Όπως γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης «Τα παπούτσια που λιώναν στον χορό»: «H Ράλλη που έχει δημιουργήσει μια προσωπική ζωγραφική, φωτογραφική και γλυπτική πορεία ως τώρα, σ’ αυτήν την 12η ατομική έκθεσή της, υλοποιεί ένα δρώμενο, ένα συνολικό έργο τέχνης όπου εκτός από τη δική της κατάθεση, η λογοτεχνία, η μουσική και η αφήγηση, συνδιαλέγονται».
Στην έκθεση παρουσιάζεται μια σειρά από 12 ζευγάρια, τέμπερα σε χαρτί, ένα έργο αποτελούμενο από 72 μικρά ζωγραφικά, καθώς και μια γλυπτική εγκατάσταση.
«Ζωγραφικά η Ράλλη, σ’ αυτή την έκθεση απελευθερώνεται από την τυπική απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος -που η ίδια έχει εξαντλήσει στο παρελθόν- και αναζητά νέα σχήματα, άφυλα, χρωματιστά, με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά που στροβιλίζονται στον δισδιάστατο χώρο του χαρτιού και τελικά αποσπώνται και απλώνονται στον χώρο.
Η εγκατάσταση με τα 24 ζευγάρια χειροποίητα πλεκτά γυναικεία παπούτσια με σύρμα, υφάσματα και κλωστές, υποδηλώνει την ελεύθερη βούληση και την αυτοδιάθεση των ανθρώπων καθώς και την ελευθερία του καλλιτέχνη να εκφραστεί με κάθε μέσο».
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Είναι πεποίθηση της Ιωάννας Ράλλη πως το αγαπημένο παραμύθι κάθε παιδιού αποκαλύπτει κάτι για τον νου και τον ψυχισμό του. Το δικό της αγαπημένο παραμύθι ήταν «Τα παπούτσια που λιώναν στον χορό» των αδελφών Grimm. Ωστόσο, η Ράλλη αντιστεκόταν από παιδί και αντιστέκεται ακόμα στο τέλος του παραμυθιού –ένα τέλος που της φαίνεται ότι επικυρώνει την πειθάρχηση της ανεξάρτητης βούλησης, την επιβολή και, εντέλει, την τιμωρία–, γι’ αυτό ζήτησε από τέσσερις συγγραφείς, τη Λένια Ζαφειροπούλου, τη Σεσίλ Ιγγλέση Μαργέλλου, τη Μαρία Καλιαμπέτσου και τον Χρήστο Σακελλαρίδη, να ξαναγράψουν το παραμύθι αλλιώς, με διαφορετικό τέλος. Τα κείμενα αυτά θα μπορεί κανείς να τα διαβάσει, να τα δει στην οθόνη ή να τα ακούσει με ακουστικά στον χώρο της γκαλερί.
Ταυτόχρονα, η Ράλλη ζήτησε από τον Αστρινό Καραγιωργάκη να γράψει πρωτότυπη μουσική για τα έργα, που θ’ ακούγεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
Δρώμενο
Την Τρίτη 6 Μαΐου στις 6.μμ, καθώς και το Σάββατο 24 Μαΐου στις 12μμ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει την Μαίρη Βλασσοπούλου να αφηγείται το αυθεντικό παραμύθι, την Έφη Παπαδοπούλου και τον Τάσο Αποστόλου να αφηγούνται μία από τις εκδοχές, συνοδεία κιθάρας από τον Αστρινό Κραγιωργάκη και κλαρινέτου από την Ιωάννα Καραγιωργάκη, ζωντανεύοντας έτσι την επιθυμία της Ράλλη για σύμπραξη διαφορετικών καλλιτεχνικών εκφράσεων.
[Επικοινωνία για επιβαίωση ημερομηνιών]
Λεύκωμα
Την έκθεση συνοδεύει βιβλίο-κατάλογος των εκδόσεων Cube Art και περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα έργα της έκθεσης, λογοτεχνικά κείμενα, καθώς και QR code ώστε να μπορεί ο αναγνώστης να απολαύσει τη μουσική.
Κεντρική εικόνα θέματος: Ιωάννα Ράλλη, Γλυπτικές Κατασκευές, Σύρμα, Ύφασμα, Κλωστές, 2024, 25 | Zoumboulakis Galleries