Η συνέντευξη τύπου για το Ίριδα Visions πραγματοποιήθηκε στην ιστορική αίθουσα του Ομίλου, Ίριδα. Εκπρόσωποι από τους τρεις Τομείς (Κινηματογραφικός, Θεατρικός, Φωτογραφικός) μίλησαν για την πρόσφατη ιστορία του Ομίλου, τη συνθήκη στην οποία βρίσκεται ύστερα από την ψήφιση του Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν τα κτήρια της Πανεπιστημιακής Λέσχης χώροι πολιτισμού.
Ο Π.Ο.Φ.Π.Α., όπως υπάρχει σήμερα, ιδρύεται στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 με τρεις Τομείς: τον Θεατρικό, τον Κινηματογραφικό και τον Χορευτικό, με τον τέταρτο, τον Φωτογραφικό, να προστίθεται λίγο αργότερα. Η λειτουργία του στηρίζεται στην αφιλοκερδή και εθελοντική προσφορά των μελών του, παλαιών και νέων. Με τη σταθερή του δράση όλα αυτά τα χρόνια, έχει συμβάλλει στη δημιουργία μιας πολυπληθούς κοινότητας, που κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλα τα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης (εκθέσεις, φεστιβάλ, κινηματογραφικά αφιερώματα, προβολές κ.α.).
Αφορμή για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ υπήρξε, αρχικά, η επαναφορά του προγράμματος του Ομίλου σε πλαίσιο κανονικότητας, ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας. Ένας ακόμα λόγος, αφορά στην ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου για την Παιδεία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 296 καταργεί τις Πανεπιστημιακές Λέσχες ως Νομικά Πρόσωπα και η Φοιτητική Μέριμνα θα περάσει έτσι στα κεντρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οτιδήποτε δεν κρίνεται χρήσιμο για τη βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, όπως ο πολιτισμός, να μπει σε δεύτερη μοίρα.
Για δεκαετίες η Λέσχη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε κύριος φορέας Φοιτητικής Μέριμνας για το Πανεπιστήμιο. Με την πάροδο των ετών, τμήματα των υπηρεσιών που στέγαζε, όπως αυτό του κέντρου εκμάθησης ξένων γλωσσών, αποσπάστηκαν από την ευθύνη της Λέσχης και ακολούθησε η πτώση ποιότητας των παροχών τους, ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησής τους. Αντίστοιχη είναι και η εμπειρία με τα ιατρεία που διατηρεί η Λέσχη, τα οποία πλέον αρκούνται στις βασικές ειδικότητες ιατρών. Στην παραπάνω λογική, η απόσπαση από τη Λέσχη της ευθύνης των ποικίλων υπηρεσιών της Φοιτητικής Μέριμνας οδηγεί στη μείωση της χρηματοδότησής τους και στην αναπόφευκτη υποβάθμισή τους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Τα κτήρια της Λέσχης δεν αποτελούν πλέον ιδιοκτησία της, αλλά παραχωρούνται σε αυτήν για χρήση, από το Ε.Κ.Π.Α., με στόχο τη Φοιτητική Μέριμνα. Στο παρελθόν, η Λέσχη χρησιμοποιούσε και το ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Θόλου 5, στην περιοχή της Πλάκας. Σήμερα, το κτίριο εκμισθώνεται για εκδηλώσεις και η χρήση του για φοιτητικές δραστηριότητες γίνεται κατόπιν κράτησης και έναντι αντιτίμου από την Λέσχη ή το Πανεπιστήμιο. Αντίστοιχη είναι η διαχείριση του χώρου εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου επί της Ακαδημίας. Εύκολα γίνεται κατανοητό πως η κατάργηση της Λέσχης του Ε.Κ.Π.Α. μπορεί να οδηγήσει τα ιστορικά της κτίρια, συνδεδεμένα άρρηκτα για περισσότερα από 100 χρόνια με την φοιτητική καθημερινότητα, σε παρόμοια διαχείριση, αντίθετη με την ιδέα ενός Πανεπιστημίου που είναι χώρος ελεύθερης συμμετοχής, διακίνησης ιδεών, συνεπώς και πολιτισμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε, χωρίς να ενημερωθεί ο Π.Ο.Φ.Π.Α., να παραχωρήσει χώρους του κτηρίου της Ιπποκράτους 15 στο Παιδαγωγικό Τμήμα, για να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας. Το κινηματοθέατρο της Ίριδας, το οποίο για χρόνια είχε αφεθεί στην φροντίδα των φοιτητών, καθώς κάθε πρόταση από πλευράς του Πανεπιστημίου για σοβαρές επισκευές συνοδευόταν και από απαράδεκτες προτάσεις για αλλαγή χρήσης της αίθουσας, γέμισε σκαλωσιές και συνεργεία. Οι προσεκτικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι, μετά το πέρας των γυρισμάτων της ταινίας Εγκλήματα του Μέλλοντος του David Cronenberg, συνεχίστηκαν με μοναδικό στόχο την γρήγορη παράδοση μιας ευπαρουσίαστης αίθουσας για τις ανάγκες του Παιδαγωγικού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πρόχειρες παρεμβάσεις και ένα σωρό παραφωνίες, καθώς απουσίαζε η επίβλεψη ειδικών ή ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορία του χώρου.
