Ο Ιωσήφ Βαλέτ γράφει δεκατρία νέα μικρά κομμάτια, για παιδαγωγικούς – και όχι μόνο – σκοπούς, στα οποία δίνει ζωή η Λενιώ Λιάτσου μέσα από την ερμηνεία της.
Δυο λόγια
Οι Λιλιπούτιες προορίζονται για τις μικρές και τις μεσαίες τάξεις του πιάνου. Οι νέοι και οι νέες πιανίστες θα ξεφυλλίσουν σύντομες, μονοσέλιδες ιστορίες ειπωμένες διαφορετικά από τ’ άλλα τους κομμάτια. Θα συναντήσουν νότες όχι πάντα στρογγυλές, θ’ ανακαλύψουν τα πιο ‘μακρινά’ πλήκτρα, θ’ ακούσουν νότες να συνηχούν διαφορετικά, θα βρουν την ομορφιά στον ήχο από το πάτημα του δεξιού πεντάλ…
Αν και τα ουσιώδη συστατικά ενός κλασικού έργου είναι παρόντα, οι πιανίστες πρέπει να μπουν σε περιπέτειες για να βρουν το πώς θα διασταυρώσουν τους αντίχειρες, ή πώς πρέπει να τεντώσουν την παλάμη και να παίξουν μ’ αυτή, ή πώς θα μάθουν να ‘γρηγορεύουν’ σ’ ένα accelerando και να ‘αργοπορούν’ στο ritardando. Ίσως βρουν και πως γίνεται το γλισάντο γλιστρώντας με το νύχι, ή με ποιο τρόπο να επαναλάβουν γρήγορα την ίδια νότα. Κι αν όλα φαίνονται τακτοποιημένα με μέτρο και ρυθμό, καμιά φορά θα πρέπει να παρατονίσουν το ‘ασθενές’, ή να συνδυάσουν τα δύο όγδοα με άλλα τρία, ή και να χτυπήσουν μια μικρή νοτίτσα παραπάνω.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Άλλες περιγραφές και επεξηγήσεις περιττεύουν, γιατί όλα θα απαντηθούν και θα ερμηνευτούν στη συνέχεια, με τρόπο καλλιτεχνικό και ύφος αυστηρώς προσωπικό (sic).
Καλωσήρθατε στις 13 μικρές πιανιστικές ιστορίες που τις λένε ‘Λιλιπούτιες’.
Και για τους πιο μεγάλους, η σπονδυλωτή δομή αυτών των δεκατριών ιστοριών αποτελούν μια ενότητα και μπορούν να ερμηνευτούν ως ένα ενιαίο έργο.
-Ιωσήφ Βαλέτ
Συντελεστές
Σύνθεση: Ιωσήφ Βαλέτ
Πιάνο: Λενιώ Λιάτσου
Ηχολήπτης: Γιάννης Μαλαφής
Βοηθός Ηχολήπτη: Σπύρος Καλογερόπουλος
Mastering: Σπύρος Καλογερόπουλος
Εξώφυλλο: Κική Παυλικιάνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Σοφοκλής Σαπουνάς / Subways Music
Συνεργάτις Παραγωγής: Κυριακή Χατζηδάκη
Ιωσήφ Βαλέτ
Ο Ιωσήφ Βαλέτ (Iossif Valette, PhD) σπούδασε πιάνο (Δίπλωμα Α’ βραβείο), masterclasses στην τεχνική Alexander (Λονδίνο), σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου (Δίπλωμα Σύνθεσης). Είναι απόφοιτος του Μουσικού Τμήματος ΑΠΘ με διδακτορικό στη Σύνθεση. Συμμετείχε στην Ακαδημία του Darmstadt και γνώρισε από κοντά το έργο των Lachenmann, Furrer, Hosokawa και Aperghis. Τα έργα του περιλαμβάνουν μουσική για ορχήστρα, κοντσέρτα για πιάνο, όπερες και μουσικό θέατρο, την πιανιστική όπερα ‘Ανάποδο Πεντάλ’, τον κύκλο τραγουδιών ‘Γραφόμενα’, μουσική δωματίου και ηλεκτρονική μουσική. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές, το Φεστιβάλ Αθηνών, και διαγωνισμούς στη Ρώμη, Βοστώνη, Σένγκεν, Βρυξέλλες, Ντάρμσταντ, Γκρατς, Τορόντο, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Ηράκλειο. Έργα του έχουν ηχογραφηθεί στο Τρίτο πρόγραμμα και την Ελληνική τηλεόραση, παρουσιάστηκαν έπειτα από αναθέσεις του ΟΜΜΑ, της ΕΛΣ, και βραβεύσεις στους διαγωνισμούς ‘Γ. Α. Παπαϊωάννου’, ‘Συνθέρμεια’, ‘Παις όπερα’ και διακρίσεις στους διεθνής διαγωνισμούς ‘ALEAIII’ και ‘Queen Elisabeth’. Έργα του έχουν παιχτεί από τις ορχήστρες ΚΟΑ., ΕΡΤ, Σ.Ο.Δ. Αθηναίων, Alea III, Orpheus Solists, τo Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Dissonart, Melos Brass, L’Anima Quartet, Aeolus Quintet, και από διακεκριμένους σολίστ και μαέστρους. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΕΠ. Τα έργα του εκδίδονται από τις Panas Music και Bookstars, η δισκογραφία του από τις Subways Music, Irida Classical και Phasma Music.
Λενιώ Λιάτσου
Η Λενιώ Λιάτσου εξειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική έχοντας ερμηνεύσει πλήθος νέων έργων καθώς και έργα ειδικά γραμμένα για την ίδια.
Έχει εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες και φεστιβάλ, όπως το Carnegie Hall, το Purcell Room, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Klang -Copenghagen, Musikprotocoll (Graz), Φεστιβάλ Αθηνών και Spor Festival, μεταξύ άλλων. Οι ερμηνείες και οι ηχογραφήσεις της έχουν αποσπάσει τους υψηλότερους επαίνους από τον διεθνή Τύπο (συμπεριλαμβανομένων των “The Guardian”, “The Independent”, “Gramophone”, “ATTN Magazine” και “Seismograph”).
Το πάθος της για τη σύγχρονη μουσική έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με συνθέτες διεθνούς φήμης όπως ο Georges Aperghis, ο Μanos Tsangaris, o Beat Furrer και ο Niels Roensholdt, καθώς και στην ίδρυση του συνόλου dissonart με τον Θοδωρή Πατσαλίδη το 2005.
Έχει ηχογραφήσει με τις δισκογραφικές εταιρίες God Records (Αυστρία), DaCapo records (Δανία), ‘Λέσχη του Δίσκου’, Phasma records, Dissonance records, Naxos κ.α. Οι ηχογραφήσεις της έχουν παιχτεί σε εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ, Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Αυστραλία.
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Studio LabMat του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.