Γιολάντα Μαρκοπούλου
Δημιουργήσαμε το φεστιβάλ mind the fact το 2016, από την ανάγκη μας να υπάρξει ένας μεγαλύτερος πολυφωνικός χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης για επαγγελματίες και μη επαγγελματίες του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Έπρεπε να ανακαλύψουμε νέες μεθόδους δουλειάς και τρόπους επικοινωνίας μεταξύ μας αλλά και με τους θεατές. Αποφασίσαμε πολύ νωρίς, όχι μόνο να ‘εγκαταστήσουμε’ το φεστιβάλ στον κυβερνοχώρο, αλλά να το δημιουργήσουμε με τα μέσα και τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.
Η θεματική ‘we need more space’ πυροδότησε ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα των καιρών μας: πώς μπορούμε πραγματικά να συνυπάρξουμε μέσα από τους κλειστούς χώρους, να υπερβούμε την απομόνωση και να στρέψουμε το βλέμμα προς τον Άλλο, μέχρι τη στιγμή που θα μπορέσουμε να τον ξανασυναντήσουμε. Το φετινό φεστιβάλ έχει βασιστεί εξ ολοκλήρου στη συνέργεια. Ακόμη και καλλιτεχνών που συν-δημιούργησαν έργα χωρίς να συναντηθούν.
Η πρόσκληση που απευθύνει η καλλιτεχνική μας ομάδα προς το κοινό είναι σύμφωνη με το πνεύμα των καιρών. Δε λέει ‘ελάτε να μας συναντήσετε’ αλλά ‘ανοίξτε μας το χώρο σας’. Ο θεατής δεν καλείται να βγει από το χώρο του, καλείται όμως να βγει από το comfort zone του, να δει τα έργα του φεστιβάλ και να αντικρύσει την πραγματικότητα γύρω του με άλλα μάτια. Και πάλι για μετατόπιση μιλάμε, αλλά με διαφορετικά μέσα και διαφορετική κίνηση από αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Ιωάννα Βαλσαμίδου
Εάν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει το mind the fact και εμάς που το δημιουργήσαμε είναι η συνάντηση. Η εξωστρέφεια. Μας αρέσει να βρισκόμαστε μαζί στον ίδιο χώρο, να σκεφτόμαστε, να διαφωνούμε, να γελάμε, να ξαναδιαφωνούμε και στο τέλος της ημέρας να αποδεχόμαστε ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου, προκειμένου να συνυπάρξουμε. Είναι κάτι που πρώτα συμβαίνει μέσα στην ομάδα μας – και μετά σε αυτό που προτείνουμε προς το κοινό.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Φέτος, η διαδικασία της προετοιμασίας του φεστιβάλ mind the fact ήταν ιδιόμορφη για όλους. Δεν έλειψαν οι προβληματισμοί, οι σκέψεις, οι διαφωνίες, τα γέλια. Φέτος επίσης μάθαμε και πολλά που δεν ξέραμε. Αλγορίθμους, καινούργιες λέξεις, μεθόδους live streaming και τηλεσυνάντησης, τι είναι το embedded videο και πολλά ακόμη. Με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν περάσαμε πολλές ώρες λύνοντας τη σπαζοκεφαλιά του τι είδους έργα μπορούν να δημιουργηθούν, που να έχουν ταυτόχρονα λόγο ύπαρξης σε ένα διαδικτυακό φεστιβάλ. Η διαδικασία υπήρξε πέρα για πέρα δημιουργική. Αν ήταν κάτι που έλλειψε, και συνεχίζει να λείπει, είναι η συνάντηση.
Μεταξύ μας και με τους θεατές. Γιατί το mind the fact είναι στη βάση του ένα θέαμα ζωντανό, δημιουργείται, βασίζεται και στοχεύει στη σχέση. Φέτος λοιπόν το φεστιβάλ δεν είναι λοιπόν τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της θέλησης να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση μεταξύ μας, μέχρι τη στιγμή της συνάντησης.
Βιογραφικό
Η Γιολάντα Μαρκοπούλου και η Ιωάννα Βαλσαμίδου συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2010 στη θεατρική παράσταση ‘Ο Προμηθέας στην Αθήνα, 100%’ των Rimini Protokoll, στην οποία συμμετείχαν από διαφορετικά πόστα. Για χρόνια ακολούθησαν παράλληλες πορείες, σε επαγγελματικά θεατρικά σχήματα αλλά και σε ομάδες μη επαγγελματιών. Το 2016 δημιούργησαν το mind the fact, όταν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις των θεατρικών ομάδων που είχαν δημιουργήσει, με πρόσφυγες και άστεγους συμπολίτες μας αντίστοιχα. Στο εγχείρημα συσπειρώθηκαν καλλιτέχνες και ομάδες που συναντήθηκαν κάτω από την κοινή πεποίθηση, ότι mind the fact μπορεί να προτείνει έναν κόσμο, αν όχι καλύτερο, ενδεχομένως πιο ειλικρινή.
***
Διαβάστε επίσης:
Mind the fact online festival 2020: Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν