Ο Αλέξης Σταμάτης γράφει και η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί ένα έργο με τίτλο «Innerview» που μιλάει για το θέατρο, όπως λίγα έχουν τολμήσει από 17 Νοεμβρίου 2014 στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Τρία πρόσωπα. Τρεις διαφορετικές ηλικίες. Τρεις δυνατοί «παίκτες» της ζωής – δύο άντρες και μία γυναίκα. Ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τον χώρο και τον χρόνο, το παρόν και το παρελθόν, την επινόηση και την πραγματικότητα, το οποίο, σταδιακά, φέρνει στο φως τις συγκρούσεις, τα πάθη και, εν τέλει, τις αδυναμίες τους. Με αφορμή μία συνέντευξη, που εξελίσσεται σε επικίνδυνη ισορροπία ισχύος, και ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη, τρεις άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο οδυνηρές αλήθειες τους. Αναγκάζονται να πετάξουν τα «προσωπεία», να αντικρύσουν για πρώτη φορά τον πραγματικό εαυτό τους, και να αναμετρηθούν μαζί του. Οι ρόλοι του θύτη και του θύματος, αβέβαιοι και ρευστοί, εναλλάσσονται διαρκώς και τα θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Πόσο απέχει η αλήθεια από το ψέμα; Η τέχνη από τη ζωή; Ο έσω εαυτός από τον έξω;
Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παππά
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Παραγωγή: Λυκόφως
Ερμηνεύουν: Νίκος Αρβανίτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Εύα Σιμάτου
Λίγα λόγια για το έργο
Σε μια θεατρική σκηνή του σήμερα παρατηρούμε τη δουλειά και τη σύγκρουση των συντελεστών ενός έργου που μιλάει για την κάθοδο δύο πρόσωπων στον Άδη. Ο ηθοποιός είναι ένας πεπειραμένος θεατράνθρωπος και ο σκηνοθέτης ένας νεαρός πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης. Στο δεύτερο μέρος εμφανίζεται ο καταλύτης: μια δημοσιογράφος η οποία ασχολείται με το θέατρο. Παρακολουθούμε μέσα από μικροσκόπιο την εξέλιξη της σχέσης του σκηνοθέτη με τη δημοσιογράφο μέσα από μια συνέντευξη όπου τα μυστικά του καθενός έρχονται σταδιακά στο φως.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο.
Έχει δημοσιεύσει συνολικά 22 βιβλία. Το δεύτερο μυθιστόρημά του Μπαρ Φλωμπέρ (Κέδρος, 2000) εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σερβία. Η Αμερικάνικη Φούγκα (Καστανιώτης, 2006) κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις Η.Π.Α. (Etruscan Press, 2008). Η Μητέρα Στάχτη (Καστανιώτης, 2005) εκδόθηκε στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο Λαβύρινθος (Καστανιώτης, 2009) κέρδισε το πρώτο βραβείο του «Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου». Τελευταίο του μυθιστόρημα είναι οι Χαμαιλέοντες (Καστανιώτης, 2013)
Έχει δημοσιεύσει έξι ποιητικές συλλογές. Για τη δεύτερη συλλογή του, Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων (Καστανιώτης, 2003), του απονεμήθηκε το 1994 από τον Δήμο Αθηναίων το πρώτο Βραβείο Ποίησης στη μνήμη του Νικηφόρου Βρεττάκου.
Οι θεατρικοί του μονόλογοι, η Τελευταία Μάρθα (σκηνοθεσία: Βίκυ Γεωργιάδου, ερμηνεία: Χρήστος Στέργιογλου) και το δίπτυχο Γένεση (Το παιδί για τα θελήματα και Καθρέφτης, σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου, ερμηνείες: Χρήστος Στέργιογλου και Ρηνιώ Κυριαζή) Μεσάνυχτα σ’ έναν τέλειο κόσμο , (σκηνοθεσία: Άρης Τρουπακης, ερμηνεία: Νίκος Αρβανίτης, έχουν παρουσιαστεί από το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας (2008) το Θέατρο Χώρα (2009) και το Θέατρο Τέχνης (2013) αντίστοιχα. Τα θεατρικά του έργο Δακρυγόνα και Σκότωσε ό,τι αγαπάς παρουσιάστηκαν στο θέατρο της οδού Κεφαλλήνιας (2010) και (2011) σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, και ερμηνείες: Νίκου Αρβανίτη, Δανάης Παπουτσή και Αντώνη Καρυστινού και Δανάης Παπουτσή αντίστοιχα. Στα πλαίσια των «Αναγνώσεων του Εθνικού θεάτρου παρουσιάστηκε το έργο του «Μελίσσια» Το 2013 παρουσιάστηκε στο Southbank Centre του Λονδίνου το έργο του Innerview σε ερμηνεία Εύας Σιμάτου και Νίκου Πουρσανίδη.
Λίγα λόγια για τη σκηνοθέτη
Η Λίλλυ Μελεμέ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημείου Αθηνών (τομέας Λογοτεχνίας-Πολιτισμού). Είναι αριστούχος απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του θεάτρου «Τζένη Καρέζη» (4ετής φοίτηση, 1995-1999) και σριστούχος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Εργαστηρίου Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (2001-2004). Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΛΑ του Δημήτρη Καρατζιά (Πολυχώρος Vault Theatre Plus), LA PETITE MORT του Μισέλ Φάις (Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν), ΓΕΡΜΑ του Φ. Γκ. Λόρκα (Πολυχώρος Vault Theatre Plus), ΤΖΕΛΑ, ΛΕΛΑ, ΚΟΡΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ του Φ. Λούντβιχ (Παιδική Σκηνή- Θέατρο Πορεία), ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (Μουσικοθεατρική παράσταση για φωνή και πιάνο, στον Πολυχώρο Αθηναϊδα, με την σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και τον σολίστα Γιώργο Δούσση), ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΑΓΡΙΑ του Κρ. Ντουράνγκ (Κεντρική παραγωγή του Δη.Πε.Θε. Κομοτηνής), Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Α. Στρίντμπεργκ (Συμπαραγωγή Θεάτρου Τέχνης Κ.Κουν – Δη.Πε.Θε. Ρούμελης, με τον Γιάννη Φέρτη στον ομώνυμο ρόλο), ΡΩΣΙΚΗ ΡΟΥΛΕΤΑ του Α.Π. Τσέχωφ (Θεατρικός οργανισμός Ακροπόλ σε συνεργασία με το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης), Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ του Ν.Β. Γκόγκολ, (καλοκαιρινή περιοδεία, Δη.Πε.Θε. Ρούμελης), Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ MR LOVE της Κ. Λητς (Θέατρο Γκλόρια και χειμερινή περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας), ΑΝΤΡΕΣ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της Ελένα Τορνέρο (Θέατρο Ανεσις, Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης), ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΣ του Μ. Τουέιν (Θέατρο Επι Κολωνώ), ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ του Πάου Μιρό (Θέατρο Altera Pars), ΕΞΟΔΟΣ – ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΑΣ ΛΕΞΕΙΣ του Μισέλ Φάις (Θέατρο Συνεργείο), ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ του Εστέβα Σολέρ (Θέατρο Συνεργείο), SHOOT/GET TREASURE/REPEAT του Μάρκ Ρέιβενχιλ (Θέατρο Συνεργείο), ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΔΟΥΝΑΒΕΩΣ του Μισέλ Φάις (Φεστιβάλ Φιλίππων), ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΚΥΛΙ του Μισέλ Φάις (Θέατρο Από Μηχανής), ΛΑΣΠΗ του Β. Χατζηγιαννίδη (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας – Β΄σκηνή), ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ του Μολιέρου (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου), Ο ΜΑΥΡΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ του Α.Π.Τσέχωφ (Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου).