John Cale: Άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία

Ανακαλύψτε την προσωπικότητα του John Cale έτσι όπως σκιαγραφείται μέσα από 21 λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες για τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία!

Προτιμήσεις, επιλογές, εμμονές! Έγιναν σύμβολα, καθόρισαν μία ολόκληρη εποχή και συνεχίζουν να επηρεάζουν την ποπ κουλτούρα έως σήμερα. Στις 19 Ιουνίου ο John Cale θα εμφανιστεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια μουσική αναδρομή σε μια πορεία που καλύπτει πάνω από έξι δεκαετίες.

Μαζί του, στη σκηνή του Ηρωδείου, η Athens Philharmonia Orchestra και φυσικά η μπάντα του. Η παράσταση σχεδιάζεται ειδικά για το μνημείο με καθηλωτικές προβολές και πρωτότυπες ενορχηστρώσεις σε παγκόσμια πρωτιά και αποκλειστικότητα.

21 λιγότερο γνωστές λεπτομέρειες για τον John Cale

1. Η πρώτη ποπ συναυλία που παρακολούθησε ο John Cale στη Νέα Υόρκη ήταν το “Murray the K’s Christmas Special” (Kaufman) το 1965 στο Brooklyn Fox Theatre με τους Marvin Gaye και Martha Reeve & The Vandellas. O πρώτος δίσκος που αγόρασε ο Cale ήταν το Paganini Caprices του Michael Rabin από ένα κατάστημα δίσκων στο Swansea.

2. Ένα σημαντικό πάθος του Cale είναι η μόδα και μάλιστα έχει περπατήσει στις πασαρέλες για τα Comme des Garçons και Yohji Yamamoto στο Παρίσι και το Τόκιο.*

3. Τη δεκαετία του 1970, ο Cale περνούσε χρόνο παρακολουθώντας νεκροψίες σε νεκροτομείο του Λονδίνου ως… χόμπι.

4. Ο Cale έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των “Salamandra” (2008) του Pablo Aguero και “Love Twice” του Rob Nilsson (2016). Κάποια στιγμή συζητήθηκε να πρωταγωνιστήσει σε μια Hammer-style ταινία τρόμου από τον George A Romero.

5. Το 2014, ο Cale σε συνεργασία με τον Αυστραλό αρχιτέκτονα Liam Young, δημιούργησαν την πρώτη drone ορχήστρα για την παράσταση, LOOP>>60Hz: Transmissions from the Drone Orchestra. Η παράσταση έγινε στο Barbican του Λονδίνου και τα drones πετούσαν πάνω από το κοινό με ηχεία προσαρτημένα ως μέρος του PA συστήματος της συναυλίας.

6. Το μουσικό βίντεο για το Changes Made (από το άλμπουμ Music for a New Society που κυκλοφόρησε το 1982) γυρίστηκε αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Ο Cale έχει απειλήσει ότι θα «σκοτώσει» τον σκηνοθέτη αν ποτέ κυκλοφορήσει το βίντεο…

7. Ο Cale έχει συνθέσει μουσική για αρκετές παραστάσεις χορού, η πρώτη μάλιστα όταν ακόμη ήταν μέλος των Velvet Underground το 1968. Τα μουσικά θέματα των Sanctus (1987) και Nico, the Ballet (1998) έχουν κυκλοφορήσει σε CD.

8. Ο Cale ήταν μέλος της επιτροπής A&R της εταιρείας Warner Brothers Records που απέρριψε το τέταρτο άλμπουμ του David Bowie, “Hunky Dory” όταν ο Bowie το παρουσίασε το 1971.

9. Η πρώτη σόλο εμφάνιση του Cale ήταν σαν opening act για τους Pink Floyd στη συναυλία τους στο Roundhouse Theatre του Λονδίνου στις 17 Ιανουαρίου του 1971.

10. Το ισπανικό περιοδικό, Pop 1 έχει κάνει review για την περίφημη συναυλία στο Croydon του 1977. Είχε μάλιστα δημοσιεύσει και φωτογραφίες με τη νεκρή κότα στα χέρια του Cale.**

11. Ο John Cale μίλησε για πρώτη φορά για την επιθυμία του να φοράει μάσκες στη σκηνή το 1968, ενώ εμφανιζόταν με τους Velvet Underground. Ζήτησε μάλιστα από την τότε σύντροφό του, Betsey Johnson να τις σχεδιάσει και να τις κατασκευάσει.***

12. Ο John Cale εργάστηκε για τη Columbia Records μιξάροντας ξανά τα πιο δημοφιλή pop άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει η εταιρία, σε quadraphonic ήχο, συμπεριλαμβανομένων και αυτά των Barbara Streisand, Simon & Garfunkel και Janis Joplin.

