«Υπάρχει η διαφορά της έκπληξης. Δηλαδή, κάποιος που θα επιλέξει να επισκεφτεί ένα μουσείο, ενδεχομένως να έχει διαβάσει για μια έκθεση, επιλέγει να βάλει στο πρόγραμμά του να (την) επισκεφθεί, ενώ μια τοιχογραφία στο δημόσιο χώρο, μπορεί κάποιος να μην έχει επιλέξει να πάει να δει το έργο, απλά εκεί που πηγαίνει στη δουλειά του ή στο σπίτι του ξαφνικά να συναντηθεί με ένα έργο που εκτίθεται σε δημόσια θέα», μας λέει ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε στον αστικό ιστό της Πάτρας την έκτη τοιχογραφία του 7ου Διεθνούς Street Art Φεστιβάλ Πάτρας | ArtWalk 7.
Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος ακολουθεί μία συγκεκριμένη γραμμή στο έργο του, η οποία έχει να κάνει με το εικαστικό σύμπαν που χτίζει και με τις αναφορές του. Με τα δικά του λόγια: «Γενικότερα σε κάθε δημόσιο έργο παίζουν ρόλο δυο βασικοί παράγοντες. Φυσικά το εικαστικό μου έργο και η εικόνα που θέλω να δημιουργήσω, που έχει να κάνει με το εικαστικό μου σύμπαν, και ο δεύτερος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η τοποθεσία και οι διαστάσεις του εκάστοτε τοίχου, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σύνθεση που θα δημιουργήσω». Όσον αφορά την ιδιαίτερη τεχνική του, προσπαθεί με κάθε έργο του να την εξελίσσει και να τη διευρύνει, μένοντας πάντα πιστός στον τρόπο που ζωγραφίζει σε μικρή κλίμακα, ενώ προσπαθεί να μένει, όσο γίνεται, συναισθηματικά αποστασιοποιημένος από το έργο του για να είναι πιο αντικειμενικός κριτής του.
Η συγκεκριμένη τοιχογραφία έχει τον τίτλο «Jacob’s ladder» και το θέμα της είναι σχετικό με το σύμπαν που προσπαθεί να χτίσει και το οποίο εμπεριέχει πιο συγκεκριμένους συμβολισμούς, αλλά και πιο αόριστους, με απώτερο στόχο ο θεατής να δημιουργεί τους δικούς του συνειρμούς και να του δίνεται η αίσθηση του ταξιδιού, της περιπέτειας, του ονειρικού και του υπερβατικού στοιχείου.
Άλλωστε, μας προτρέπει: «Ταξιδέψτε ελεύθερα!».
Στην Πάτρα, αυτό που του έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι εκτός πλαισίου ArtWalk, είδε πολύ street art και graffiti από νέα παιδιά που έχουν βγει στους δρόμους και είτε έχουν κάνει κάποια έργα από μόνα τους είτε μέσω ανάθεσης σε μαγαζιά της πόλης. Σύμφωνα με την μακροχρόνια εμπειρία του, όλη η προσπάθεια που γίνεται από το φεστιβάλ φαίνεται να αποδίδει καρπούς και να δίνει ερεθίσματα σε πιο νέα παιδιά να ασχοληθούν και να εξελίξουν την τέχνη της street art.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Όσον αφορά το ArtWalk, έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από τη διοργάνωση, καθώς η δουλειά του έγινε πολύ άνετα και εκφράζει την άποψη ότι δεν είναι τυχαίο που είναι και το μοναδικό φεστιβάλ street art στην Ελλάδα που συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια με έργα μεγάλης κλίμακας.
«Jacob’s ladder» λοιπόν, η 55η συνολικά τοιχογραφία του ArtWalk, την οποία μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά στην οδό Ευδήμου 4.