντος.

Χορογραφία και concept: Βίκυ Σπανοβαγγέλη, σε συνεργασία με τους Όλγα Σπυράκη (χορός), Ευάγγελος Παπαδάκης (κουστούμια), Κυριάκος Σπύρου (μουσική)

Δευτέρα-Πέμπτη 27-30/6
roadTRIP, Βιολέττα Γύρα-Μαίρη Κολώνια

Μία παράσταση που εξελίσσεται… στο δρόμο. Δέστε τις ζώνες σας! Φύγαμε!

Όλα είναι δρόμος. Τρέχω, τρέχεις, τρέχουμε. Κι ενώ ο καθένας μας ακολουθεί -φαινομενικά-τη δική του διαδρομή, όλοι καταλήγουμε τελικά από κεκτημένη ταχύτητα στο ίδιο τριπάκι. Φράγκα, ευτυχία, καταξίωση. Κι οι σχέσεις; Έχω ό,τι θέλεις. Έχεις ό,τι χρειάζομαι; Κι αν θέλουμε κι οι δύο άραγε…το μπορούμε; Είμαστε όλοι στην τρεχάλα, στη μοναξιά, στην τρέλα μας. Συνυπάρχουμε, αναζητούμε, επιθυμούμε. Κι οι σχέσεις;  Μπορούμε τελικά να συν-κινούμαστε;

Ένα ταξίδι με τέσσερις ιστορίες που μας ενώνουν. Με όχημα το αυτοκίνητο, έναν ελλειπτικό χωροχρόνο οικείο σε όλους μας και με κινητήρια δύναμη την κοινή μας αγωνία για το αύριο, σας προσκαλούμε στο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (http://www.kinitirastudio.com/) να πάρετε μέρος στο δικό μας τριπάκι: ακολουθήστε τη διαδρομή μας και γίνετε θεατές – επιβάτες στην πρώτη θεατρική παράσταση που μετατρέπει ένα απλό αυτοκίνητο σε moving stage. Η παράσταση διαδραματίζεται μέσα σε αυτοκίνητα και ακολουθεί μια αληθινή διαδρομή όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Παίζουν με αλφαβητική σειρα: Δημήτρης Αγοράς, Βίκυ Αδάμου, Φλώρα Καλομοίρη, Γεράσιμος Πετικάρης.
Σύλληψη-σκηνοθεσία: Βιολέττα Γύρα
Συγγραφή κείμενων: Μαίρη Κολώνια
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα
Μουσική προσαρμογή: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Νίκη Γύρα, Κωνσταντίνος Τζάθας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Τζάθας

Σάββατο-Κυριακή 2-3/7
ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ» (http://www.syntelestes.com/)
Ο έρωτας τρυπώνει παντού. Ακόμη και στην τρύπα του ρουλεμάν σ’ ένα γκαράζ αυτοκινήτων.
Ο έρωτας ποτέ δεν πεθαίνει. Ακόμη και σ’ ένα νεκροταφείο.
Όλα μπορεί να χάνονται, ν’αλλάζουν, να γκρεμίζονται κι ένα μόνο ισοφαρίζει τον άνισο αγώνα της ζωής:
Και με ταμπού και με δάνεια
Με λεφτά ή χωρίς
Κάθε μέρα ή και σπάνια
Ναι μπορείς, ναι μπορείς
Πάλι να ερωτευτείς!

Οι ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ είναι η πρώτη παρουσίαση δουλειάς του θεατρικού εργαστηρίου 2010-2011, της ομάδας ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ. Το εργαστήριο λειτουργεί από το 2008 και από φέτος τα μέλη του συνευρίσκονται και συνδημιουργούν σε εβδομαδιαία βάση. Ερευνούν τη φωνή, το λόγο, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό και με διάθεση παιχνιδιού ανεβαίνουν στη σκηνή ή εξελίσσουν τη διαδρομή τους ως εκεί.

Κείμενο/Σκηνοθεσία/Φωτισμοί: Μαρία Σαλλιάρη
Επιμέλεια μουσικής: Μιχάλης Καλαμένιος, Άκης Νικολαϊδης
Σκηνικά/Κοστούμια: η ομάδα
Ερμηνεύουν: Μιχάλης Καλαμένιος, Ελένη Μαριέλη, Άκης Νικολαϊδης, Κατερίνα Σπανού

4-11/7 – residency SUPERHEROES
Τρίτη 12/7 – παράσταση Έλενα Πέγκα-Patrick Morris-Steffi Mueller

SUPERHEROES
Μετά την επιτυχία που είχε το 1Ο residency το Δεκέμβρη του 2010, το κινητήρας στούντιο-aristic residency centre οργανώνει το 2ο διεθνές  residency από τις 5 έως τις 13 Ιουλίου με θέμα SUPERHEROES. Mε την υποστήριξη του British Council.

Η Ελληνίδα θεατρική συγγραφέας Έλενα Πέγκα μαζί με τον Άγγλο σκηνοθέτη Patrick Morris (ιδρυτή του Menagerie Theatre) και την Ελβετίδα ηθοποιό Steffi Mueller (ιδρύτρια της ανατρεπτικής ομάδας Hoipolloi) συνεχίζουν μία ερευνητική δουλειά που είχαν αρχίσει στο Cambridge της Αγγλίας πάνω στους υπερήρωες, και πώς αυτοί μπορούν να ζωντανέψουν στη σκηνή μέσα από σελίδες των κόμικς, και να σώσουν τον κόσμο.  Ποιοι είναι ήρωες σήμερα?  Ποιες είναι ηρωικές πράξεις?  Τι δυνάμεις έχουν οι σύγχρονοι υπερήρωες και πώς αυτές οι δυνάμεις ενεργοποιούνται?  Έχουμε όλοι μέσα μας ιδιαίτερες δυνάμεις?  Είμαστε εν δυνάμει ήρωες?  Και τιμωροί?  Έχει η φαντασία δύναμη?  Έχει η φαντασία την δύναμη να ανατρέψει καταστάσεις?

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 14-15-16/7
Υπερβολική Δόση Ευτυχίας, ομάδα Wooden Frog

Η ομάδα “Wooden Frog” χρησιμοποιεί τη συνθήκη του party, για να διαπραγματευτεί την έννοια της ευτυχίας, όπως προκύπτει μέσα από καταστάσεις, σχέσεις, συγκρούσεις και παιχνίδια. Ωστόσο, η ευτυχία δύσκολα διατηρείται ως μια μόνιμη κατάσταση, όπως άλλωστε και τα τραγούδια στο πικ-απ που αρχίζουν και τελειώνουν… Μέσα από ένα μικρόφωνο οι ηθοποιοί αναζητούν τρόπους να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους με το κοινό. 

Η ομάδα πειραματίζεται και ερευνά τρόπους αφήγησης καταστάσεων, με ή χωρίς λόγια. Χρησιμοποιεί την αφήγηση για να απευθυνθεί στο κοινό και ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που δέχεται τόσο από αυτό, όσο κι από τον χώρο ή τις συνθήκες που επικρατούν.

Ιδέα-σύλληψη, σκηνοθεσία, κείμενα, εκτέλεση Wooden Frog:
Μιχάλη Καλιότσο, Λοϊζο Καμπούρη, Έρικα Μήτρου, Νεφέλη Παπαδερού και Βάσια Πασπάλη.

Η φωτογραφία είναι της Ελένης Τάξερη από την παράσταση Το μέρος που ζώ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