Ο βιρτουόζος σαξοφωνίστας James Carter επιστρέφει στην Αθήνα και το Half Note Jazz Club μαζί με το εξαιρετικό Organ Trio του με σκοπό να μας ταρακουνήσει στους τζαζ ρυθμούς του. Με αυτά ως αφορμή, ο «saxs genius» όπως πολλοί τον αποκαλούν, μιλάει στο CultureNow για τις πρώιμες μουσικές του επιρροές, την είσοδο του στην τζαζ σκηνή μέσα από την οικογενειακή μπάντα των αδελφών του, καθώς και την ευγνωμοσύνη που νοιώθει για τις συνεργασίες που έχει πραγματοποιήσει.
– Πως ξεκίνησε το πάθος σου με τη μουσική;
Το πάθος μου με τη μουσική ξεκίνησε βλέποντας τα αδέλφια μου να κάνουν πρόβες με την μπάντα τους στο γκαράζ και στο υπόγειο μας, λίγο πριν αρχίσουν να δίνουν συναυλίες σε διάφορα μέρη της πόλης. Ήμουν το «παράσιτο» που πηγαινοερχόταν τριγύρω, τραβώντας καλώδια και αρπάζοντας μικρόφωνα. Ήθελα τόσο πολύ να τραγουδήσω ή να παίξω μαζί τους, ώστε να πάω και εγώ σε συναυλία . (χα, χα, χα)
– Γιατί επέλεξες το σαξόφωνο ως το βασικό σου μουσικό όργανο;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η πραγματικότητα είναι πως το σαξόφωνο διάλεξε εμένα… μέσα από μικρά μαγικά βήματα. Όταν πρωτοάκουσα το συγκεκριμένο όργανο, ενθουσιάστηκα με τον ήχο του, ενώ λίγο αργότερα το είδα και ερωτεύτηκα την εμφάνιση του. Για να ολοκληρωθεί αυτή η μαγική συμφωνία, ο Θεός τα έφερε έτσι ώστε να έχω μεγάλο αδελφό σαξοφωνίστα, ο οποίος επέστρεψε στο πατρικό μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, είχα καθημερινή πρόσβαση στο σαξόφωνο του! Μια μέρα τρύπωσα κρυφά μέσα στο δωμάτιο του, πήρα το σαξόφωνο του και ξεκίνησα να κάνω πως παίζω και ποζάρω, σαν να βρίσκομαι σε φωτογράφιση για κόβερ μουσικού άλμπουμ. Με έπιασε στα πράσα, και αμέσως εντυπωσιάστηκε με το γεγονός πως είχα βάλει τα δάχτυλα μου στις σωστές θέσεις. Ύστερα, με πήρε από το χέρι και είπε στους γονείς μας: «Πιστεύω πως ο μικρός James θέλει να παίξει σαξόφωνο».
– Γιατί η Τζαζ σε εξιτάρει περισσότερο από τα άλλα είδη μουσικής;
Με γοητεύει, πάντα με γοητεύει έτσι απλά! Νιώθω πως είναι μέρος του γενετικού μου υλικού. ‘Ένας ακόμη λόγος που την αγαπώ είναι πως το σαξόφωνο έγινε δημοφιλές στο ευρύ κοινό μέσα από την Τζαζ. Φυσικά, είμαι πάντα ανοιχτός στο να ακούω διαφορετικά είδη μουσικής, καθώς με βοηθάει πολύ στο να δημιουργώ.
– Ποιες θεωρείς ως κομβικές στιγμές στην μέχρι τώρα μουσική σου πορεία;
Όταν έπαιξα μουσική και ηχογράφησα κομμάτια με μερικούς από τους μεγαλύτερους «οπλαρχηγούς» της Τζαζ. Μουσικούς σας τους Thomas “Beans” Bowles, Richard “Pistol” Allen, Larry Smith, Harold McKinney, Marcus Belgrave, Julius Hemphill, Lester Bowie, Roscoe Mitchell, George “Buddy” Tate, Harry “Sweets” Edison, Johnny Griffin και Hamiet Bluiett. Επίσης, το άλμπουμ μου «Conversin’ With The Elders» που κυκλοφόρησε το 1996 μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω και να παίξω μουσική με καλλιτέχνες που θαύμαζα τόσα χρόνια. Είμαι ευγνώμων που ακόμα και σήμερα ο κόσμος “μιλάει” για αυτό το άλμπουμ.
– Ποιος είναι ο πιο κοινότυπος μύθος για το επάγγελμα του μουσικού;
Ότι είναι εύκολο να το κάνεις! (χα, χα, χα)
– Ακούς ελληνική μουσική; Έχεις κάποιες ελληνικές μουσικές επιρροές;
Κατά την διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2011, άκουσαν μερικούς ντόπιους μουσικούς να παίζουν κάτω από τον Παρθενώνα. Αναγνώρισα ακούγοντας τους το έντονο πάθος, την σπουδαιότητα και την ομορφιά, που τους περικλείει. Ωστόσο θα ήθελα να ακούσω περισσότερους και στο μέλλον ίσως και να «τζαμάρω» με Έλληνες μουσικούς!
– Τι να περιμένει το ελληνικό κοινό από τις επικείμενες εμφανίσεις στο Half Note;
Να περιμένει να στριφογυρίσει και να χορέψει στο ρυθμό της Τζαζ, αλλά πάνω από όλα να περάσει υπέροχα!
– Ποια είναι τα μουσικά σου πλάνα για το μέλλον;
Το πλάνα μου για το μέλλον είναι να κρατήσω τα γκρουπ μου μαζί και να συνεχίσω να ψάχνω για νέες μουσικές επιρροές. Θέλω να ανακαλύπτω συνεχώς κάτι να νέο, να μαθαίνω και να δημιουργώ καινούργια κομμάτια μέσα από αυτήν την διαδικασία, χωρίς όμως παράλληλα να χάνω και τις βασικές μου επιρροές.
***
Info:
James Carter Organ Trio
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς
Από Παρασκευή 9 έως Δευτέρα 12 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30
Πληροφορίες: www.halfnote.gr