Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη η “Ιστορία του κινηματογράφου” της Kristin Thompson και του …
David Bordwell. Στο βιβλίο αυτό οι συγγραφείς αφηγούνται την ιστορία του κινηματογράφου όπως τη συνέλαβαν, την έγραψαν και τη δίδαξαν οι σημαντικότεροι θεωρητικοί και ιστορικοί της έβδομης τέχνης. Mε τη βοήθεια εκατοντάδων παραδειγμάτων και φωτογραφιών, ο αναγνώστης μπορεί να αποκτήσει μια εμπεριστατωμένη και σφαιρική εικόνα της εξέλιξης του κινηματογράφου, από τις πρώτες απόπειρες προβολής κινούμενων εικόνων με το κινητοσκόπιο έως τα μπλοκμπάστερ του 21ου αιώνα.
Οι ιστορικοί του κινηματογράφου λένε συχνά ότι δεν υπάρχει μία «Ιστορία του κινηματογράφου» αλλά πολλές. Για μερικούς αυτό σημαίνει πως δεν είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνονται σε μία και μοναδική αφήγηση όλα τα είδη, οι σχολές, οι τάσεις και τα γεγονότα. Για άλλους όμως, μια «Ιστορία του κινηματογράφου» καλείται να αξιοποιήσει ποικίλες οπτικές και να συνδυάσει διάφορα μεθοδολογικά εργαλεία, ενδιαφέροντα και στόχους. Ο παρών τόμος υιοθετεί τη δεύτερη προσέγγιση και καλεί τον αναγνώστη να γνωρίσει την τέχνη του κινηματογράφου μέσα από σύγχρονες αισθητικές και ιδεολογικές αντιλήψεις.
Το βιβλίο δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις κινηματογραφικής αισθητικής ή θεωρίας, και αναφέρεται τόσο στις ταινίες μυθοπλασίας όσο και στο ντοκιμαντέρ, στον πειραματικό ή αβανγκάρντ κινηματογράφο και στις ταινίες κινουμένων σχεδίων. Αποτελεί βασικό εγχειρίδιο για όσους παρακολουθούν προγράμματα κινηματογραφικών σπουδών, αλλά και μια πλούσια πηγή πληροφοριών για όλους τους κινηματογραφόφιλους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η KRISTIN THOMPSON είναι επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν–Μάντισον. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον κινηματογράφο από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν–Μάντισον.
Ο DAVID BORDWELL είναι καθηγητής Κινηματογραφικών Σπουδών στην έδρα Jacques Ledoux του Τμήματος Τεχνών και Επικοινωνίας, καθώς και καθηγητής στην έδρα Hilldale του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ουισκόνσιν–Μάντισον.