Με την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων του Ίριδα Visions και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων του, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών δηλώνει ξεκάθαρα πως η Πανεπιστημιακή Λέσχη θα συνεχίσει και στο μέλλον να αποτελεί χώρο συνάντησης των φοιτητών, γνώσης και δημιουργίας.
Οι εκδηλώσεις του Ίριδα Visions θα ξεκινήσουν το Σάββατο 12 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, σε χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης της Αθήνας. Θα πραγματοποιηθούν προβολές αναγνωρισμένων ταινιών, παρουσία των δημιουργών τους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν φωτογραφικές εκθέσεις, μουσικά events, masterclasses καλλιτεχνών και τεχνικών του κινηματογράφου, όπως και παρουσιάσεις του έργου γνωστών φωτογράφων.
Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Η πλειοψηφία των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Ε.Κ.Π.Α., όπου και στεγάζονται οι δραστηριότητες του Ομίλου. Πρόκειται για το κτήριο της Ιπποκράτους 15, στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται και το ιστορικό κινηματοθέατρο «Ίρις», και το κτήριο «Κωστής Παλαμάς» στη γωνία των οδών Ακαδημίας και Μασσαλίας. Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, όσο και τις εταιρείες που μας παραχώρησαν τα δικαιώματα των προβολών.
Στόχος των διοργανωτών είναι το Ίριδα Visions να εμπλουτίζεται κατά την ακαδημαϊκή χρονιά με καινούριες εκδηλώσεις και να παραμείνει η Ίριδα σημείο αναφοράς τόσο για την φοιτητική κοινότητα όσο και για το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.
Πυρήνας του Ίριδα Visions αποτελούν οι κινηματογραφικές προβολές στην Ίριδα, οι οποίες αφορούν, πρωτίστως, το ελληνικό σινεμά και πρόκειται να διεξαχθούν παρουσία των δημιουργών τους. Ακολουθούν, ενδεικτικά, ορισμένες από τις προγραμματισμένες προβολές.
Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ ξεκινά με μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση. Παρουσιάζεται σε επετειακή προβολή σε φιλμ 35mm η ταινία «Ο Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, η οποία συμπληρώνει 20 χρόνια από την πρεμιέρα της. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Midnight Express. Παρόντες θα είναι συντελεστές της ταινίας και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Midnight Express και κριτικός κινηματογράφου Άκης Καπράνος.
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου φιλοξενούμε την Ζακλίν Λέντζου και την ταινία της Σελήνη, 66 ερωτήσεις.
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Μαχαιροβγάλτης, παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Ρομ, παρουσία του σκηνοθέτη Μενέλαου Καραμαγγιώλη.
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε το Paola Team Documentaries και την Πάολα Ρεβενιώτη για την προβολή της ταινίας Καλιαρντά. Μετά το τέλος της προβολής, θα πραγματοποιηθεί μουσικό live του σχήματος Solar Anus με live visuals.
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Ιστορία 52, παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξη Αλεξίου.
Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Από την Άκρη της Πόλης, παρουσία του σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη.
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα προβληθεί η ταινία Ο Γιος της Σοφίας, παρουσία της σκηνοθέτιδος Ελίνας Ψύκου.
Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, They Glow in the Dark, παρουσία του σκηνοθέτη.
Πολύ σημαντική για το φεστιβάλ είναι και η υποστήριξη της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών προκειμένου να έχουμε κάποια ή κάποιες από τις ελληνικές ταινίες με ελληνικούς υπότιτλους SDH για κωφά και βαρήκοα άτομα. Επίσης, κάνουμε προσπάθειες να υπάρξει και τουλάχιστον μια προβολή με ακουστική περιγραφή για τυφλά άτομα.
