Πάντρεμα ήχων, εποχών και πολύ διαφορετικών μουσικών: Από τον πολυφωνικό ήχο του Μπαχ και τα ερωτικά λυρικά Μαδριγάλια, στο αστικό ρεμπέτικο τραγούδι των καιρών μας.
Τα παραπάνω γίνονται εφικτά μόνο όταν έχεις ένα πολυφωνικό, και από τα παλαιότερα, μουσικό όργανο που σμίγει τους πολιτισμούς, δηλαδή την κιθάρα…
Το Guitarte ensemble, το κιθαριστικό σύνολο των Νίκου Χατζηελευθερίου, Χρήστου Φάκλαρη, Μαρίας Παπαμιχαήλ και Αλέξανδρου Καζάζη, που δεν σταματά να ερευνά και να δημιουργεί, επιχειρεί κάτι που φαίνεται αρχικά πολύ δύσκολο. Να μιλήσει για τη δύναμη της μουσικής, τους δρόμους που την ενώνουν, ακόμα και γι’ αυτά που την κάνουν διαφορετική, αλλά πάντα κλασική και αιώνια.
Α’ μέρος
Μιχάλη Τρανουδάκη «12 Μαδριγάλια», έργο για ανδρική φωνή και κιθάρα
Δημήτρης Βουτσάς, τραγούδι
Νίκος Χατζηελευθερίου, κιθάρα
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Κύκλος τραγουδιών του Μιχάλη Τρανουδάκη για αντρική φωνή πάνω σε ερωτικά ποιήματα αγνώστου Κύπριου ποιητή του 16ου αι., σε προσαρμογή για κιθάρα του Νίκου Χατζηελευθερίου. Μια σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχεια της. 12 ερωτικά τραγούδια σε μια γλώσσα που έρχεται από παλιά και τραγουδιέται σαν καινούρια.
Β’ μέρος
J. S. Bach 7 Κανόνες από τη Μουσική προσφορά (Musikalisches Opfer BWV 1079) για 3 ή 4 κιθάρες
Διασκευή: Νίκος Χατζηελευθερίου
Ερμηνεία: Guitarte Ensemble
Η «Μουσική προσφορά» του J. S. Bach (Musikalisches Opfer) BWV 1079 είναι από εκείνα τα έργα που χαρακτηρίζονται μνημεία στην ιστορία της μουσικής. Γραμμένο στα τελευταία χρόνια της ζωής του μεγάλου Kάντορα, αποτελεί ορόσημο στην τέχνη της πολυφωνίας. Ένα μουσικό κείμενο ασύγκριτα περιεκτικό σε ιδέες μοναδικής δεξιοτεχνίας στην ανάπτυξη και έκφραση, σπάνιο δείγμα μιας απόλυτης τέχνης.
Πρόκειται για μεταγραφή του έργου στο σύνολό του. Εκτελείται από σύνολο με 2, 3, 4 και 6 κιθάρες, σε αντιστοιχία με τη γραφή του J.S.Bach ως δίφωνου, τρίφωνου, τετράφωνου και εξάφωνου κανόνα, φούγκας, ή ριτσερκάρε.
Γ’ μέρος
«Μια ιστορία για το Ρεμπέτικο»
Σμύρνη 1920, Πειραιάς 1940, Αθήνα 1960: Σμυρναίικα, ρεμπέτικα και άλλα…
Διασκευή για 3 ή 4 κιθάρες: Χρήστος Φάκλαρης, Νίκος Χατζηελευθερίου
Ερμηνεία: Guitarte Ensemble
Το Guitarte Ensemble καταπιάστηκε με τη διασκευή και παρουσίαση Σμυρναίικων και Ρεμπέτικων τραγουδιών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Guitarte ensemble
Το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble ιδρύθηκε (2005) και διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, σε συνεργασία με τον Χρήστο Φάκλαρη και την Μαρία Παπαμιχαήλ, που αποτελούν τον βασικό του πυρήνα.
Στην 18χρονη πορεία του συνόλου και στις ποικίλες συναυλιακές παραγωγές του, έχουν πάρει μέρος πολλοί κιθαριστές, ενώ σήμερα, τον βασικό πυρήνα πλαισιώνουν οι Χριστίνα Πολυκρέτη, Αλέξανδρος Καζάζης και Νίκος Μακρής.
Κοινή τους αφετηρία η κιθάρα.
Με αυτό το ανοιχτό -μη καθορισμένο σχηματικά- μουσικό σύνολο, επιδιώκουν τη διαμόρφωση ενορχηστρωτικής δυναμικής στην εκτέλεση-απόδοση μουσικής από όμοια όργανα (κιθάρες).
Στοχεύουν σε αυτό χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, χωρίς εν κατακλείδι τη μετάλλαξη του τρόπου παιξίματος της κιθάρας ως solo όργανο. Η ανάδειξη νέων έργων γραμμένων μ’ αυτήν τη λογική, αλλά και μεταγραφές με τέτοιον τρόπο που να αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία του οργάνου, είναι τα μέσα τους.
Το μουσικό σύνολο Guitarte, είναι ανοιχτό και ευέλικτο στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, στοχεύοντας στην παραγωγή σύνθετων μουσικών παραστάσεων (συναυλιακής παρουσίασης και διακριτικού μεγέθους), ικανών τόσο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών όσο και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις – ανάγκες του σύγχρονου κοινού.
Έχει δώσει το παρόν σε όλες τις κεντρικές αίθουσες συναυλιών, μουσικές σκηνές και διεθνή φεστιβάλ, έχει καταθέσει δείγματα δουλειάς σε πλείστες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο CD του συνόλου «Traces» με έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη, και ακολούθησε τον Ιούνιο του 2019 το CD «4 Concerti grossi…a prepararl’avvenire» με έργα Corelli, Geminiani, Handel και Vivaldi.
Ο Νίκος Χατζηελευθερίου έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του κύκλου συναυλιών Jazzét on classical που ξεκίνησε αυτή τη σεζόν για πρώτη φορά το Jazzét Music Hall.
Ο κιθαρίστας και συνθέτης επιδιώκει με αυτόν τον κύκλο να δημιουργηθεί μια νέα διαφορετική προσέγγιση στην ακρόαση έργων Κλασικής -με την ευρύτερη έννοια- μουσικής, διαχέοντας τη ζεστή ατμόσφαιρα του Jazz cafe, μέσω της ιδιαίτερα προσεγμένης ακουστικής του χώρου, στην απαιτούμενη από το ρεπερτόριο ακροαματική προσήλωση.