Ιωάννα Ρούσσου: Ψάχνοντας μία …«Έξοδο Κινδύνου»

Την άνοιξη του 2015, ο αγαπημένος μου φίλος δάσκαλος Μπάμπης Μπαλτάς, μου έφερε την συλλογή διηγημάτων της Ελένης Τσεκούρα, με τίτλο Αδέσποτα. Ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο διήγημα, την Έξοδο Κινδύνου. Το διάβασα κυριολεκτικά χωρίς ανάσα, βιώνοντας την αγωνία και τον πανικό της αντί-ηρωίδας Ελίνας στο υπαρξιακό αδιέξοδο που την εγκλώβιζε. Ένα αδιέξοδο που αναγνώρισα σαν πολύ οικείο.

Την άνοιξη του 2015, ο αγαπημένος μου φίλος δάσκαλος Μπάμπης Μπαλτάς, μου έφερε την συλλογή διηγημάτων της Ελένης Τσεκούρα, με τίτλο Αδέσποτα. Ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο διήγημα, την Έξοδο Κινδύνου. Το διάβασα κυριολεκτικά χωρίς ανάσα, βιώνοντας την αγωνία και τον πανικό της αντί-ηρωίδας Ελίνας στο υπαρξιακό αδιέξοδο που την εγκλώβιζε. Ένα αδιέξοδο που αναγνώρισα σαν πολύ οικείο. Με γέμισε με σκέψεις και αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, όταν, παιδί, εντόπισα τις προσδοκίες που είχε η οικογένειά μου από μένα. Θυμήθηκα πώς αφέθηκα σε αυτές για να έχω την αποδοχή, χωρίς βέβαια να γνωρίζω τους κινδύνους που αυτό εγκυμονούσε, το χάσιμο του εαυτού. 

Αυτή την γνώριμη ιστορία άρχισα να συζητάω με τον Μάριο Τσάγκαρη, μουσικό συνεργάτη μου, εμπιστευόμενη το δυνατό και αιχμηρό του βλέμμα. Στην ιστορία της Ελίνας είδαμε κάτι πέρα από μια μεμονωμένη περίπτωση. Είδαμε την κοινωνία μας να καθρεφτίζεται, λουσμένη στον κρύο ιδρώτα, σε αδιέξοδο, ψάχνοντας να βρει λύσεις και να μην τις βρίσκει. Αποφασίσαμε να χτίσουμε μια solo performance, με άξονα το διήγημα αυτό. Συμφωνήσαμε να αποπειραθεί να το σκηνοθετήσει. Ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχει η παρουσίαση ενός μη θεατρικού κειμένου, ψάχνοντας τις παραστατικές του δυνατότητες. Στη μικρή μας ομάδα προστέθηκε ο Χρήστος Τσάμης, εικαστικός καλλιτέχνης με σύνθετες ιδέες και προτάσεις που φωτίζουν το σκοτάδι της Ελίνας καθώς και η Ανθή Θεοφιλίδη, χορεύτρια και χορογράφος, που επιμελήθηκε όλη την κινησιολογία αυτού του σπασμένου σώματος που θα οδηγηθεί από το τραγικό στο τραγικότερο.

Όλο αυτό για μας έχει έναν έντονα πειραματικό χαρακτήρα, μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε μια δυνατή εμπειρία στον θεατή. Δεν έχουμε σαν στόχο μια συμβατική παράσταση, αλλά ούτε και σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι δήθεν πρωτοποριακό, απρόσιτο και κλειστό, που θα απευθύνεται σε “φωτισμένους” θεατές. Μας ενδιαφέρει να καταδείξουμε την εφιαλτική πλευρά των επικίνδυνων ακροβατικών που κάνει το πρόσωπο όταν παλεύει με την κοινωνία. 

Info: Η Ιωάννα Ρούσσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο στην Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2001). Πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ και έκανε μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία στο Royal Holloway University στο Λονδίνο (2003).

Η «Έξοδος Κινδύνου» θα παρουσιαστεί από τις 19 Μαρτίου μέχρι και τις 24 Απριλίου στο Art-Factory – Τεχνοστάσιο

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