Το Ρομάντσο γιορτάζει την παγκόσμια Arduino Day (day.arduino.cc), 10 χρόνια από την πρώτη έκδοση της ηλεκτρονικής παλτφόρμας Arduino, με δύο παράλληλες εκδηλώσεις, μία έκθεση διαδραστικών έργων και ένα εντατικό εργαστήριο, από τις 20 Μαρτίου 2014.

Με την υποστήριξη του Arduino και σε συνεργασία με τον τον Άγγελο Φλώρο, αρχιτέκτονα και σχεδιαστή διαδραστικών εφαρμογών, παρουσιάζει την Πέμπτη 20 Μαρτίου, την έκθεση διαδραστικών εγκαταστάσεων Interfaces, μια σειρά από πρωτότυπα διαδραστικά έργα, φτιαγμένα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Arduino.

Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα δύο εργαστηρίων που έδωσαν στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και τη δυνατότητα να υλοποιήσουν D.I.Y. (do-it-yourself) πρωτότυπα διαδραστικά έργα.

Στο πλαίσιο του Arduino Day, το Ρομάντσο και  ο Άγγελος Φλώρος θα πραγματοποιήσουν επίσης ένα εντατικό workshop πάνω στο Arduino, το οποίο θα ξεκινήσει το Σάββατο 29 Μαρτίου –επίσημη ημέρα εορτασμού των 10 χρόνων- και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 2 Απριλίου.

Δηλώσεις συμμετοχών για το εργαστήριο Arduino στο press@romantso.gr  &  στο 210 3425335 | Κόστος συμμετοχής: 180 ευρώ | Διάρκεια εργαστηρίου: Σάββατο 29 Μαρτίου – Τετάρτη 2 Απριλίου  2014

Αισθητηριακοί Μηχανισμοί
Μάριος Παπανικολάου & Πένυ Μιχαηλίδου

Η εγκατάσταση στο χώρο αναγνωρίζει το, συνεχώς μεταβαλλόμενο, από το θεατή, πεδίο των ερεθισμάτων. Οι ενσωματωμένοι στον μηχανισμό αισθητήρες αντιλαμβάνονται την ένταση του φωτός, του ήχου και τη μεταβολή της κίνησης των σωμάτων. Ένα σχεδόν “αναπνέον”  αντικείμενο που η μορφή του μετασχηματίζεται ανάλογα με την in situ παρουσία των σωμάτων.

Ένας Φλύαρος Τοίχος
Αλέξανδρος Χαρίδης, Άλκης Κορμπιζέ & Βασίλης Αποστολακέας

Ο «τοίχος»  αποτελείται από επί μέρους δομικά στοιχεία (components) τα οποία έχουν αρθρωτή σχεδίαση. Μέσα σε κάθε αρθρωτό δομικό στοιχείο, τοποθετούμε ένα servo motor το οποίο ελέγχεται από τον μικρο-επεξεργαστή Arduino το οποίο ανοιγοκλείνει το δομικό στοιχείο παράγοντας ταυτόχρονα ήχο και φως.

Νευρώνας
Γιώργος Γκιάτας & Γιώργος Δημητρίου

Η εγκατάσταση εξετάζει το “κενό” μεταξύ́ φυσικού και ψηφιακού κόσμου στην αρχιτεκτονική και αποτελεί μία αρχική  προσέγγιση στην προσπάθεια γεφύρωσης αυτών των δύο κόσμων, προτείνοντας τη χρήση του ανθρώπινου σώματος ως μέσο διεπαφής για τη δημιουργία χωρικής διαδραστικότητας.

Arachne
Σταύρος Απότσος, Νάσος Ρωσσικόπουλος, Στέλλα Ρωσσικοπούλου

Η Arachne είναι ένα διαδραστικό σύστημα ύφανσης που αποτελείται από έναν αυτοσχέδιο αργαλειό συνδεμένο με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που τραβάει φωτογραφίες πορτραίτου.

Body Instrument For Two
Δήμητρα Μπίλλια

Παίξτε μουσική μαζί. Μια χωροηχητική εγκατάσταση για δύο επισκέπτες. Ένα διαδραστικό μουσικό όργανο που παίζεται με ολόκληρο το σώμα.

Ccalendar 2014
Αντώνης Λουράντος

Ένα ημερολόγιο για όλα τα έτη… χωρίς τέλος… Το ημερολόγιο αποτελείται από 30 led και κάθε ημέρα που περνάει ανάβει στη σειρά το ένα led μετά το άλλο υποδεικνύοντας την αντίστοιχη ημερομηνία. Η ημερομηνία είναι ευδιάκριτη και μέσα σε απόλυτο σκοτάδι καθώς αναγνωρίζει την έλλειψη φωτός και ενεργοποιούνται τόσα led όσo είναι η ημερομηνία. Στην οθόνη με την αφή ηλεκτροφόρου μελανιού ενεργοποιείται το tip της ημέρας.

Miracleworker
Μελίνα Καρανίκα | Τάνια Τσαμπάζη

Το concept της εγκατάστασης διαχειρίζεται το θέμα της θεοποίησης και θαυματοποίησης, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σχολιάζεται διττά ως προς το μεταφυσικό, αλλά και ως προς την τεχνολογική εξέλιξη.

Soul Trap Project
Αλίκη Βαϊνά,Νέστορας Φιλιούσης,Ειριάννα Βάινα, Στάμος Οικονόμου,Γιώτα Κούλαλη, Σοφοκλής Κοντάκης, Άννα Στερεοπούλου

Tweet O’ Phone
Ράνια Τότσικα

Το “tweet o’ phone” είναι μια μηχανή ανάγνωσης των μηνυμάτων που δημοσιεύονται μέσω twitter. O Paul, σαν ένας σύγχρονος εκφωνητής της διαδικτυακής επικαιρότητας, εκφωνεί τα “τελευταία νέα”.