Ένα πολύ ιδιαίτερο σκέλος του φεστιβάλ, καθώς σχετίζεται άμεσα με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Πολιτιστικού Ομίλου, θα είναι τα masterclasses και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από γνωστούς καλλιτέχνες και τεχνικούς του κινηματογράφου και θα αφορούν μια γκάμα θεματικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ο Enri Canaj, φωτογράφος του πρακτορείου Magnum Photos, θα παρουσιάσει το έργο του στην Ίριδα.
Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί masterclass του Rafael Ramírez Pupo με τίτλο: Pabellón de Melancólicos. Ο Rafael Ramírez Pupo είναι κινηματογραφιστής και καθηγητής στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Κούβας EICTV. Την προηγούμενη Κυριακή στις 27 Νοεμβρίου θα προβληθεί στην Ίριδα η μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο Las campañas de invierno.
Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με αφορμή την ταινία μικρού μήκους Καουμπόης των Γιάννη Χαριτίδη και Θάνου Τοκάκη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των δημιουργών με τον πρωταγωνιστή Μανώλη Μαυροματάκη.
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα X-ART θα επιμεληθεί τον φωτισμό των χώρων του φεστιβάλ και θα δημιουργήσει σε αυτούς ιδιαίτερα installations. Πρόκειται για μια πολυπολιτισμική ομάδα καλλιτεχνών που ιδρύθηκαν το καλοκαίρι του 2020, τον καιρό της πανδημίας.
Η ομάδα αυτή την στιγμή αποτελείται από πέντε καλλιτέχνες. Τους Eric Michel, Alexandra Dimache, Simona Dimache, Mihaela Mago και Nicolas Hermann.
Οι X-ART συμμετείχαν στο light festival: 7th edition of Amural Festival – Amural 7 – Poezia orasului, στην πόλη Brasov της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 2021, με το έργο: PORTAL OF LIGHT, ενώ τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς συμμετείχαν στην γκαλερί 59 rivoli στο Παρίσι με το show: experimental dialogues light-space-time.
Πέραν των προβολών, των masterclasses και των εργαστηρίων, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί ένας αριθμός εκδηλώσεων που αναδεικνύουν το έργο των Τομέων του Π.Ο.Φ.Π.Α.. Ανάμεσά τους η ετήσια έκθεση φωτογραφίας του Φωτογραφικού Τομέα, προβολές διακεκριμένων ταινιών παλαιών μελών του Κινηματογραφικού και οι παραστάσεις των θεατρικών ομάδων του Ομίλου.
Τέλος, εκδηλώσεις του ΙΡΙΔΑ VISIONS θα πραγματοποιηθούν και εκτός των χώρων της Πανεπιστημιακής Λέσχης. Ο Φωτογραφικός Τομέας του Π.Ο.Φ.Π.Α., στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα παρουσιάσει έκθεση έργων, στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Γαλατσίου «Το καμίνι». Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες των μελών και θα πραγματοποιηθεί από τις 20 μέχρι τις 26 Νοέμβρη.
Όλες οι προβολές και εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται στο site του φεστιβάλ. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα προκράτησης θέσης μέσω της έκδοσης μηδενικού εισιτηρίου από το site. Η δυνατότητα κράτησης εισιτηρίων θα ξεκινά τέσσερις ημέρες πριν την αντίστοιχη εκδήλωση. Η κράτηση της θέσης θα ισχύει μέχρι και 15 λεπτά πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης και στη συνέχεια το κοινό θα εισέρχεται κατά σειρά προσέλευσης μέχρι την πλήρωση των θέσεων.
Σε σχέση με τη διαδικασία πρόσβασης στο χώρο ατόμων με κινητικές βλάβες, αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες θα υπάρχουν στο σχετικό τμήμα του site.
Για την οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ, υπεύθυνες είναι δύο μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα: η γραφίστρια katerina mal και η illustrator Aliki Finn. Η αφίσα μας φιλοδοξεί να αναδείξει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Πολιτιστικού Ομίλου σε ό,τι αφορά τις τέχνες που εκπροσωπούνται. Η φιγούρα στο κέντρο της αφίσας έχει διπλό ρόλο, τόσο αυτόν του ενεργού θεατή, όσο και αυτόν του δημιουργού, ρόλους που έχουν όσοι συμμετέχουν στις δραστηριότητες του Π.Ο.Φ.Π.Α..
Σας περιμένουμε όλους στις εκδηλώσεις μας.
Photo Credit: Geoffrey Moffett, Unsplash