Ο νομικός όρος “Jus soli” (Λατινικά: το δικαίωμα του εδάφους) προσδιορίζει πως αν η γέννα πραγματοποιηθεί στο έδαφος ενός κράτους αποκτάται αυτόματα, σε άνευ όρων βάση, η εθνικότητα ή η ιθαγένεια ως αναφαίρετο δικαίωμα. Η Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει τη 10η ατομική έκθεση του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου όπου παρουσιάζει μια σειρά εικόνων δομημένες με επάλληλα επίπεδα που δημιουργούν τρισδιάστατο οπτικό αποτέλεσμα. Αποσπασματικές ζωγραφικές σημειώσεις, φωτογραφικά κολάζ και ψηφιακές εκτυπώσεις UV πάνω στη διάφανη επιφάνεια του γυαλιού συνθέτουν μια πολυεστιακή τοπιογραφία.
Η αποτύπωση του τοπίου, μέσω της παλίμψηστης αυτής διεργασίας, μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν κατακερματισμένο κόσμο στον οποίο κάθε συνθετικό στοιχείο λειτουργεί σαν κομμάτι ενός ανορθόδοξου παζλ. Τα διαφορετικά ζωγραφικά θραύσματα αλληλοσυμπληρώνουν και ενσωματώνονται με τη φωτογραφική εικόνα προσκαλώντας το θεατή να βιώσει το χώρο και να ψηλαφίσει το βάθος των έργων.
Υπαρκτοί τόποι από το πρόσφατο οδοιπορικό του καλλιτέχνη σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας και της Αλβανίας μεταμορφώνονται σε ιδεατά πεδία της δυστοπίας. Ένα ξερονήσι επιπλέει στο μπλε του Αιγαίου. Γη τραχιά και απόμακρη αλλά συνάμα προορισμός μοναδικής σωτηρίας. Χέρσα χωράφια αναμένουν το όργωμα για να γίνουν συστηματικές καλλιέργειες και αντίστοιχα πλημμυρισμένες εκτάσεις παραμένουν έρμαια αποστραγγιστικών μελετών.
Τα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως επιτοίχια δοχεία που διατυπώνουν πολλαπλά ερωτήματα:
Είναι το έδαφος άραγε ένα στιβαρό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο διαδραματίζεται και δεξιώνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα; Κατά πόσο το χώμα ως φορέας της γεωγραφικής και γεωλογικής ιστορικότητας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την αναγκαιότητα επιστροφής μας στην ιδέα της «γενέθλιας γης»;
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
* Παράλληλα με την έκθεση ‘Jus Soli’ στη Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται στη Nitra Gallery στην Αθήνα η έκθεση του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου ‘This is my property’ σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Αθανασιάδου. Περισσότερα εδώ.
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος
Γεννήθηκε το 1978. Αποφοίτησε με άριστα από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. (1998-2003). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus με υποτροφία του Ι.Κ.Υ στο Universidad de Barcelona, Βαρκελώνη – Ισπανία. (2000- 2001). Αποφοίτησε με άριστα από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ (2004- 2006). Αποφοίτησε με άριστα και τιμήθηκε με το Paula Rhodes Μemorial Award από το MFA του School of Visual Arts, Nέα Υόρκη-ΗΠΑ με υποτροφίες από τα Ιδρύματα Fulbright, Gerondelis και Αλέξανδρος Ωνάσης (2007-2009). Συμμετείχε στο Skowhegan School of Painting and Sculpture (2009). Είναι Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Από το 2001 έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 50 διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, residencies και project στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αποσπάσει επαίνους και αναθέσεις παραγωγής έργων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε Ιδρύματα και Ινστιτούτα όπως το Morton Arboretum στο Lisle Illinois των ΗΠΑ, το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας στην Αθήνα, την εταιρία Miltech Hellas κ.ά. Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ελβετία, Λονδίνο και ΗΠΑ. Άρθρα, κριτικές και παρουσιάσεις του έργου του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες ελληνικά, διεθνή και διαδικτυακά μέσα.
Το 2013 ήταν resident artist στο Flux Factory στην Νέα Υόρκη και στο το USF residency program στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 16η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου με τίτλο “Errors Allowed” στην Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2014 συμμετείχε στη Biennale Φωτογραφίας (Photobiennale) του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το 2017 ήταν προσκεκλημένος στη Biennale Νέων Καλλιτεχνών στα Τίρανα της Αλβανίας. Το 2017 εκλέχτηκε Επίκουρος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών
Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Borderline 03, 2018, μικτή τεχνική σε ξύλο, ψηφιακή εκτύπωση UV σε τζάμι, 82X120 εκ