13. Ο John Cale εκπροσώπησε την Ουαλία στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2009, λαμβάνοντας μετάλλιο OBE (Order of the British Empire) από τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας για τις προσπάθειές και την προσφορά του. Ο Cale αργότερα με το ίδιο έργο, έλαβε μέρος και στο φεστιβάλ Mona Foma στην Τασμανία, όπου και του απονεμήθηκε ο τίτλος του, Artist in Residence.

14. Τα ψιθυριστά φωνητικά του John Cale κατά τη διάρκεια του κομματιού, Antarctica Starts Here ηχογραφήθηκαν αρχικά ως καθοδήγηση για μετέπειτα ηχογράφηση, αλλά εν τέλει ο παραγωγός αποφάσισε να τα κρατήσει ως είχαν. Η μίξη του “Paris 1919” έγινε ενώ ο John Cale βρισκόταν στη φυλακή για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

15. Ο John Cale, στην πραγματικότητα, δεν φοράει τον ζουρλομανδύα στο εξώφυλλο του δίσκου του Helen of Troy. Έχει προστεθεί αργότερα, από το art department της Island Records. To παντελόνι που φοράει ο John Cale στο εξώφυλλο του ίδιου δίσκου είναι Vivienne Westwood και το είχε δανειστεί από την Judy Nylon.

16. Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του John Cale ως παραγωγού ήταν με τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα της ποπ, Lio για το άλμπουμ της Pop Model.

17. Οι μεγαλύτερες μουσικές επιρροές του John Cale είναι οι Bob Dylan, Phil Spector και Brian Wilson. Το αγαπημένο του άλμπουμ είναι το Pet Sounds των Beach Boys.

18. Ο John Cale έκανε αίτηση για να συμμετάσχει στα Προγράμματα Αισθητηριακής Απομόνωσης/Sensory Deprivation Programmes (στέρηση των αισθήσεων) και στα δύο πανεπιστήμια NYU και Columbia, έτσι ώστε να μπορέσει να πληρώσει το ενοίκιο του. Τότε κατοικούσε στη διεύθυνση 56 Ludlow Street στο Lower East Side της Νέας Υόρκης.

19. Ο Brahms είναι ο συνθέτης κλασικής μουσικής που ο Cale θα ήθελε να είναι.

20. Ένα πράγμα για το οποίο μετανιώνει περισσότερο ο John Cale είναι που δεν έγραψε τραγούδια εκτός στούντιο. Οι μεγαλύτεροι φόβοι του είναι η ανοία και η πλήξη και δεν του αρέσουν οι αιφνιδιασμοί. Ο Cale φοβάται επίσης τα ερπετά.

21. Ο Cale έδιωξε τον Lowell George από τις ηχογραφήσεις του Paris 1919, και τον αντικατέστησε με τον Paul Barrere.

*Το 1968 ο John Cale παντρεύτηκε στο Δημαρχείο του Μανχάτταν την σχεδιάστρια μόδας, Betsey Johnson. Είχαν γνωριστεί το 1967 όταν η Betsey σχεδίασε τα ρούχα για την ταινία της Edie Sedgwick, Ciao! Manhattan. Η Betsey Johnson έφτιαχνε και τα κουστούμια για τα live των Velvet Underground. Χώρισαν το 1971 όταν ο John Cale μετακόμισε στο LA για να δουλέψει σαν σόλο καλλιτέχνης και εκεί γνώρισε την Cindy Wells aka Miss Cynderella των GTO’s. Τα ρούχα που σχεδίαζε η Betsey Johnson χαρακτήρισαν το «look του Factory».

Η παρέα του Factory, οι Andy Warhol, Edie Sedgwick, Betsey Johnson και οι Velvet Underground δημιούργησε ένα τόσο ριζοσπαστικό κίνημα στις τέχνες, ένα φαινόμενο, που καθόρισε μία ολόκληρη εποχή και συνεχίζει να επηρεάζει όλες τις επόμενες, μέχρι τις μέρες μας.

**Αυτό ήταν το πρώτο αλλά όχι το πιο διάσημο επεισόδιο με «πετούμενο» επί σκηνής. Ακολούθησε το 1982 η επεισοδιακή συνάντηση του Ozzy με μια νυχτερίδα την οποία επίσης δάγκωσε και αποκεφάλισε.

***Η μάσκα του χόκεϋ του John Cale προκάλεσε σάλο και προηγείται κατά πολλά χρόνια από τη θρυλική μάσκα του τρόμου του Jason Voorhees, του συνώνυμου της φρίκης. Ο serial killer των ταινιών «Παρασκευή και 13» (Friday the 13th) που είχε για σήμα κατατεθέν του τη μάσκα χόκεϊ και σκότωνε τα θύματά του με ματσέτες, «τρομοκρατεί» εδώ και δεκαετίες το σινεφίλ κοινό.

Διαβάστε επίσης:

John Cale & Athens Philharmonia Orchestra: Μία οπτικοακουστική εμπειρία ζωής στο Ηρώδειο

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